© Andrey Motorichev nuotr.

Jau šį trečiadienį, gruodžio 10 dieną, festivalis „Mados infekcija” kviečia į Nacionalinėje dailės galerijoje vyksiantį naujų mados vardų ieškančio konkurso „Injekcija” finalą. Aštuntą kartą organizuojamo tarptautinio konkurso finale šį trečiadienį paaiškės – kurie jaunieji kūrėjai šiais metais taps „Injekcijos” laureatais. Nugalėtojams atsivers tiesus kelias pademonstruoti savo kolekcijas didžiausiame šalies mados renginyje – „Mados infekcijoje” 2015-ųjų metų pavasarį, kartu su kitais žinomais Lietuvos ir užsienio dizaineriais.

Vertins komisijos nariai iš Lietuvos ir Italijos

15 jaunųjų finalistų vertins ir nugalėtojus išrinks kompetetinga komisija. Šias metais ją sudarys  Sandra Straukaitė, Karina Leontjeva, Kristina Kruopenytė, Egidijus Sidaras bei specialiai į Lietuvą atvykusi mados žurnalistė iš Italijos – Jurga Jurkevičienė.

„Pernai metais „Injekcijos” vertinimo komisijoje turėjome garsų Latvijos dizainerį, praeityje  organizuotos „Nesutramdytos mados asamblėjos“ meno vadovą Bruno Birmanį, iš kurio kiek vėliau net gavome pasiūlymą rengti šį konkursą ir Latvijoje. Šįmet prie komisijos prisidėti sutiko jau daugelį metų Italijoje dirbanti žurnalistė Jurga Jurkevičienė, nuolatos dalyvaujanti vienuose svarbiausių mados pasaulio renginių – Romos „AltaRoma” ir Milano „Prêt à porter” mados savaitėse bei tokių dizainerių kaip Giorgio Armani, Ermanno Scervino, John Richmond ir daugelio kitų kolekcijų pristatymuose. Roma ir Milanas – tai mados lopšiai, tad mums malonu, kad mūsų jaunuosius talentus vertins žmogus, kuris nuolat seka tai, kas vyksta ant Italijos mados podiumo”, – sako festivalio „Mados infekcija” kūrybos vadovė Sandra Straukaitė.

Finale – aukšti reikalavimai jauniesiems kūrėjams

Gruodžio 10 dieną finalistai iš Lietuvos, Vokietijos, Estijos ir Rusijos ant „Injekcijos” podiumo pademonstruos po penkis savo įgyvendintus modelius, sukurtus tema – „Personažas”. Komisijos narės Jurgos Jurkevičienės teigimu, viena svarbiausių detalių vertinant kolekcijas – audinių faktūra ir kokybė, tačiau pats drabužis dar nenulemia laimėtojo. Anot mados žurnalistės, šiandien Italijos mados renginiuose yra labai svarbu bendras fonas, kurį sukuria dizaineriai pristatydami kolekcijas. Modeliui jau nebeužtenka tik praeiti podiumu – ant jo turi būti sukurtas spektaklis. Dizaineriai turėtų sukurti tam tikrą atmosferą, parinkti tinkamą muziką ir apšvietimą. Be to, labai svarbu, kad ir pati kolekcija turėtų stiprią idėją ir transliuotų tam tikrą žinutę žiūrovams.

„Festivalis „Mados infekcija” yra prestižinis renginys, kuris drąsiai gali būti lyginamas su kitomis pasaulyje vykstančiomis garsiomis mados savaitėmis. Tad ir reikalavimai ant podiumo turėtų būti panašūs. Kiekvienos šalies kūrėjui yra svarbu išbandyti save tarp stiprių varžovų ir būti vertinamam profesionalios komisijos. Italijoje po panašių į „Injekciją” konkursų jų nugalėtojai dažnai susilaukia ir pasiūlymų kurti drabužius garsioms įmonėms. Lietuvoje nėra daug vyresniosios kartos mados talentų,

tad labai norėčiau, kad „Injekcijos” finale pavyktų atrasti jaunus ir perspektyvius mados kūrėjus”, – sako komisijos narė Jurga Jurkevičienė.

Finaliniame renginyje savo kolekcijas pristatys šie jaunieji dizaineriai ir jų duetai iš Lietuvos bei užsienio: Inga Skripka, Janina Zibireva, Inga Galinytė, Jurgita Žaromskytė, Lina Audzevičiūtė ir Inga Liutkienė, Lina Elmentaitė, Liucija Kvašytė, Melita Rus, Monika Pranckaitytė, Rimantė Juozilaitytė, Virginija Valeišaitė, Anja Yelizaryeva (Estija), Daria Babaeva ir Marina Butenko (Rusija), Rufina Lagutina (Rusija), duetas BOOM – Jing Jing Qui ir  Robin Rau (Vokietija).

Atrasti garsūs mados vardai

„Injekcija“ – 2008 metais užgimęs naujų mados pasaulio talentų paieškos konkursas. Per septynerius gyvavimo metus jis yra sulaukęs beveik 370 jaunųjų dizainerių paraiškų, atrinkęs daugiau kaip 60 finalistų ir atradęs dabar jau žinomus dizainerius – Ievą Daugirdaitę, Dianą Paukštytę, Eglę Žiemytę, Mildą Čergelytę, „Tribe“, kūrybinį susivienijimą „labàdienà“, Dianą Kuzmickaitę ir Aušrą Urbanavičiūtę, Mariją Popadničenko, Dainių Bendiką ir Beną Staškauską bei daugelį kitų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: