Organizatorių archyvo nuotr.

15-ąjį gimtadienį švenčianti “Bernelių užeiga” šį skaičių nusprendė įamžinti nauju rekordu. Penktadienį „AgroBalt” parodoje iškeptas 150 metrų siekiantis kraujinis vėdaras, kurio gamybai buvo sunaudota beveik du kibirai kraujo, 55 kilogramai virtų perlinių kruopų bei 180 metrų žarnų. Vėdarą pjaustė ir jį parodos lankytojams dalino žemės ūkio ministras prof. Vigilijus Jukna.

„Džiaugiamės, kad populiarioji paroda „AgroBalt“ įdomi ir mažiems, ir dideliems. O tokie rekordai sukuria tikrai šventinę nuotaiką“, – šypsojosi ministras V. Jukna. Kraujinių vėdarų puotą oficialiai pradėjęs žemės ūkio ministras rekordiniu vėdaru vaišino ir šalies Premjerą Algirdą Butkevičių bei europarlamentarą Zigmantą Balčytį.

Siekia atgaivinti pamirštas tradicijas

Ne pirmo rekordo siekiantis restoranas kraujinius vėdarus pasirinko neatsitiktinai. Iš Aukštaitijos krašto kilę kraujiniai vėdarai – lietuviškos virtuvės paveldo patiekalas. Autentiškas skerstuvių šventės patiekalas, kurį pasididžiuodamos gamindavo Lietuvos kaimų gaspadinės, šiandien primirštas. Dažnas jaunuolis apskritai nėra ragavęs ar matęs gaminimo proceso, kaip iš kiaulės kraujo bei miežinių ar perlinių kruopų pagamintas įdaras supilamas į kiaulės žarnas ir pašaunamas į krosnį. „Senoviškas patiekalas neretai pavadinamas gurmanišku, mat ne kiekvienas išdrįsta jo paragauti ir retas lietuvis kraujinius vėdarus gamina namuose. Būtent tai mus paskatino atkurti senąjį receptą ir iškepti rekordinį kulinarinio paveldo patiekalą“,  – pasakojo „Bernelių užeigos“  gamybos vadovė Rasa Vasiliauskaitė.

Organizatorių archyvo nuotr. 

Šventinę parodos atmosferą pripildęs vėdarų kvapas sutraukė ir smalsuolius, kurie panoro paragauti šio kulinarinio paveldo patiekalo. Nemažai čia susirinko ir suaugusių, ir mažųjų šventės dalyvių, kurie kraujinius vėdarus ragavo pirmą kartą.

Organizatorių archyvo nuotr. 

Iškepti rekordinį patiekalą prireikė ir sėkmės

Į rekordinę avantiūrą kartu su „Bernelių užeiga“ leidosi ir didelę vėdarų gaminimo patirtį turintys  bendrovės „Runeda“ atstovai. Rekordinis vėdaras buvo gaminamas 5 valandas  ir svėrė 130 kilogramų. „Iškepti tokio ilgio vėdarą, mums buvo tikras iššūkis. Iki pat pabaigos nebuvome tikri ar kraujinių vėdarų rekordas bus pasiektas: žarnos galėjo trūkti ir turinys pavirsti į košę. Taigi, rekordą padėjo pasiekti ne tik darbuotojų profesionalumas, bet ir dalelė sėkmės“, – sakė R. Vasiliauskaitė.

Organizatorių archyvo nuotr. 

Nacionalinės virtuvės paveldą puoselėjančio restoranų tinklas „Bernelių užeiga“  kulinarinio rekordo siekia ne pirmą kartą. Dešimtojo jubiliejaus proga  „Bernelių užeiga“ kauniečiams ir miesto svečiams išvirė ir išdalino net 1000 cepelinų.  Lig šiol restoranui priklauso didžiausio cepelino, svėrusio net 118 kilogramų,  bei ilgiausios dešros rekordai.  Pastarosios ilgis siekė 110 metrų, o svoris 100 kilogramų.
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: