Organizatorių archyvo nuotr.

Du mėnesius šešiose Vilniaus pagrindinio lavinimo mokyklose vyko netradiciniai susitikimai su garsiais sportininkais, kuriuos organizavo „Sveikatiados pusryčių klubas“. Stipriausias pasaulio žmogus Žydrūnas Savickas,  lengvosios atletikos čempionė Vlada Musvydaitė ir kiti garsūs Lietuvos sportininkai su penktokais kalbėjosi apie pusryčius, jų naudą ir skonį.

Ž. Savickas papasakojo, kad sportuoti pradėjęs dar vaikystėje, turėjo rūpintis ir ką valgo, todėl anksti įprato iš namų neiti nepapusryčiavęs. „Anuomet pradėję domėtis  ką ir kaip valgyti  turėdavo gerokai pavargti, nes nebuvo nei kompiuterių, nei interneto“, – aiškino mažiesiems klausytojams stipruolis.  Nors anuomet maistui sportininko gyvenime nebuvo skiriama tiek daug dėmesio kaip šiandien, tačiau Ž.Savickui nuolat patardavo treneriai ar kiti vyresni  sportininkai, taip pat žurnaluose ieškojo informacijos.

Galingiausias pasaulio žmogus daug aštrių žodžių pasakė apie dietas –  sportininkas įsitikinęs, kad svarbiau yra  reguliariai ir taisyklingai maitinis. „Ne vieną kartą teko sporto klube matyti alpstančius žmones, ypač  merginas, kurios nevalgo, nes laikose ypatingų dietų”, – perspėjo Ž.Savickas.

Organizatorių archyvo nuotr.

Su moksleiviais taip pat bendravo „Lietuvos ryto“ krepšininkai, „Žalgirio” futbolininkai, plaukikai, lengvosios atletikos sportininkės. Kiekvienas sportininkas ne tik pasakojo kodėl kasdien pusryčiauja, bet ir kokius patiekalus renkasi bei kodėl. Moksleiviai smalsavo, kaip pusryčių patiekalai įtakoja sportinius rezultatus – ypač jie stebėjosi, kad pavalgius košės sportininkai turi daugiau energijos.

„Lietuvos ryto“ krepšininkas Rokas Giedraitis prasitarė, kad vaikystėje nemėgo pusryčiauti, tačiau pradėjęs žaisti krepšinį, nė dienos neišsiverčia be pusryčių. Jo komandos draugas Adas Juškevičius pasidalino savo pusryčių pasirinkimais. „Valgau daug košių, geriu šviežias sultis, mėgstu varškę“, – pasakojo sportininkas.   Trišuolininkė Asta Drukšaitė per dieną turi iki trijų treniruočių, todėl kas rytą valgo sočius pusryčius, kurie padeda atlaikyti didelį fizinį krūvį.

Organizatorių archyvo nuotr.

Pasibaigus susitikimams su moksleiviais  lengvosios atletikos čempionė ir sporto laidos „Mitybos ir sporto balansas“ vedėja Vlada Musvydaitė ir galiūnas Ž.Savickas  dalinosi nuomonėmis, kokią didelę įtaką daro tėvai vaikų mitybos įpročiams. „Vaikas valgys tai, ką jam tėvai parinks. Nuo to priklauso, ar vaikas su malonumu valgys pusryčius ar jam tai bus kančia“, – įsitikinęs Ž.Savickas.  „Ne visi tėvai rūpinasi savo vaikais – ne visiems papusryčiauti nespėjusiems paruošia maisto dėžutę į mokyklą. O juk suaugę turėtų ne tik auklėti vaikus, bet ir būti jiems pavyzdžiu“, – dalinosi V.Musvydaitė.

„Sveikatiada pusryčių klubo“ atributiką kai kurie moksleiviai ypatingai brangins, nes jie turės savo mėgstamo sportininko autografą. Po pamokų svečiai vaikams linkėjo valgyti sveikus pusryčius, o jaunieji sirgaliai sportininkams linkėjo pergalių.

Organizatorių archyvo nuotr.

Apie „Sveikatiadą“

„Sveikatiada” – tai ilgalaikė sveikos gyvensenos ugdymo programa, kuri suteikia vaikams žinių ir praktinių įgūdžių apie sveikatą, mitybą ir fizinį aktyvumą. „Sveikatiada“ kasmet įgyvendina šias iniciatyvas: „Sveikuolių šaunuolių konkursas“, „Sveikos mitybos trimestras“, „Mankštiada“, „Šok ir nesustok“ bei daugelį kitų. „Sveikatiados“ mokyklų tinklui priklauso virš 600 Lietuvos mokyklų. Jos projektuose ir užsiėmimuose dalyvavo daugiau nei 12 000 vaikų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: