© Ričardo Samuilio nuotr.

Dailininkės Irenos Mikuličiūtės idėjai surengti plenerą ir literatūrinius skaitymus, skirtus a. a. Stasiui Stacevičiui, netikėtai žuvusiam 2012 metų gruodžio mėnesio pūgoje, atminti, pritarė nemažas būrys meno žmonių. Renginys vyko Tytuvėnuose rugpjūčio 10-16 dienomis.

Tapytojai I. Mikuličiūtė ir Romanas Averincevas, kūrybinį procesą, anot Romano, pradėjo įsikūrę Viktoro Gulbino, Kelmės rajono literatų klubo „Vieversys“ prezidento, sodyboje Tytuvėnuose. Įkvėpė ekskursas ant kasmetinėmis Rasų šventėmis bei nuostabia panorama žymaus Kubilių piliakalnio, kūrybinę nuotaiką sužadino Tytuvėnų regioninio parko kultūrologės Agnės Buchaitės pažintinė-apžvalginė kelionė po miestelį, lankytinas vietas. Dailininkai gėrėjosi reljefu, horizonto vaizdais, gamtos spalvų žaismu. Paslaptimi pakerėjo ūksminga Pašakarnio dvaro sodybvietė. Menininkai atkreipė dėmesį ir į gyventojus, stengėsi pagauti jų nuotaikas, perprasti pasaulėjautą. Daugiausia dėmesio sulaukė Tytuvėnų vienuolynas, o R. Averincevas moderniuose ekspresionistiniuose eskizuose įamžino ne tik Kultūros namų direktorę, bet ir kai kuriuos neigiamus, visiems gerai pažįstamus personažus. I. Mikuličiūtė padarė realistinių eskizų kaip atsvarą savitiems, originaliems ir laisviems plenero darbams. LDS narys Algirdas Šakalys prie kolegų prisijungė rugpjūčio 14 d., kuomet vakare regioninio parko lankytojų centre buvo skaitoma poezija ir demonstruojami tapytojų darbai. Tądien buvo galima pamatyti ir plenere dalyvavusių tytuvėniškių Monikos Petrauskaitės ir Valentinos Petrauskienės šiltus ir šviesius paveikslus ant drobės.

© Ričardo Samuilio nuotr.

Buvo deklamuojamos ne tik S. Stacevičiaus eilės, egzistencinės, mitopoetinės, su mistikos elementais, kai kurios netgi pranašiškos, pavyzdžiui: „Sapnuojamoj knygoj gal bus parašyta, / kad aš užšalau giliose pusnyse, / ne tau nešdamas vyną / speigomečio naktį.“ (Stiklinė (2012). Svečiai skaitė savo kūrybą, skirtą Stacevičiui, jo netikėtai žūčiai atminti, dalijosi mintimis apie šį kūrėją, atsakinėjo į vedėjų pateiktus klausimus. A. Konickis padeklamavo Jono Strielkūno eiles, jotvingius garbino M. Milašius-Montė ir t.t. Būties nostalgija dvelkė charizmatiškojo V. Kalvaičio eilėraštis. Dailininkai pakomentavo savo darbus. Vakarą dainomis praskaidrino Tytuvėnų senjorų mokytojų klubas „Raskila“, vadovaujamas poetės Teresės Rimulaitytės. Svečiai buvo sužavėti moterų entuziazmu, jų retro stiliumi, elegancija. Savo eiles skaitė poetas Stasys Algimantas Stankevičius iš Klaipėdos, „Vieversio“ poetai Vytautas Šimkūnas, Jadvyga Šimkienė, Birutė Volskytė, T. Rimulaitytė, Edvardas Stankus. Pastarasis labai mielai kartu A. Buchaite aprodė rašytojams regioninio parko grožybes. Svečius sutikti padėjo Vilma Zondelienė su dukrelėmis Laima ir Gabriele, Zita Deikutė su grupe pagalbininkių. Viktorinos „Atspėk, kas yra po šiuo gaubtu“ nugalėtojai D. Kapočienei atiteko B. Volskytės tapytas paveikslas su pusnyse pražydusiomis žibuoklėmis – kaip simbolis gėrio ir grožio, kurį sutveria visanugalintys kūrėjai. Žodžiu, ramūs ar beveik ramūs Tytuvėnų vandenys buvo sujudinti tiek dailininkų, tiek poetų.

© Ričardo Samuilio nuotr.

Sveikinimo žodį tarė Kelmės rajono savivaldybės administracijos direktorė Irena Sirusienė, padėkos dovaną I. Mikuličiūtei įteikė Tytuvėnų miesto seniūnas Romas Čerkauskas. Renginį rėmė Tytuvėnų regioninis parkas. Fotografas Ričardas Samuilis gaudė ir fiksavo nepakartojamas akimirkas.

Tapytojų darbų paroda bus organizuojama I. Milkuličiūtės dailės studijoje-galerijoje Kaune. Druskininkuose vyks kitas atminimo pleneras, skirtas a. a. S. Stacevičiui.

Poezijos skaitymai tęsėsi, prisiminimai liejosi Žolinių rytą sodyboje, vėliau svečiai išvyko į mišias Tytuvėnų bažnyčioje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: