© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Japonija pirmą kartą per daugiau kaip 25 metus atšaukė banginių medžioklę Antarktyje, ketvirtadienį informavo japonų pareigūnai.

Apie tai pranešta kelios dienos po to, kai Jungtinių Tautų Tarptautinis Teisingumo Teismas nurodė nutraukti šią prieštaringai vertinamą praktiką.

“Dėl neseniai priimto (Teismo) sprendimo nusprendėme atšaukti mokslinę banginių medžioklę (Antarktyje) šiems fiskaliniams metams, kurie prasideda balandį”, – sakė vienos žvejybos agentūros pareigūnas.

Tačiau jis pridūrė, kad Japonija “planuoja tęsti mokslinę banginių medžioklę kituose rajonuose, kaip numatyta”, įskaitant šiaurinę Ramiojo vandenyno dalį.

Pirmadienį Hagoje įsikūręs Tarptautinis Teisingumo Teismas paskelbė istorinį nutarimą, kad ši programa Antarktyje yra mokslu vaizduojama komercinė veikla, ir nurodė, kad Tokijas turi atšaukti esamas banginių medžioklės licencijas.

Australija, kurią parėmė Naujoji Zelandija, 2010 metais patraukė Japoniją į JT teismą bandydama nutraukti metines banginių medžiokles Pietų vandenyne.

Tokijas buvo kaltinamas tuo, jog naudojasi 1986 metų komercinės banginių medžioklės draudimo teisine spraga, kuri sudarė sąlygas mokslinių duomenų rinkimui.

Japonija tvirtina, kad jos programa yra mokslinė, nors pripažįsta, kad gaunama mėsa galiausiai atsiduria ant japonų stalo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: