utenosradijas.lt archyvo nuotr.

Vakar, sausio 13 dieną, Žinių radijuje girdėjome interviu su loterijų organizatoriumi, “Olifėjos” generalinio direktoriaus pavaduotoju Donatu Kazlausku. Pokalbio metu loterijos organizatorius teigė, kad laimėjus loterijoje didelę pinigų sumą gyvenimas pablogėja tik maždaug mažiau nei vienam procentui laimėjusiųjų.

Laidos “Žvilgsnis” vedėjo Tado Grabio paklaustas:  “Ar galime sakyti kad tokie [loterijų (red. past.)] laimėjimai iš tikrųjų sutvarko žmogui gyvenimą?” Donatas Kazlauskas  patikino: “Taip žmonės dauguma labai patenkinti didžiaisiais laimėjimais ir jie išsprendžia daug savo poreikių, dažnai spaudoje yra minima kaip kam nepasisekė, bet čia tik tai ta mažoji dalis, sakyčiau, gal mažiau nei vienas procentas, kurie nemokėjo susitvarkyti su savo laimėjimais, didžioji dalis labai puikiai tvarkosi su savo laimėjimais.”

Tačiau iš kur tokį skaičių ištraukė pats loterijos organizatorius? Mūsų žiniomis, oficialūs tyrimų duomenys yra visiškai kitokie. Panašu, kad “Olifėjos” generalinio direktoriaus pavaduotojas šį skaičių ištraukė tiesiog iš galvos.

Pagal oficialius tyrimų duomenis apie 70 procentų žmonių loterijose laimėjusių dideles pinigų sumas juos praranda per pirmus septynerius metus. Dažnai atsitinka taip, kad loterijų laimėtojai pameta galvas dėl per greitai juos užklupusios finansinės sėkmės, o tai priveda prie tragiškų dalykų: savižudybės, alkoholizmo, narkotikų priklausomybės, skyrybų ar bankroto. Dažnai tenka išgirsti “laimingųjų” istorijas apie tai, kaip po laimėjimo yra prarandami draugai, šeima, gyvenimo džiaugsmas. O kas be ko, dar ir tampama vagių taikiniu.

Net ir Lietuvoje, žmonės, loterijose laimėję dideles sumas, prakeikia tą dieną kai nusipirko laimingajį bilietą. Nors Lietuvoje aukso puoduose sumos nėra tokios didelės kaip kitose užsienio šalyse, bet kokiu atveju jos sugeba sugriauti mūsų šalies gyventojų gyvenimus. Laimėtojai atsiliepia, kad nemokėjimas susitvarkyti su laimėtomis sumomis privedė prie bankroto, vieni prarado namus, įklimpo į skolas, tapo aferistų taikiniais, kitų vaikai apakinti pinigų metė mokslus. Kartą buvo užfiskuotas atvejis Klaipėdoje, kai vyriškis laimėjęs 40 tūkstančių litų loterijoje, per keletą mėnesių pinigus išvaistė ir pasitraukė iš gyvenimo.

????????????????????????????????????
   © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Garsiausia loterijos laimėtojų nesėkmės istorija Lietuvoje buvo Aldonos ir Zenonono Novogrodskių šeimos, laimėjusios daugiau kaip milijoną litų. Nedaug laiko praėjo, kai visi pinigai buvo iššvaistyti. Prieš laimėjimą Z.Novogrodskis su žmona, šešiais vaikais, uošviais ir žmonos broliu, sudegus jų namui, keletą metų gyveno ūkiniame pastate. Laimėjęs milijoną vyras nusipirko namą, kelis automobilius. Giminėms ir artimiesiems puolė skolinti pinigų, kėlė puotas. Tačiau po poros metų pinigai baigėsi. Skolininkai išsislapstė. Šeimoje prasidėjo barniai. Netrukus mirė A.Novogrodskienė, vaikams teko glaustis globos namuose.

Kitas atvejis, kai Jonavoje gyvenanti šeima laimėjo aukso puodą – daugiau nei milijoną litų. Šeima teigė, jog laimėjimas šeimai atnešė ne tik naudos, bet ir daugybę bėdų. Ji prarado ligoninėje turėtą darbą. „Kam tau pinigai?” – tokį klausimą moteris išgirdo darbovietėje. Pasikeitė ir šeimos santykiai su draugais – daugelis negalėjo suprasti, kodėl tokią sumą laimėję žmonės negali ja pasidalyti su visais.

Duomenys rodo, kad bet kokiu atveju Lietuviai tiki sėkme ir stengiasi laimėti. Praėjusiais metais Lietuvoje buvo nupirkta 60 milijonų loterijos bilietų. Statistiškai vienas Letuvos pilietis per metus išleidžia 20 eurų loterijų bilietams. Ir daliai jų visgi pasiseka – praėjusiais metais Lietuvoje buvo laimėta 7,6 milijono eurų. Tačiau norint, kad laimėjimai neapakintų ir nepaverstų gyvenimo pragaru, labai svarbu susirasti finansų konsultantą ir tikslingai planuoti savo išlaidas.

Nesvarbu kurių metų statistinius duomenis žiūrėtume, niekada nebuvo taip, kad gyvenimas pablogėtų tik vienam procentui loterijų laimėtojų, šis procentas visuomet buvo gerokai didesnis. Tad akivaizdu, kad “Olifėjos” generalinio direktoriaus pavaduotojas Donatas Kazlauskas tiesioginio eterio metu nesirėmė jokiais oficialiais duomenimis drąstiškai teigdamas, kad 99 procentai loterijų laimėtojų puikai tvarkosi su milžiniškomis pinigų sumomis ir nesusiduria su problemomis.

Taip pat skaitykite: Egidijus Meiženis: Lošimų bendrovės jaunimui neria lošimų kilpą

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: