© Wikimedia Commons nuotr.

Lietuvoje priimtas Žemės „saugiklių“ įstatymas riboja laisvo kapitalo judėjimą ir pažeidžia įsisteigimo laisvę. Dėl to Europos Komisija oficialiai prašo Lietuvos jį keisti, kitaip šaliai gresia sankcijos. Lietuvos laisvosios rinkos instituto teigimu, dalis šio įstatymo nuostatų labiausiai kenkia pačiai Lietuvai, bet to galimai prieštarauja Konstitucijai.

„EK tik patvirtina, kad Lietuvos politikų priimtas populistinis įstatymas kertasi su europietiškomis vertybėmis. Bet didžiausią žalą dėl šio įstatymo patiria būtent Lietuvos piliečiai: žemės savininkai ir ūkininkai. Draudimais dirbtinai sumažinama jų žemės kaina, sėkmingi ūkininkai negali plėstis, sudaromos kliūtys pradėti ūkininkauti naujiems. Raginame Lietuvos valdžią skubos tvarka naikinti, keisti šį įstatymą,” – teigia Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.

EK pabrėžia, kad stojimo į ES sutartyje buvo numatytas pereinamasis laikotarpis per kurį žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo taisykles buvo būtina suderinti su ES teise. Lietuva, pasibaigus šiam laikotarpiui, priėmė naują Žemės „saugiklių“ įstatymą, kurio dalis nuostatų, EK nuomone, atgraso nuo tarpvalstybinių investicijų ir yra diskriminacinės.

Jei Lietuva per du mėnesius nesuderins savo nacionalinių teisės aktų su ES teise, EK svarstys kreiptis į ES Teisingumo Teismą. Be Lietuvos, EK taip pat kritikuoja Vengrijos, Latvijos, Slovakijos ir Bulgarijos teisės aktus dėl žemės ūkio paskirties žemės įsigijimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: