© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius trečiadienį Vyriausybės rūmuose susitiko su Punsko krašto lietuviais. Susitikimo metu premjeras Punsko valsčiaus viršaičiui Vytautui Liškauskui įteikė padėką už ilgametę veiklą, garsinančią Lietuvos vardą ir vienijančią Lenkijoje gyvenančius mūsų tautiečius, su kraštiečiais aptarė bendrus projektus, nuveiktus darbus.

„Sveikinu Jus ir visus Punsko krašto žmones Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25 metinių proga. Nuoširdžiai dėkoju už ilgametę, nuoširdžią, prasmingą veiklą, garsinančią Lietuvos vardą ir vienijančią Lenkijoje gyvenančius mūsų tautiečius. Džiaugiuosi galėdamas padėkoti ir už Jūsų paramą atkuriant mūsų valstybės nepriklausomybę, taip pat už ryšių su Lenkijos Respublika plėtojimą“, – teikdamas padėką V. Liškauskui sakė Vyriausybės vadovas A. Butkevičius.

Ministras Pirmininkas kalbėjo, jog Lenkijos lietuvių aktyvus dalyvavimas lietuviškame bendruomeniniame gyvenime yra ypač svarus. „Punsko valsčius yra puikus pavyzdys, kaip maža bendruomenė gali įgyvendinti begalę sėkmingų projektų, bendradarbiauti su savivaldos organizacijomis beveik visoje Lietuvoje. Jūs savo darbu garsinate Punsko kraštą, jo kultūrą, kuriate šiuolaikiškus santykius tarp mūsų kaimyninių valstybių“, – sakė premjeras.

Punsko savivaldybė kartu su Lazdijų ir Alytaus rajonų bei Kalvarijos savivaldybėmis yra įgyvendinusi apie 30 bendrų Europos Sąjungos finansuojamų projektų. Tai infrastruktūriniai, kultūriniai, švietimo ir verslo projektai. Taip pat Punskas glaudžiai bendradarbiauja su Vilkaviškio ir Tauragės rajonų savivaldybėmis, Alytaus ir Marijampolės bei Palangos miestais.

Vyriausybės vadovas džiaugėsi, jog šiandieninis susitikimas – tai graži proga padėkoti ne tik Punsko, bet ir Seinų bei Suvalkų krašto lietuviams už jų didžiulį patriotizmą ir pasirengimą visada padėti Lietuvai, atstovauti mūsų žmonių interesams, skleisti draugystę.

Punsko valsčius įsikūręs šiaurės rytinėje Lenkijos dalyje, Palenkės vaivadijoje, Seinų apskrityje, prie pat Lietuvos sienos. Savivaldybei priklauso 33 kaimai, kuriuose gyvena 4424 gyventojai. 80 procentų Punsko valsčiaus gyventojų – tai tautinė lietuvių mažuma.

Nuo 1956 m. Punske veikia Lietuvių kultūros namai, Bendrojo lavinimo licėjus, kuriam suteiktas Kovo 11-osios vardas bei pagrindinė mokykla ir gimnazija lietuvių bei lenkų mokomosiomis kalbomis. Taip pat veikia ir muzikinė mokykla. Be to, 1991 m. Punske įkurta „Aušros“ spaustuvė, kurioje spausdinamas lietuvių dvisavaitinis žurnalas „Aušra“ bei kiti lietuviški leidiniai. Kiekvienais metais Punsko savivaldybėje vyksta apie 50 kultūrinių renginių.

Lenkijos lietuvių bendruomenė rūpinasi Lenkijos lietuvių kultūros, socialiniais ir visuomeniniais reikalais, siekia plėtoti ryšius su Lietuva, išsaugoti tautinį savitumą, taip pat atstovauja lietuviams Lenkijoje ir pasaulyje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: