© Jono Danielevičiaus nuotr. / http://www.fotoisdj.lt/

JAV žiniasklaidos gigantas „The New York Times“ dalinasi įspūdžiais apie vizitą Vilniuje.

Visiškai priešingai nei istorinės Talino ir Rygos apylinkės, kuriose dažnai „viešpatauja“ turistai bei menkaverčių siuvenyrų prekybininkai, barokiškasis Lietuvos sostinės senamiestis sulaukia panašaus vietinių lankytojų skaičiaus savo vingiuotose gatvelėse. Lietuvos bei užsienio dizainerių (tokių kaip „Burberry“ ir „Max Mara“) parduotuvių apsuptyje, žavingasis 13-tojo amžiaus senamiesčio labarintas veda prie naujųjų prospektų ir išlieka svarbia miesto dalimi. Vilnius kupinas blyškių sovietinės eros bruožų, tačiau tai miestas, nevengiantis permainų – šiemet Lietuvai įsivedus eurą, miestas, kuris dažnai tituluojamas vienu pigiausių visoje Europoje, taps lengviau prieinamas keliautojams. Jei planuojate apsilankyti Vilniuje rugsėjo 4-6 dienomis, prisijunkite prie vasaros uždarymo šventės „Sostinės dienose“, kuomet visame mieste vyksta koncertai po atviru dangumi, o Gedimino pr. tampa gatvės turgumi.

Penktadienis

1. Ekskursija pėsčiomis | 13 val.

Lengvas pasivaikščiojimas Vilniaus senamiesčio gatvelėmis yra privalomas, norint susipažinti su architektūrine miesto įvairove. Pradėkite nuo 16a. Aušros Vartų, vienintele išlikusia miesto gynybinės sienos dalimi (pamatysite nemažus, religingų keliautojų būrius). Tęskite kelionę į šiaurę nuo Aušros Vartų, link pagrindinės miesto aikštės, kurios pašonėje stūkso neo-klasikinė miesto rotušė bei įspūdinga Šv. Kazimiero bažnyčia. 17a. pastatyta kaip Katalikų bažnyčia, neilgai trukus ji tapo Rusijos stačiatikių bažnyčia („cerkve“) ir sovietmečiu veikė kaip ateizmo muziejus. Praėjus pro Vilniaus universitetą, įsteigtą 1579 m. galima prisijungti prie gido vedamų ekskursijų už 1,5 euro bei nukeliauti link Vilnios upės, kur galima pasigrožėti gotikine Šv. Onos bažnyčia. Ši bažnyčia buvo pastatyta vieno iš įtakingiausių kunigaikščių – Vytauto Didžiojo žmonai. Baikite savo pasivaikščiojimą Katedros aikštėje, aplankydami ne tik pagrindinę šalies katalikų Katedrą, bet taip pat pamatydami ir populiarią koncertų, mugių bei riedlentininkų vietą.

2. Stilingoji gatvė | 16 val.

Stiklių gatvė, kurią vis dar gaubia viduramžių atmosfera, kadaise buvo pilna stiklapučių bei amatininkų dirbtuvių. Šiomis dienomis, ji žinoma dėl prašmatnių drabužių parduotuvėlių bei viešbučių. Čia galima rasti ir iš lino pagamintų prijuosčių, paklodžių bei servetėlių „Linen Tales“ parduotuvėje; taip pat, dizainerių Roberto Kalinkino ir Kristinos Mališauskienės drabužių parduotuves; „Šapokliak Saloną“, kupiną senoviškų arbatos rinkinių, senamadiškų vakarinių suknelių bei meno kūrinių. Julia Janus prekinį ženklą galima atpažinti dėl egantiškų ir minimalistinių drabužių formų; V. Desire parduotuvėje, galite rasti moteriškų drabužių su lengvu avangardo prieskoniu. Baigę apsipirkinėti, galite apsilankyti kavinėje „Mamma Mia” ir paragauti vyšnių maskarponės torto su kava (tai kainuotų apie 3,5 eur.).

3.  Trijų Kryžių kalnas | 18 val.

Lietuva buvo paskutinioji šalis Europoje priėmusi krikščionybę, tačiau priešingai nei Latvija ir Estija, Lietuva sugebėjo išlaikyti savo krikščioniškąjį identitetą ir sovietiniu laikotarpiu. Pasivaikščioję Bernardinų parke, pereikite upę ir pakilkite į Trijų Kryžių kalną. 17a. paminklas, pastatytas netoliese nužudytiems Pranciškonų vienuoliams, buvo nugriautas rusų ir vėliau atstatytas 1989 metais. Tai puiki vieta stebėti saulėlydžiams, tarp raudonųjų senamieščio stogų.

4. Pasaulietiškieji patiekalai | 20 val.

Stilingas bei jaukus „Bistro 18“ yra viena iš labiausiai populiarių vietų pavalgyti. Sienas dengia tokie užrašai, kaip: „Elvis ką tik išėjo iš pastato“; siūlomas platus vyno asortimentas. Įvairių pasaulio šalių patiekalais praturtintame meniu galima rinktis prancūziškąją svogūnų sriubą, krevetes imbiero, sviesto ir kalendros padaže, bei daugelį kitų patiekalų.

Šeštadienis

5. Išsirinkite užkandį | 10 val.

Tradiciniai Lietuvos kibinai prilygsta argentinietiškoms „empanadoms“ arba indiškoms „samosoms“: tai iš tešlos pagaminti „pusmėnuliukai“ su mėsa, bulvėmis ar uogiene. „Pinavijos kepyklėlės“ dizainas ir pastelinės spalvos, dera su siūlomais skanėstais ir yra puikiai atpažįstamas Vilniuje. Pusryčiams – pora kibinų su avietėmis (1,98 eur.) bei kapučino puodeliu (1,74 eur.) po dryžuota pastoge Vilniaus gatvėje.

6. Istorijos pamoka | 11 val.

Sovietų ir nacių okupacijos 20-ajame amžiuje buvo negailestingos Lietuvos gyventojams: daugiau nei 90% šalyje gyvenusių žydų buvo sušaudyti gestapo karininkų 1941-1944 m.; daugiau nei 250 000 lietuvių, kurių didžiąją dalį sudarė profesoriai ir intelektualai, buvo ištremti į Sibiro gulagus. Genocido aukų muziejuje (įėjimo kaina 2 eurai), kuris beveik 50 metų veikė kaip KGB būstinė, galima išvysti civilinio pasipriešinimo bei sovietų šnipinėjimo eksponatus. Čia galima apsilankyti kadaise buvusio kalėjimo kamerose, kuriose dabar gausu rusų valdžios įsakymu suplėšytų dokumentų, kurie vedė Lietuvą prie 1991m. neprikalusomybės.

7. Menininkų tauta | 13 val.

Perėję nedidelį tiltelį, nukrautą spynų, atsidursite Užupyje – „menininkų respublikoje“, kuri pasiskelbė esanti nepriklausoma 1997m. balandžio 1d. Keistasis anklavas tegia turintis savo premjerą, prezidentą, ambasadorius bei konstituciją, išverstą į 15 kalbų, kurios įstatymus galima aptikti ant sienų, kaip antai: „Kiekvienas turi teisę mirti, bet tai nėra įsipareigojimas“. Verta apsilankyti batų parduotuvėje pavadinimu „Vėjas Glosniuose“, taip pat pamatyti meno parodas, paragauti skanėstų „Thierry Kepykloje“ bei išgerti alaus šios respublikos „parlamente“ – Užupio kavinėje.

8. Sotūs pietūs | 14.30 val.

Užlipkite Užupio gatve vedančiu kalnu ir apsilankykite restorane „Užupio klasika“. Tai ekscentriškai įrengta vieta, kurios interjeras praturtintas tamsaus medžio, plunksnų bei didžiulių šviestuvų įrengimais. Čia galite rinktis tarp tokių klasikinių patiekalų kaip jautienos nugarinė ar makaronai su grybais ir t.t. Nepamirškite pasilikti vietos lydyto šokolado pyragui. Pietūs dviems asmenims kainuoja apie 30 eurų.

9. Literatų gatvė | 17 val.

Paklaidžiokite Literatų gatve. Galerija po atviru dangumi buvo įsteigta 2008m., kaip atminimas geriausiems šalies rašytojams, kurių kūrinius savo paveiksluose, skulptūrose bei instaliacijose įamžino tokie meninkai kaip Romain Gary, Rimas Burokas ir Arvydas Ambrasas.

10. Tradiciniai patiekalai | 19 val.

Kai būsite paasiruošę paragauti kaimiškų lietuviškų patiekalų, keliaukite į Pilies gatvėje esantį „Forto Dvarą“, kur galėsite išbandyti bulvių plokštainį su virtomis kiaulių ausimis (už 4,95 eur.), miško grybų sriubą kubilėlyje (2,59 eur.) ir keptos menkės (5,25 eur.). Soti vakarienė kainuoja apie 10 eurų. Negalima išvykti iš Vilniaus neparagavus cepelinų – didžiulių, tarkuotų virtų bulvių kukulių su mėsos įdaru.

11. Metas kokteiliams | 21.30 val.

Vilniaus naktinis gyvenimas „verda“ Vokiečių, Vilniaus ir Islandijos gatvėse, bet jei po valgio norite atsigaivinti skaniais gėrimais, užsukite į „Sweet & Sour Bar” esančiame Aušros Vartų gatvėje. Jaukioje odinių krėslų aplinkoje, jus sups prijuostes dėvintys padavėjai, aptarnaujantys tokiais senamadiškais kokteiliais kaip: atšaldytas viskis, Misisipės punčas bei kitais, kainuojančiais nuo 7 iki 9 eurų.

Sekmadienis

12. Kofeino doze | 10 val.

„Mint Vinetu“ tai arbatinė/knygynas, kuriame galima rasti knygų bei vinilinių plokštelių įvairiomis kalbomis. Galėsite ieškoti savo mylimos knygos su puodeliu kapučino, kuris kainuoja 1,80 eur. Galima nemokamai groti pianinu ar gitara, arba klausytis profesionalių atlikėjų. Jei norite prisijungti prie ekskursijų kurias rengia šio knygyno darbuotojai, apsilankykite „Mint Vinetu“ facebook paskyroje: www.facebook.com/MintVinetu

13. Suvenyrai | 11 val.

„Aukso Avies“ parduotuvė savo struktūra primena muziejų, kuriame šiuolaikinių dizainerių apyrankės bei kiti aksesuarai yra pateikiami perlo baltumo prekystaliuose. Baltijos šalys yra puikiai žinomos dėl savo gaminių iš gintaro, ir stilingą grandinėlę šioje parduotuvėje galima išsirinkti už 54 eurus.

Taip pat skaitykite: Vaiva Rykštaitė. Linkėjimai iš Havajų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: