EMP-recycling nuotr.

Netrukus kiekvienas norintis turės galimybę patogiai rūšiuoti smulkias elektros ir elektroninės įrangos atliekas – „EMP recycling“ (EMP) pradėjo nemokamai dalinti specialias dėžutes šioms atliekoms kaupti. Iš viso bus išdalyta 100 tūkst. dėžučių.

„Gyventojai daugiau ar mažiau žino, kaip atsikratyti popieriaus, stiklo ar plastmasės atliekomis, todėl daugiausia klausimų kyla dėl smulkios elektros ir elektronikos įrangos ir kitų ne kiekvieną dieną susidarančių atliekų. Informacijos, jog reikia rūšiuoti tokias atliekas – apstu, tačiau mūsų projekto tikslas yra parodyti, kad tai daryti visai paprasta, – sako „EMP recycling“ įgyvendinamo projekto www.mesk-i-konteineri.lt vadovė Justė Stumbrytė. – Nemokamai dalinamos dėžutės – tai dar vienas žingsnis siekiant palengvinti rūšiavimą. Juk tereikės tik pripildyti namuose ar biure pastatytą dėžutę, perskaityti ant jos esančią informaciją ir, susiradus internete, kur yra artimiausias specialus konteineris, nugabenti dėžutę iki jo ir ištuštinti.“

Specialios dėžutės – nedidelės, išvaizdžios, lengvai telpančios į lentyną arba padedamos ant palangės. Į matomoje vietoje (kad nekiltų pagunda pasinaudoti buitinių atliekų kibiru) pastatytas dėžutes galima mesti įvairius smulkius elektros ir elektroninius prietaisus, t. y. žaislus su elementais, buities prietaisus, kompiuterinę įrangą, iškuopti stalčiuose ar spintose užsigulėjusius senus įkroviklius, neveikiančius mobiliuosius telefonus, ausines ir pan. „Ant dėžutės šonų išsamiai ir aiškiai parašyta, ką daryti ją pripildžius ar tuomet, kai norimo išmesti daikto matmenys didesni nei dėžutės, tad informacijos labirinte pasiklysti neteks“, – pabrėžia J. Stumbrytė.

Pirmųjų 50 tūkst. dėžučių partija jau pradėta dalinti: dalis jų pasiekė seniūnijas, miesto savivaldybių administracijas, valstybines institucijas, švietimo įstaigas, įmones bei verslo centrus. Likusi dalis netrukus pasieks ir šalies gyventojus. Jie tokias dėžutes galės gauti visose „EMP recycling“ supirktuvėse, Vilniuje esančiame knygyne „Keista“, partnerių varle.lt parduotuvėse, pirkdami pigu.lt ir bigbox.lt el. parduotuvėse. Taip pat – Kazlų Rūdos stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelėje, Ignalinos, Trakų, Elektrėnų, Rokiškio, Šalčininkų, Kėdainių, Kaišiadorių, Raseinių ir Utenos rajonų savivaldybių administracijose. Tie, kuriems nė viena iš šių vietų nėra tinkama, galės susisiekti su projekto vadove svetainėje nurodytais kontaktais – dėžutės pristatymas bus suderintas individualiai.

Šalies gyventojams nemokamai dalijamos dėžutės – tai tolesnė „EMP recycling“ sukurtos smulkiosios buitinės technikos rinkimo sistemos plėtra. Antrinių žaliavų supirkimu ir perdirbimu besirūpinančios „EMP recycling“ kartu su Aplinkos ministerija įgyvendinamo socialinio projekto www.mesk-i-konteineri.lt tikslas – supaprastinti nebenaudojamų smulkių elektros įrenginių išmetimo procesą, atsikratant įpročio kaupti daiktus namuose ar mesti kartu su buitinėmis atliekomis. 1000 specialių konteinerių, įrengtų 10-tyje Lietuvos regionų, pasiekiami patogiausiose ir didžiausio žmonių srauto sulaukiančiose vietose: mokyklose, savivaldybėse, seniūnijose, bibliotekose, verslo centruose ir kitose viešose įstaigose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: