© Lauros Kiršytės nuotr ./ KaunoZinios.lt

Gegužės 29 – birželio 7 dienomis Kaune vyko  gatvės meno festivalis NYKOKA.  Festivalis siekė atkreipti  visuomenės dėmesį į viešųjų erdvių problemas bei padaryti meną labiau prieinamą ir suprantamą kasdieninėje aplinkoje. Festivalio metu kauniečiai galėjo grožėtis menininkų piešiniais išpuoštomis pastatų sienomis, dalyvauti įvairiose paskaitose apie meną bei stebėti gatvės šokių, muzikos pasirodymus.

Apleistos viešosios erdvės problema – tai pagrindinė priežastis, kuri paskatino festivalio organizatorius įgyvendinti Kauno gatvės meno festivalio NYKOKA idėją. Šiuo projektu norima atkreipti dėmesį į apleistas, „pilkas“ Kauno viešąsias erdves ir jas pagyvinti įdomiomis, pozityviomis gatvės meno išraiškos formomis, kurios būtų aktualios miestiečiams. Pasak festivalio idėjos iniciatoriaus ir meno vadovo Tado Šimkaus, viešoji erdvė yra kambarys, prasidedantis nuo mūsų laiptinių ir kiemų, taigi šioje erdvėje kiekvienas praleidžiame nemažai laiko ir ši erdvė mums daro įtaką taip pat, kaip ir mūsų vidiniai kambariai. Organizatorius taip pat teigia, kad menas yra viena iš priemonių, kuriant šiuolaikinę aplinką ir  gyvą dabartinį miestą, todėl šiuo projektu siekiama įnešti daugiau pozityvo į mus supančią aplinką bei įtraukti pačius gyventojus į kūrybos ir iniciatyvos rodymo procesą.

© Lauros Kiršytės nuotr ./ KaunoZinios.lt

Nepaisant to, kad daugelis pritarė ir palaikė šio festivalio idėją, o Kauno miesto savivaldybė sutiko remti šį projektą, didžiausia problema su kuria susidūrė Kauno gatvės meno festivalio NYKOKA organizatoriai – tai žmonių trūkumas, norinčių organizuoti ir kurti festivalį. „Galbūt tai susiję ir su finansavimo trūkumu, nes jau antri metai dirbame iš idėjos ir altruistinių idealų, pasiimame paskolą ir tuomet rengiame festivalį. Ši problema susijusi ir su mūsų patirties stygiu, tačiau džiaugiamės, kad kiekvienais metais situacija vis gerėja ir mes augame, o kartu auga ir festivalio idėjos palaikymas”, – teigė festivalio organizatorius.

© Lauros Kiršytės nuotr ./ KaunoZinios.lt

Savaitę trukęs Kauno gatvės meno festivalis NYKOKA susidėjo iš trijų dalių: meninės, pažintinės bei pasirodymų. Meninę festivalio dalį sudarė didelio formato piešiniai ant pastatų sienų, erdvinės instaliacijos bei fotografijos. Kauno pastatų sienas spalvino ne tik menininkai iš Lietuvos, bet ir iš Norvegijos. Apleistus Kauno miesto pastatus menininkai išpaišė pozityviais, spalvingais, akį traukiančiais vaizdais: astronautas atvirame kosmose, rožinis dramblys, baltoji meška, valganti ledus, žmonių veidai, įvairios geometrinės formos ir daugelis kitų piešinių.

© Lauros Kiršytės nuotr ./ KaunoZinios.lt

Taip pat Vilniaus gatvės požeminėje perėjoje galima išvysti fotografijų ekspoziciją, Ožieškienės gatvėje – stiklais išpuoštą sienos kompoziciją. Pažintinė festivalio dalis buvo skirta supažindinti visuomenę su gatvės menu, leisti jį paliesti bei išbandyti. Viso festivalio metu buvo vykdomos įvairios paskaitos, diskusijos bei parodos, siekant meną įtraukti į žmonių kasdienybę.

© Lauros Kiršytės nuotr ./ KaunoZinios.lt

Festivalio metu, Nemuno krantinėje po Čiurlionio tiltu, atidarė pirmoji ~2200m2 siena, kuri nuo 8 val. ryto iki 22 val. vakaro atsiveria žmonių eksperimentams, treniruotėms, dirbtuvėms ir tiesiog geram laikui praleisti šalia upės. Ši siena Kaune nuo šiol visuomet bus vieša ir atvira erdvė kiekvieno kūrybai. Taip pat Kauno gatvėse netrūko ir įvairių gatvės šokio turnyrų bei muzikos pasirodymų.

© Morfai nuotr.

Kauno gatvės meno festivalis NYKOKA susilaukė didelio žmonių dėmesio, tačiau, pasak festivalio organizatoriaus, ateityje festivalis gali susilaukti dar didesnio dėmesio ir įgauti stipresnę įtaką, formuojant šiuolaikines miesto viešąsias erdves. Tam yra visos galimybės, bet viskas priklauso nuo to, kas toliau kurs šį festivalį ir kas jį palaikys, kaip verslas ir kaip savivaldybė aktyviai prisijungs ir kaip patys organizatoriai pakvies juos prisijungti.

© organizatori7 archyvo nuotr.

„Džiaugtumėmės, jog pačius gyventojus įkvėptumėme tvarkyti savo kiemus, kurti savą meninį folklorą, tam festivalio juk nereikia“, – dalinosi savo mintimis festivalio idėjos iniciatorius ir meno vadovas Tadas Šimkus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: