Filmai apie žemę užplūstančius zombius kuriami be atokvėpio, todėl norint sulipdyti kažką tokio, kas paliktų įspūdį, padirbėti tikrai reikia. Vienok, panašu, kad Markui Fosteriui (Marc Foster) tai pavyko.

Visas filmas kupinas judėjimo. Judėjimo ir panikos. Ramybė užtrunka vos kelias pirmas minutes, o tada žiūrovas įtraukiamas beveik į Indijanos Džonso lygio nuotykius su „Apokalipsės“ elementais bei filmo „28 Dienos po“ prieskoniu.

Taigi, kas čia vyksta?

Žemę užplūsta zombiai (filme jie dar įmantriai vadinami Zigais, bet čia turbūt jau kažkoks karinių pajėgų būrelio žargonas), kurie vieną po kito naikina miestus, o žmonės tesugeba kelti paniką ir plėšti parduotuves.  Kol kas nieko naujo, tačiau čia didvyris – Garis Leinas (akt. Brad‘as Pitt‘as) ne šiaip sau taško monstrus į kairę ir į dešinę, naiviai tikėdamasis, kad jėga (kur jėga, protas nereikalingas) pavyks išnaikinti juos visus. Visa esmė rasti viruso židinį, o jį radus sukurti vakciną. Taigi, Garis su nedidele komanda ir visiškai nevykusiu mokslininku, kurio tikrai nederėjo išleisti iš knygų ir menzūrėlių pasaulio, keliauja ieškoti šios pandemijos židinio. Nuotykiai prasideda.

Vykusi knygos ekranizacija

Filmas pastatytas pagal 2006-aisiais publikuotą to paties pavadinimo Makso Brukso (Max Brooks) romaną. Ši knyga pripažinta kaip viena geriausių fantastinių knygų apie zombius, kurioje vaizduojama kaip šie padarai išplinta pasauliniu mastu. Ar pavyko Markui Fosteriui sukurti vieną geriausių, tokio pobūdžio filmų?

Nors filmas, lyginant su knyga, nėra toks absoliučiai išskirtinis, tačiau reikia turėti omenyje, kad Marksas Bruksas rašydamas knygą neturėjo biudžeto ar reitingų problemų. Tuo tarpu Markas Fosteris kurdamas filmą su tuo susidūrė. Filmo pristatymas buvo keletą kartų atidėtas, o filmo ataskaitos vis perrašinėjamos. Nepaisant to, Markui Fosteriui pavyko sukurti gana neblogą, pagrįstais, nušlifuotais kadrais sujungtą filmą, kuris įsimins kiekvienam zombių mėgėjui. Ir net jei patys gyvieji numirėliai nenustebins, specialieji efektai tikrai įsirėš į atmintį.

Herojus, kuris nebijo verkti

Nepaisant to, kad Brad‘o Pitt‘o įkūnytas didvyris kiek nerangus ir mažumėlę žioplas, labai malonu išvysti herojų, kuris turi emocijas. Taip, galbūt žmogus, kuris pastebėjo per kiek sekundžių ir kokiu būdu plinta virusas turėtų pastebėti ir limonado skardinę. Ir taip, galbūt žmogus, kuris iššifravo priežastį, kodėl zombiai, nepaliečia kai kurių žmonių, turėtų žinoti, jog vykdant operaciją, kurios pagrindinis, sėkmę lemiantis komponentas, yra tyla, turėtų išsijungti mobiliojo telefono garsą, bet kas neklysta? Taigi, šis didvyris daro klaidas, tačiau tai suteikia žavesio. Jis aplenkia tą tipinių mačo sąrašą iš serijos „argi aš ne šaunuolis?“ Faktas, jog sužinojęs, kad jo šeimai gali grėsti mirtinas pavojus šis didvyris susigraudina paverčia jį žmogumi. Žmogumi, su kuriuo norisi tapatintis žiūrovui.

Brad‘as Pitt‘as tikrai pasistengė ir rodos tobulai išgyveno kiekvieną sceną, tačiau panašu, kad dėl tokio didelio Brad‘o Pitt‘o indėlio, kai kurie aktoriai tiesiog nusprendė, kad neverta vargintis, nes vis tiek visi laurai nukris Brad‘ui.

Filme nėra nereikalingų seilėtų dialogų, ištęstų verkšlenimo scenų ar akivaizdžių dalykų pabrėžimų. Šeima svarbu, nes tai šeima. Pasiaukoti komandos labui svarbu, nes didesnis tikslas svarbiau nei vienas žmogus. Visų neišgelbėsi. Viskas pateikiama aiškiai, greitai ir maloniai.

Verdiktas 8/10

Nors filmas pateikia naujų įžvalgų ir sumanymų, vis tik iki absoliutaus šedevro jam šiek tiek trūksta. Ko būtent pasakyti sunku. Galbūt būtų padėjęs tos paslapties, nuo ko visa ši panikos karuselė prasidėjo, atskleidimas. Žinoma, ta paslaptis turėtų būti neišeksplotuota kitų autorių ir įrašanti į zombių evoliucijos istoriją kažką naujo, nes dabar panašu, kad filmo kūrėjai nesugalvojo nieko įdomaus tai nusprendė, kad jeigu nutildys pradžioje iškelta tikslą – rasti pradžios pradžią, tai niekas ir nepastebės. Nebent jie jau sumaniai rezga planus kurti tęsinį ir ten slypės šis atsakymas?

Apskritai, šis filmas palieka gerą įspūdį ir nors prieš einant į jį nelabai ko tikiesi, lieki maloniai nustebintas, net jei nesi labai didelis gyvųjų numirėlių gerbėjas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: