elektronines cigaretes
royalsmoke.lt archyvo nuotr.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis nuo rūkymo sukeltų ligų pasaulyje kasmet miršta apie 5 milijonus žmonių.

Nikotinas sukelia arba turi įtakos daugiau nei dvidešimčiai ligų. Ilgai rūkantys rizikuoja susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, vėžiu, kvėpavimo takų ir kitomis ligomis. Tačiau tam yra alternatyva – elektroninės cigaretės. Elektroninės cigaretės – į cigaretę panašus elektroninis inhaliatorius, kuris išgarina nikotino tirpalą propilenglikolyje, glicerolyje arba polietilino glikolyje ir sudaro aerozolį, tad tai imituojamas tabako cigaretės rūkymas. Elektroninę cigaretę 2003 m. išrado kinų farmacininkas Hon‘as  Lik‘as, kurio tėvas mirė nuo plaučių vėžio dėl rūkymo. Šis produktas populiarinamas kaip alternatyva  „sveikam“ rūkymui ir pagalbinė priemonė, norintiems išsilaisvinti nuo rūkymo priklausomybės. Šiandien, jau plačiai į rinką įsiliejęs, produktas visomis įmanomomis priemonėmis bando paminti tabako vartojimą, nes elektroninės cigaretės tabako gaminiams negali būti priskirtos, nes jose tiesiog nėra tabako. Tabake randama apie 4000 įvairių cheminių medžiagų, iš kurių keli šimtai yra toksiškos žmogaus organizmui. Be nikotino tabake aptinkama daugiau nei 20 medžiagų, turinčių kancerogeninį poveikį. Tai acetonas, amoniakas, anglies monoksidas, cianidas, metanas, propanas, butanas ir kitos. Tabako sudėtyje esantys kancerogenai pažeidžia genus, atsakingus už normalų ląstelių augimą ir sukelia vėžinių ląstelių gamybą. Rūkymas didina visų vėžinių susirgimų riziką, ypač plaučių, burnos, ryklės, šlapimo pūslės ir inkstų.

Elektroninių cigarečių nauda bei rizika nėra sveikatos organizacijų bei mokslininkų tiksliai įvertinta, o tyrimų kiekis dėl šio prietaiso naujumo yra ribotas. Teisės aktai, reglamentuojantys elektroninių cigarečių naudojimą ir pardavimą, skiriasi daugelyje regionų. Šis produktas yra naujas visame pasaulyje, todėl teisinis reglamentavimas dar nėra sutvarkytas. Atsakingos piliečių sveikatos apsaugą institucijos skelbia, kad nėra įrodymų patvirtinančių, kad elektroninės cigaretės yra saugios naudoti ir nesukelia priklausomybės, todėl jas reikia uždrausti. Tuo tarpu tabako gaminius, kuriuose yra daugybė nuodingų medžiagų, kurie sukelia pasyvų rūkymą ir bjaurų kvapą, kurie yra pripažinti kaip kenkiantys sveikatai ir nuo kurių kasmet miršta daugybė žmonių – palikti rinkoje. Taigi, išties vieniems toks institucijų požiūris kelia juoką, na o rūkantiems ir nuo dūmų kenčiančiams aplinkiniams – pasipiktinimą.

Elektroninių cigarečių galima įsigyti internetu, įvairių dizainų ir skonių, o nemalonus kvapas iš burnos rūkant šį produktą gali būti visiškai pamirštas. Elektroninėse cigaretėse nėra dervų, itin žalingos įprastos cigaretės sudedamosios dalies. Visame pasaulyje vis garsiau skamba dviejų žodžių derinys – „sveika gyvensena“.  Žmonės pagaliau pradeda mąstyti apie savo sveikatą ir kaip atsisakyti žalingų įpročių, tačiau XXI amžiaus pinklėmis išlieka rūkymas. Vis didesnė dalis rūkančiųjų negalėdami, o galbūt tiesiog nenorėdami atsisakyti cigarečių, kaip alternatyvą pasirenka elektroninę cigaretę.  Daugelis teigia, kad elektroninės cigaretės gali išgelbėti tūkstančius gyvybių, tačiau nuomonės įvairios.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: