©Stock.xchng archyvo nuotr.

Žmonių gyvenamosiose teritorijose ir laukuose sniegą tarsi kažkas išnešė per porą dienų arba pavertė jį smagiai čiurlenančiais upeliukais ir tyvuliuojančiomis balomis. Miškuose šie procesai gerokai nuosaikesni ir lėtesni, tačiau jau dabar iš po nykstančių sniego pusnių gėdingai savo galvas ar uodegas kiša tai, kuo negarbingi mūsų piliečiai atsikratė dar rudenį – tai visokios rūšies ir visokių gabaritų šiukšlės bei atliekos.

Kad ir kaip liūdna bebūtų, bet panašu, kad miškų, ar apskirtai gamtos teršimas, dar ilgai liks kai kurių žmonių (ne)kultūros dalimi ir (ne)priimtina elgesio norma. Tačiau tai galbūt „gera“ žinia tiems, kurie užsiima visuotinių vadavimosi nuo šiukšlių akcijų organizavimu, mat tokia veikla mūsuose bus aktuali dar bent dešimtmetį kol tam tikrai daliai visuomenės bus įskiepyta teisingi atsikratymo šiukšlėmis ir atliekomis kultūra.

Pernai balandžio mėnesį vyko dvi visuotinės švarinimosi akcijos – tai visiems gerai žinoma akcija „Darom“, kurioje kasmet dalyvauja tūkstančiai visos Lietuvos piliečių ir surenka šimtus tonų šiukšlių kiemuose, gyvenvietėse, pakrantėse, parkuose ir pan., o kita – VšĮ „Rūpi“ organizuota akcija „Išlaisvinkime miškus nuo šiukšlių“.

Šios akcijos organizatoriai pirmą kartą atkreipė visuomenės dėmesį ne į šiukšles miestuose ar pakrantėse, bet į žymiai rimtesnę problemą – Lietuvos miškų virtimą sąvartynais!

Po sėkmingos miškų tvarkymo akcijos pernai, VšĮ „Rūpi“ šiemet nusprendė dar labiau įprasminti šią veiklą, prisidedant prie miškų sodinimo darbų, kurie kasmet vyksta visose Lietuvos urėdijose. Į miškasodį šiemet bus kviečiamos šeimos su vaikais, o ateityje prie šios iniciatyvos turėtų jungtis ir vietos mokyklų bendruomenės, siekiant kuo aktyvesnio moksleivių dalyvavimo.

Tuo tarpu akcijai „Darom“ perimant pavasarinę miškų tvarkymo estafetę, akcija „Išlaisvinkime miškus nuo šiukšlių“ perkeliama į rudenį.

Po vasaros miškuose piktavaliai ir nesąžiningi poilsiautojai, o taip pat ir kai kurie vietos gyventojai palieka daugybę šiukšlių, kurios irdamos per rudenį ir žiemą skleidžia į aplinką kenksmingas medžiagas. Tad išlaisvinti miškus ir pamiškes nuo šiukšlių prieš ilgąjį žiemos laikotarpį yra itin prasminga ir naudinga, juolab, kad mūsų visuomenė į tokias akcijas reaguoja vis aktyviau ir entuziastingiau. Taigi pavasarinis miškų švarinimas nuo šiukšlių VšĮ „Rūpi“ iniciatyva perkeliamas į rudenį.

Tikėkimės, kad po pavasarinės „Darom“ akcijos, kuri šiemet ketina apimti ir miškų tvarkymą, bei po rudeninės – „Išlaisvinkime miškus nuo šiukšlių“ 2014-jų pavasarį pirmąsias žibutes rinksime švaresniuose miškuose!

Rudeninė akcija „Išlaisvinkime miškus nuo šiukšlių“ planuojama 2013-jų spalio mėnesį, į kurią bus kviečiami jungtis visi geros valios žmonės ir moksleiviai, siekiant ugdyti sąmoningą, atsakingą ir gamtą tausojančią ateities kartą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: