© Donatos Kukytės nuotr.

„Auros“ šokio festivalyje baigėsi Afrikos žemyno kūrėjų pasirodymai. Paskutinį afrikietišką šokio vakarą užbaigė kūrėjai iš Benino, Maroko, Pietų Afrikos bei Malio.

„Glamonėti vėją“ – tai antrasis choreografo Tchekpo Dan Agbetou iš Benino kūrinys festivalyje. Pirmąjį spektaklį „Trys lygiai“ žiūrovai galėjo išvysti atidarymo metu. Tą vakarą pats Tchekpo nešoko, jis buvo spektaklio choreografijos autorius, tačiau šįkart pasirodė scenoje ir atliko savo monospektaklį. Spektaklis „Glamonėti vėją“ – apie tiesą, apie tai, ką parodo kiekvieno žmogaus tiesa ir kas ją nulemia. Norėdamas susieti praeitį, dabartį ir ateitį, Tchekpo panaudojo vėjo metaforą. Kaip ir laikas, vėjas  nuolatos juda. Šokėjas spektaklyje keliauja laiku į save. Kiekvieno žmogaus tiesa formuojama iš jo aplinkybių, jam nutikusių įvykių, sutiktų žmonių. Tai, kas vyko praeityje, daro įtaką, tam, kas vyksta šiuo metu, o dabartinis laikas nulems ateitį. Tai pagrindinė idėja, kurią Tchekpo savo šokiu norėjo perteikti žiūrovams.

Maroko atstovo Taoufiq Izeddiou monospektaklis „AALEEF“ – kūrinys apie žmogaus išsilaisvinimą nuo jį slegiančios tam tikros fizinės ar mentalinės priklausomybės. Šokiu, dainomis, riksmais šokėjas reiškė emocijas, kurias gali jausti išsilaisvinęs žmogus. Laisvės akivaizdoje žmogui atsiveria daugybė pasirinkimų, tik nuo jo paties priklauso, ar jis sugebės šiomis galimybėmis pasinaudoti. Scenoje kartu su T. Izeddiou pasirodė ir muzikantas, kuris spektaklyje grojo gyvai.

© Donatos Kukytės nuotr.

Paskutinysis spektaklis „Correspondances“ – tai dviejų moterų šokėjų iš skirtingų Afrikos šalių bendras kūrybinis darbas. Kurdamos spektaklį Nelisiwe Xaba (Pietų Afrika) ir Kettly Noel (Malis) daug susirašinėjo. Po daugybės susirašinėjimų jos susitiko. Dviejų moterų susitikimą galėjome išvysti spektaklyje. Scenoje niekas ir viskas vyko tuo pačiu metu. Tai spektaklis apie moteris. Spektaklyje moterys kovojo, juokėsi, diskutavo. Nelisiwe ir Kettly žiūrovams pasakojo savo istoriją, tai, kas svarbu joms ir svarbu moterims apskritai.

Šįvakar „Auros“ festivalis baigiasi. Uždarymo proga Kauno sporto halėje 18 val. bus parodytas prancūzų choreografės Blancos Li šokis „Elektro kif“. Šis pasirodymas choreografei gimė iš noro dirbti su naujo stiliaus šokiu. Spektaklyje šiuolaikinis šokis jungiasi su gatvės šokiais. „Elektro kif“ – tai teatrinis šou, paremtas electro šokiu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: