© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šnipinėjimu Baltarusijai kaltinamas valstybės įmonėje “Oro navigacija” dirbęs Lietuvos pilietis Romualdas Lipskis savo kaltę neigia.

Penktadienį Vilniaus apygardos teismui atvertus šnipinėjimo bylą, R.Lipskis sakė kaltės nepripažįstantis, prašė bylą nagrinėti atvirame posėdyje. To prašė ir kaltinamojo gynėja Snaiguolė Mažeikienė.

Tuo metu uždaro posėdžio prašęs prokuroras Redas Savickas tvirtino, kad bylą nagrinėjant atvirai bus paviešinta informacija, kurios išdavimu Baltarusijai ir kaltinamas R.Lipskis.

R.Lipskis tvirtino, jog baltarusiui jo perduota informacija, schemos, nebuvo slaptos, “jas galima rasti bet kur internete”. Jis tvirtino, kad byla tėra specialiųjų tarnybų viešųjų ryšių akcija.

Trijų teisėjų kolegija nusprendė bylą nagrinėti atvirai, išskyrus trijų asmenų liudijimą.

Lietuvos generalinė prokuratūra ir Valstybės saugumo departamentas pernai lapkričio 10 dieną pranešė, kad R.Lipskiui pateikti kaltinimai dėl šnipinėjimo Baltarusijos naudai. Nagrinėti teismui perduoti septyni bylos tomai, juose yra 1,3 tūkst. dokumentų ir 26 laikmenos su įvairiais vaizdo bei garso įrašais.

Valstybės įmonėje “Oro navigacija” dirbęs įtariamasis savo kabinete esą slapta fotografavo ten buvusius dokumentus bei kitus objektus ir juos perdavė Baltarusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiosios žvalgybos valdybai.

Įtariama, kad Baltarusijai rinkta ir perduota informacija apie Lietuvos kariuomenę, jos dalinius, strateginę reikšmę Lietuvos nacionaliniam saugumui turinčias valstybės įmones, jų veiklą, objektus bei įrenginius jose, teigiama pranešime spaudai.

Įtariamasis sulaikytas prieš metus, jam gresia laisvės atėmimas iki 15 metų.

Pasak Valstybės saugumo vadovo Gediminos Grinos, visa žvalgybos operacija truko daugiau kaip trejus metus. Jis nekomentavo, kiek medžiagos įtariamasis spėjo perduoti Baltarusijai, argumentuodamas, jog “mes negalime leisti žinoti, ką mes žinome”.

Pareigūnų teigimu, tikėtina, kad Baltarusija gauta informacija dalijosi ir su Rusija.

Dėl šnipinėjimo Baltarusijai dar bus teisiamas buvęs kariuomenės paramedikas Andrejus Ošurkovas. Jo ir R.Lipskio atvejai nesusiję.

Prokurorai atlieka dar vieną ikiteisminį tyrimą dėl šnipinėjimo, kai gruodžio pabaigoje dėl įtarimų šnipinėjimu buvo sulaikytas Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose karys ir dar vienas asmuo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: