© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pensijų fondas pervedamos kaupiamosios pensijos įmokos dydžio sumažinimas 2012 metais neprieštaravo Konstitucijai, penktadienį nusprendė Konstitucinis Teismas.

Konstitucinis Teismas paskelbė, kad įmokos sumažinimas nuo 2 iki 1,5 proc. buvo teisėtas, nes valstybės ekonominė ir finansinė padėtis pakito taip, kad nebebuvo užtikrinamas senatvės pensijoms mokėti būtinų lėšų surinkimas iš tuo metu dirbančių asmenų pajamų.

“Būtinai prireikus valstybė gali laikinai sumažinti iš šių pajamų surenkamų lėšų dalį, pervedamą į specialius pensijų fondus būsimoms senatvės pensijoms kaupti. Tai darydama ji turi laikytis teisingumo, protingumo, teisėtų lūkesčių apsaugos, socialinio solidarumo ir kitų konstitucinių principų, negali paneigti pačios tokios kaupiamosios pensijos esmės, nustatyti tokio mažinimo masto, kuris nebūtų būtinas minėtiems tikslams pasiekti”, – nutarė Konstitucinis Teismas.

Konstitucinis Teismas konstatavo, kad su nuosavybės teisių apsauga yra sietina ir pagal Konstituciją ginama tik asmens teisė į pensijų fonduose jau sukauptas lėšas, todėl 2012 metais nustačius sumažintą būsimų pensijų įmokų dydį, nebuvo pažeistas konstitucinis nuosavybės teisės apsaugos principas.

Teismas atkreipė dėmesį, kad 2013 metais buvo nustatytas dėl įmokų sumažinimo patirtų praradimų kompensavimas – 0,5 procentinio punkto didesnė į pensijų fondus pervedama įmoka.

Konstitucinio Teismo vertinimu, jokiu įstatymu nėra garantuojamas tam tikras būsimos kaupiamųjų pensijų išmokos dydis, o sumažinus kaupiamosios pensijų įmokos dydį, proporcingai didėja valstybinei socialinio draudimo senatvės pensijai skirta įmokos dalis.

Į Konstitucinį Teismą kreipėsi Vilniaus apygardos administracinis teismas (VAAT), kurio nuomone, darbuotojai ir pensijų fondai, pasirašę sutartis nuo 2010 metų liepos 13 dienos iki 2011-ųjų gruodžio 28 dienos, įgijo teisėtą lūkestį, kad į jų sąskaitas bus pervedamos 2 proc. įmokos, o jas sumažinus, praradimai bus teisingai kompensuoti.

Vilniaus apygardos administracinis teismas nagrinėja Pensijų fondų dalyvių asociacijos skundą “Sodrai” dėl sprendimo sumažinti kaupiamųjų pensijų įmokų dydį.

Konstitucinis Teismas 2012-ųjų birželį jau buvo nutaręs, kad valdžios sprendimas nuo 2009-ųjų sumažinti įmokas nuo 5,5 iki 2 proc. neprieštarauja Konstitucijai, tačiau jeigu kilus ekonomikos krizei įmokos sumažinamos, reikia siekti, kad žmonės nepatirtų didelių praradimų, o jeigu jie neišvengiami – atsižvelgiant ir į valstybės finansines galimybes, teisingas juos kompensuoti.

Nuo 2004-aisiais į pasirinktą privatų pensijų fondą buvo pervedama dalis “Sodros” įmokų – ji augo, kol 2007-aisiais pasiekė įstatyme numatytą ribą – 5,5 proc. kaupiamosios pensijų įmokos tarifo. 2009 metais pervedimai į fondus buvo sumažinti iki 2 proc., o nuo 2012 metų – iki 1,5 procento. Nuo 2013-ųjų pradžios pervedimai vėl padidinti iki 2,5 proc., o nuo 2014-ųjų – dar kartą sumažinti iki 2 proc., tačiau numatyta galimybė žmonėms skirti papildomų lėšų kaupimui ir taip gauti papildomą valstybės paskatą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: