© Wikimedia Commons nuotr

Baltijos šalių elektros perdavimo tinklų sinchronizavimas su Europos Sąjungos (ES) tinklais užbaigs Lietuvos kelią link energetinės nepriklausomybės, sako energetikos ministras. Pasak Roko Masiulio, dėl Lenkijos delsimo keliama idėja sinchronizuoti sistemas per Švediją ar Suomiją, tačiau ekspertai sako, kad tai būtų techniškai neįmanoma, be to, toks projektas užtruktų gerokai ilgiau, niekas pasaulyje to nėra įgyvendinęs.

Pasak R.Masiulio, įgyvendinant projektą, pirmiausia kartu su Lenkija reikia pasirinkti techninį sprendimą, o tuomet bus deramasi su Baltarusija ir Rusija, kurios kartu su trimis Baltijos šalimis priklauso vadinamajam BRELL elektros žiedui.

“Turi būti atliktos techninės studijos, tyrimai, kokiu būdu tai turėtų būti techniškai vykdoma ir tada be abejo kalbėsime su Baltarusija ir Rusija. Šio proceso eigoje kyla minčių ir mes tą girdime tiek Estijoje, tiek Latvijoje, kad gal verta pasvarstyti sinchronizavimo kabeliais per Suomiją ar Švediją galimybę, kaip alternatyvą sinchronizacijai per Lenkiją. Kol kas techniškai atrodo, kad antžeminėmis linijomis sinchronizacija yra tikrai įmanoma, o kabeliais niekas pasaulyje dar nėra vykdęs sinchronizacijos. Su partneriais dabar svarstome, ar verta nagrinėti tą kitą variantą. Šiek tiek bijau, kad tas gali mums visiems atimti laiko”, – interviu BNS kalbėjo energetikos ministras.

Pasak jo, sinchronizacijos per Švediją ar Suomiją idėją pirmieji iškelė estai.

“Tas diskusijas šiek tiek paskatino Lenkijos pasyvumas, norėtųsi iš lenkų lyderystės tame regione, nes be jų to nebus. Lenkai šiek tiek pasyviai į tai pažiūrėjo pradžioje, bet dabar jau jie tuo klausimu domisi. Tas gal paskatino kaimynus bandyti ieškoti kitų alternatyvų. Bet mes manome, kad tai gali būti pakankamas laiko praradimas”, – svarstė R.Masiulis.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas spalį pareiškė, kad Baltijos šalių pasitraukimas iš BRELL “kainuos milijardus” tiek Rusijai, tiek ES, nes esą bus izoliuota Karaliaučiaus sritis.

BRELL sutartis yra 5 valstybių elektros perdavimo sistemų operatorių pasirašytas susitarimas dėl techninių sąlygų ir sistemų valdymo taisyklių, kad būtų užtikrinami reikiami elektros kokybės parametrai ir palaikomas stabilus ir patikimas elektros tiekimas.

Lietuva šiuo metu turi 12 tarpsisteminių elektros jungčių, iš kurių daugiau kaip pusė – su Rusija ir Baltarusija. Siekdamos savo tinklus sinchronizuoti su kontinentinės Europos tinklais, Baltijos šalys ateityje pasitrauks iš BRELL.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: