Filmo "Pamoka" kadras

Rugsėjo 9 d. kino teatras „Pasaka“ pradeda filmų įkvėptų diskusijų ciklą „Pilietis kinas“. Kas antrą mėnesio trečiadienį planuojama rodyti įdomius filmus ir po jų kylančius pilietiškumo, sąmoningumo, atsakomybės klausimus aptarti kartu su žurnalistu Dovydu Pancerovu. Šis ciklas – kino teatro „Pasaka“ iniciatyva apie kiekvieno žmogaus vaidmenį valstybėje kalbėti pasitelkiant kino filmus.

„Viešoje erdvėje netyla kalbos, ar Lietuvoje yra toks pilietinis ugdymas, koks jis turėtų būti. Kol švietimo sistemoje bus padaryti tam tikri sprendimai, gali praeiti metų metai, o mūsų nuomone, veikti reikia jau dabar. Matome, kad kinas yra puiki priemonė kelti klausimams ir ieškoti į juos atsakymų. Taip kilo idėja kalbėtis apie pilietiškumą per filmus nelaukiant, kol tai mus pakvies padaryti kiti“, – teigia sumanymo autorė, kino teatro „Pasaka“ direktorė Andrė Balžekienė.

Filmų įkvėptų diskusijų ciklo „Pilietis kinas“ pavadinimas kilo iš bene garsiausio visų laikų filmo, Orsono Welles’o juostos „Pilietis Keinas“. Šio filmo citata pasirinkta ir apibūdinti diskusijų ciklo esmę: „Tik vienas žmogus gali nuspręsti, kaip man elgtis. Tai aš pats“.

„Kai aš augau, pirmaisiais nepriklausomybės atgavimo metais, pilietiškais buvo laikomi jau tie žmonės, kurie karštai palaikė Lietuvos krepšininkus arba nebaudžiami išsikeldavo vėliavą per valstybines šventes.

Dabar situacija yra visiškai kitokia. Jauni žmonės patys ieško rūbų ir daiktų su Vyčiu, ieško savo vietos Lietuvos valstybėje ir istorijoje. Manau, kad tų atsakymų ieško visi, kas dabar skaito šias eilutes. Ieškau ir aš pats, todėl šios diskusijos man yra žiauriai įdomios. Būdamas moderatoriumi aš turiu nerealią progą ne tik girdėti apie Lietuvą, bet ir užduoti klausimus, kurie įdomūs auditorijai ir man pačiam,“ – sako diskusijų moderatorius, žurnalistas Dovydas Pancerovas.

Pirmajame ciklo renginyje rugsėjo 9 d., 18 val., bus rodomas bulgarų režisieriaus Petar Valchanov filmas „Pamoka“ ir vyks diskusija: „Dvigubi standartai: tarp žmonių ir tarp valstybių“.

„Pamoka“ įkvėpta tikrovėje įvykusios istoriją apie mokytoją, apiplėšusią banką. Sąžininga pedagogė, bandanti išsiaiškinti, kas iš klasėje sėdinčių vaikų vagia pinigus, ištikus sudėtingai situacijai pati ryžtasi nusikaltimui. Šis filmas pripažintas geriausiu San Sebastiano kino festivalio konkursinėje programoje „Nauji režisieriai“, pagrindinė aktorė Margita Gosheva laimėjo geriausios aktorės apdovanojimą festivalyje „Kino pavasaris“.

Pirmojoje po filmo vyksiančioje diskusijoje dalyvaus aukštųjų technologijų bendrovės „Brolis Semiconductors“ įkūrėjas, Lietuvos Šaulių Sąjungos atstovas, šaulys Kristijonas Vizbaras, gynybos ekspertas, politikos apžvalgininkas Audrius Bačiulis, rašytojas ir žurnalistas Marijus Gailius, prieš keletą metų prisipažinęs dalyvavęs atlyginimų „vokeliuose“ istorijoje.

Renginio organizatoriai siekia, kad šios temos pasklistų kuo didesniame rate žmonių, todėl bilieto kaina: „mokėki, kiek gali ir manai esant verta“.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: