Kino filmo "Rams" kadras

Šiemet „Kino pavasaryje“ rodytas Kanų festivalio konkursinės programos „Ypatingas žvilgsnis“ nugalėtojas „Avinai“ („Rams“). Vilniuje viešėjęs islandų režisierius Grimuras Hakonarsonas atsakinėjo į visuomet pilnos salės klausimus. Sunku patekti į šio filmo seansus buvo ir papildomos festivalio savaitės metu. Atsižvelgiant į tai, „Avinai“ nuo gegužės 13 d. bus rodomi net 7 šalies miestuose: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Panevėžyje, Marijampolėje ir Mažeikiuose.

„Filmas pasakoja apie paprastus žmones, jis labai universalus, nes daugelis gali susitapatinti su personažais. Juk daugeliui pažįstama situacija, kuomet dėl kokio nors incidento nustoji kalbėtis su artimu žmogumi“, – po vieno iš seansų žiūrovams pasakojo G. Hakonarsonas. „Avinai“ – istorija apie du brolius, kurie gyvena greta vienas kito, tačiau 40 metų nebendrauja. To priežastis – konfliktas dėl žemės. Abu broliai daugelį metų augina avis. Tačiau, kai vieno jų bandoje kyla epidemija, giminės avininkystei ima grėsti galas.

Pasak režisieriaus, „Avinai“ nėra tik filmas apie brolių konfliktą: svarbus vaidmuo atitenka islandų ūkininkystės tradicijoms, senojo ir modernaus pasaulio susidūrimui, Islandijos visuomenei bei bendražmogiškoms vertybėms, įsitikinimams, principams.

Rams

Kino filmo “Rams” kadras

Po pasaulinės premjeros Kanuose, kuri baigėsi laimėjimu, sekė daugybė apdovanojimų ir nominacijų kituose pasaulio kino festivaliuose. Štai visai neseniai „Avinai“ buvo išrinktas geriausiu Irano kino festivalio filmu, o vieną iš brolių įkūnijęs Silveris Simorghas – geriausiu aktoriumi. Drama keliauja ne tik po festivalius, bet ir po įvairių šalių kino sales, kurios visuomet lūžta nuo žiūrovų. G. Hakonarsonas tai vadina ne tik savo paties, bet ir visos šalies kino pergale ir nauju etapu jo istorijoje.

Atsiliepimai tarptautinėje žiniasklaidoje

Šią savaitę Kanų festivalį atidarys vieno žymiausių pasaulio režisieriaus Woody Alleno naujausias filmas „Cafe Society“. Interviu „Hollywoodreporter“ metu, paklaustas, koks neseniai matytas filmas jam paliko didžiausią įspūdį, W. Allenas įvardijo būtent „Avinus“, pridurdamas, kad, deja, bet amerikiečiai nebesukuria tiek daug gerų filmų, kaip anksčiau.

Kiek seniau toje pačioje žiniasklaidos priemonėje viešintoje „Avinų“ recenzijoje buvo rašoma: „Režisierius ne tik įtikinamai perteikia savo šaliai būdingą gyvenimo būdą, bet ir  dviejų artimų žmonių ryšį, kuris nedingsta netgi nesikalbant keletą dešimtmečių. Didžiulis ir brolius suvaidinusių aktorių indėlis. Itin galingas emocinis krūvis jiems atitenka paskutinėje, ypatingai jautrioje filmo scenoje.“

Rams 3

Kino filmo “Rams” kadras

„Drauge su metų laikais besikeičianti Islandijos gamta, šiauriečiams būdingas humoras, veikėjų charakterius dar aiškiau atskleidžiantis interjeras ir avininkystės tradicijos – dokumentalistui būdinga autentika, per kurią pasakojama jautri istorija“, – apie „Avinus“ rašo vienas įtakingiausių kino leidinių „Variety“.

„Pasakojama istorija labai paprasta ir kartu liūdna, tačiau tam tikros scenos, situacijos tokios jautrios, kad negali likti „Avinams“ abejingas. O veikėjai tokie savi, kad imi su jais tapatintis“, – pagyrų negaili ir „Screendaily“.

„Kino pavasario“ lankomiausių filmų viršūnėje atsidūrę „Avinai“ grįžta į šalies kino ekranus ir stengsis juose išlikti kuo ilgiau. Nuo gegužės 13 d. Vilniuje filmas bus rodomas kino teatruose „Forum Cinemas Vingis“, „Pasaka“ ir „Skalvija“, Kaune – „Romuvoje“, Klaipėdoje – „Kultūros fabrike“, Šiauliuose – „Atlantic Cinemas“, Marijapolėje – „Spindulyje“ ir Mažeikiuose – „Pirmame kadre“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: