© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

2011 m. visą pasaulį sukrėtusias masines žudynes Norvegijoje įvykdęs Andersas Breivikas priimtas į Oslo universitetą ir ten studijuos politikos mokslus, skelbia BBC.

A. Breivikas jau 2013 m. bandė įstoti į universitetą, tačiau tuomet neatitiko reikalavimų, kadangi nėra baigęs vidurinės mokyklos. Vietoj to, nuteistasis mokėsi tam tikrus politikos mokslų modulius. Dabar jis bus tikras studentas, tačiau akis į akį kurso draugams su juo susitikti neteks. Auditoriją jam pakeis kalėjimo kamera. A. Breivikas neturės jokios prieigos prie interneto, taip pat negalės gauti jokių asmeninių konsultacijų iš dėstytojų. Visas bendravimas su universitetu vyks per kontaktinį žmogų kalėjime.

Oslo universiteto rektorius Ole Petteris Ottersenas pripažino, kad priimant šį sprendimą kamavo moralinės dilemos. Universitete netgi yra studentų, kurių šeimos narius nužudė A. Breivikas. „Norvegijos kaliniai turi teisę įgyti aukštąjį išsilavinimą Norvegijoje, jei susipažįsta ir priima griežtus reikalavimus bei sėkmingai dalyvauja konkurse su kitais kandidatais.“ – galutinį sprendimą motyvavo O. P. Ottersenas. Taip pat pridėjo, kad universiteto pareiga – puoselėti demokratijos vertybes, idealus ir praktiką, netgi kai tam iššūkį meta baisūs poelgiai.

36-erių A. Breivikas prisipažino nužudęs 77 žmones, kai paliko sprogmenis Oslo centre, o vėliau netoliese esančioje saloje iššaudė jaunus stovyklautojus. 2012 m. jis buvo nuteistas maksimalia 21 metų bausme už baisiausias žudynes Norvegijoje nuo Antrojo pasaulinio karo. Kalėjimo laikas gali būti prailgintas, jei bus manoma, kad A. Breivikas vis dar pavojingas visuomenei. Oslo teismas šį mirtiną siautėjimą pripažino iš anksto suplanuotu teroro aktu.

„Studijuodamas politikos mokslus, Breivikas skaitys apie demokratiją ir teisingumą bei apie tai, kaip nuomonių įvairovė, pagarba individualioms žmogaus teisėms, mažumų apsaugojimas ir esminiai laisvės principai buvo pagrindiniai pagalbininkai istorinei modernios Europos plėtrai. Studentų miestelyje jis nesilankys, tokios kalėjimo taisyklės, tačiau savo kameroje jis turės plačias galimybes apmąstyti savo žiaurumą ir klaidingą suvokimą.“ – Oslo universiteto rektorius O. P. Ottersenas tikisi, kad studijos padės pakeisti A. Breiviko pasaulėžiūrą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: