Lawrence'as Lessigas/Yanai Yechiel nuotr.

„TEDxVilnius 2015“ organizatoriai šiandien pristatė pirmuosius keturis jubiliejinės – jau penktosios – gerų idėjų konferencijos pranešėjus. Jie renginio dalyviams pasakos apie autorių teisės pritaikymą šiuolaikiniame pasaulyje, keliones aplink pasaulį, estetiką ir net šalies gynybą.

Viena didžiausių konferencijos žvaigždžių šiemet neabejotinai bus Lawrence’as Lessigas. Harvardo universitete dėstantis amerikietis yra intelektualinės nuosavybės teisės ekspertas, kuris jau gerą dešimtmetį tyrinėja šią sritį ir stengiasi pritaikyti ją moderniam pasauliui. Teisininkas plačiai žinomas dėl savo pasisakymų apie intelektinių kūrinių naudojimo teisinių suvaržymų mažinimą. Eksperto pasiekimus ir atsidavimą tokiam įsitikinimui rodo tai, jis buvo vienas iš „Creative Commons“ standartą kūrusios grupės valdybos narių.

Balandį į „TEDxVilnius 2015“ atvyks bei savo įžvalgomis dalinsis ir Monty Halls’as. Šis britas išgarsėjo po to, kai pasaulyje didelio populiarumo susilaukė jo vedama televizijos programa „Monty Halls’ Great Escape“, kurią transliavo BBC. Monty Halls’as taip pat yra žinomas ir dėl to, kad dirbo kartu su Nelsonu Mandela. Iki 1996 m. britas padėjo Pietų Afrikos Respublikoje vesti taikos procesą. Visgi jūrų biologo išsilavinimą turintis vyras vėliau pasitraukė iš politikos ir ėmėsi vadovauti įvairioms kelionių ekspedicijoms. Jos vyrui padėjo Žemę apkeliauti jau keturis kartus.

Patvirtinta, kad „TEDxVilnius 2015“ pranešimą skaitys ir lietuvis Julijonas Urbonas, Karališkojo menų koledžo Londone doktorantas bei Vilniaus dailės akademijos prorektorius. Jį nuo vaikystės žavėjo pramogų parkai. Vėliau jam teko laimė kurti juos ir kaip dizaineriui, ir kaip inžinieriui. Tokia patirtis vyrui leido pažvelgti į pramogų parkus per meninę bei filosofinę prizmę. Tai J. Urbonui padėjo atrasti, kaip jis pats sako, gravitacinę estetiką.

Tuo tarpu dar vienas konferencijos svečias iš JAV – Rodrigo Nieto Gómezas – pagrindinėmis savo tyrimų sritimis įvardija valstybės ir jos sienų saugumo problematiką bei strateginį mąstymą. Pastaruoju laiku, Kalifornijoje, Nacionalinio saugumo reikalų departamente dirbantis docentas tyrinėja tai, kaip valstybės ir jų vyriausybės reaguoja į verslumo kuriamus pokyčius.

Pasak Rūtos Kruliauskaitės, vienos iš konferencijos organizatorių, šie pranešėjai atspindi tik nedidelę dalį to, ką ketinama aptarti šių metų renginyje. Bet jau dabar galima susidaryti įspūdį, kad jos metu bus stengiamasi kalbėti apie aktualius, drąsius ir net priešpriešą bei diskusijas keliančius dalykus.

Norintieji tapti „TEDxVilnius 2015“ dalyviais, anketas interneto svetainėje tedxvilnius.com turėtų užpildyti iki kovo 6 dienos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: