automobilių nuoma
nuomojuauto.lt archyvo nuotr.

Automobilių nuoma – pelningas verslas. Tai rodo ne tik pasaulinės tendencijos, bet ir didėjantis, bei įvairėjantis poreikis nuomotis automobilius. Lietuvoje šis verslas vis dar įsibėgėja, tačiau akivaizdu, kad su laiku jis dar labiau plėsis.

Pasauliniai finansiniai duomenys tokie: 2012 metais Hertz kompanija uždirbo 8,3 milijardo JAV dolerių. Jos konkurentė Avis – 5,9 milijardo dolerių. Lietuvoje nežinoma nuomotojų įmonė EnterpriseHoldings (valdanti tokius prekės ženklus kaip Alamo, National ir Enterprise) uždirbo net 14 milijardų dolerių. Tai multi-milijardinė rinka, kuriai sekasi visai neblogai, nesvarbu ar užklumpa sunkmetis ar ekonominis pakilimas.

Trys grupės nuomotojų

Automobilių nuoma užsiima 3 grupės nuomotojų:

  1. Tarptautinės atstovybės – jau minėtų kompanijų atstovai, kurie veikia ir Lietuvoje, valdantys vidutinius ir didelius automobilių parkus.
  2. Vietinės įmonės – vietos verslininkai, kurie dirba tik mūsų šalyje. Tai gana nedidelės ir ne itin žymių pavadinimų įmonės, su gana kukliais automobilių parkais.
  3. Pavieniai nuomotojai, turintys vieną ar kelis automobilius. Tai privatūs asmenys arba itin nedidelės įmonės, taip pat ir įmonės, kurioms automobilių nuoma nėra pagrindinė veikla.

Trys rūšys nuomojamų automobilių

Automobilių nuomotai nuomoja gana įvairius automobilius, tačiau galima išskirti tris jų rūšis:

  1. Standartiniai asmeniniai automobiliai.
  2. Mikroautobusai, kartais su vairuotoju. Taip pat limuzinai.
  3. Egzotiški automobiliai – senoviniai, prabangūs, sportiniai, originalios išvaizdos ir pan.

Autobusų nuoma – jau atskiras verslas, nors ne visada nuomojamasi turistiniais tikslais.

Papildomos pajamos

Atrodo, kad šiame versle viskas aišku – atvyksta užsienietis, arba iš Norvegijos ar Anglijos grįžta lietuvis, ir kelioms dienoms ar savaitėms išsinuomoja automobilį. Taip pat nuomojasi tie, kuriems nuosavo automobilio remontas užtrunka, arba ieškomas tinkamas variantas pirkimui. Nuomos kaina parai skiriasi priklausomai nuo automobilio klasės ir dienų skaičiaus, kuriam automobilis nuomojamas.

Yra ir kitų uždarbio būdų. Pagrindinis – naudotų automobilių pardavimas. Kai automobilis pasiekia tam tikrą ribą, jis yra parduodamas. Kur ta riba? Balansuojama ties rimtų gedimų riba, dideliu kilometražu ir pagal autoįvykių rimtumą. Parduodami tie automobiliai, kuriems po kelių tūkstančių kilometrų galimai reikės rimto remonto ir investicijos į naujas dalis. Lietuvos verslininkai, užsiimantys automobilių nuoma pastebi, kad lietuviai turi labai neigiamą savybę – „drožti“ nuomotą automobilį (nesaugoti parkuojant, važinėti neekonomiškai – per didelėmis apsukomis, viršijant leistiną greitį, taip pat nepristabdant per greičio lėtinimo kalnelius ir pan.). Dėl šios priežasties automobiliai Lietuvoje tarnauja trumpiau ir juos tenka parduoti, kad būtų padengta likutinė jo vertė.

Didmenininko sąlygos taip pat prisideda prie uždarbio iš nuomos didinimo, nes draudimas, remontas, plovimas ir valymas bei kitos paslaugos turintiems didesnius automobilių parkus yra kur kas pigesnės, nei žmonėms „iš gatvės“ ar pavieniams asmenims, užsakantiems paslaugas nereguliariai.

Smulkmena, tačiau nuomotojai užsidirba ir iš tokių dalykų, kaip automobilių puošimas šventėms (dažniausiai vestuvėms), vairuotojo paslaugų, net vaikiškos kėdutės ar stogo bagažinės nuomos.

Akivaizdu, kad verslas yra labai konkurencingas. Tam pasitarnavo interneto teikiamos galimybės, nes automobilių nuomą reklamuojančių portalų ir svetainių – labai daug. Ateityje šis verslas plėsis, nes poreikis nuomotis augs ne vien tik užsieniečių ir emigrantų sąskaita, bet ir keliauti savarankiškai bandančių žmonių, taip pat ir tų, kurie asmeninėms šventėms rinksis originalius sprendimus – originalius automobilius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: