© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvą pasiekus žiniai, kad į Europą plūstantiems pabėgėliams iš konfliktų ir humanitarinių problemų kamuojamų šalių gali tekti suteikti prieglobstį, pasigirdo nuogąstavimų, jog mūsų valstybė tokių galimybių neturi. Valstybės kontrolė, vertindama imigracijos procesų koordinavimą, leidimų gyventi Lietuvoje išdavimo (keitimo), prieglobsčio suteikimo ir imigracijos kontrolės procesus, operatyviai reaguodama į šią naują problemą, šiandien paskelbė išankstinio tyrimo ataskaitą, kurioje išanalizavo ir realias pabėgėlių apgyvendinimo galimybes.

Pažymėtina, jog šiuo metu Lietuvoje vyksta migracijos procesų valdymo sistemos tobulinimas, kurį užsibrėžta  baigti iki 2016 m. sausio 1 d.

„Tyrimo metu nustatytos problemos prašosi rimtų politinių sprendimų, todėl yra pagrindo nerimauti, kad laiko tinkamai suvaldyti migracijos procesus turime mažiau nei mažai, – sakė valstybės kontrolierius Arūnas Dulkys. – Prieš laukdami svečių iš kitų šalių turime dar gerokai susitvarkyti savo pastogę, todėl institucijos privalo realizuoti sau išsikeltus ambicingus tikslus – pertvarkyti migracijos sistemą iki kitų metu sausio 1 dienos. Šiandieninė situacija rodo, jog tam, kad migracijos sistemos pertvarka būtų baigta laiku, reikia visų procese dalyvaujančių institucijų koordinuotų veiksmų ir konkrečių darbų. Maža to, būtina priimti įstatymo „Dėl užsieniečių teisinės padėties“ pataisas ir tinkamai pasiruošti jo nuostatų įgyvendinimui“.

Užsieniečių apgyvendinimo galimybės – vienas iš probleminių klausimų, kuris vis dar neišspręstas dėl institucijų bendradarbiavimo stokos. Prieglobsčio prašytojai gali būti apgyvendinami tiek Užsieniečių registracijos centre, tiek Pabėgėlių priėmimo centre. Pirmasis iš jų pavaldus Valstybės sienos apsaugos tarnybai prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos, o Pabėgėlių priėmimo centras – Lietuvos Respublikos socialinės apsaugos ir darbo ministerijai. 2012–2014 m. buvo atvejų, kai Užsieniečių registracijos centre buvo apgyvendinta daugiau žmonių nei yra vietų, nors Pabėgėlių priėmimo centre tam skirtų laisvų patalpų buvo, maža to, dalis čia esančių patalpų yra įrengtos ir naudojamos visai kitiems tikslams. Pasak valstybės kontrolieriaus A. Dulkio, Lietuva prireikus turėtų didesnių galimybių apgyvendinti prašančiuosius prieglobsčio, tik tam reikia racionalaus požiūrio ir tinkamų sprendimų.

Apie tyrimo rezultatus informuota Vidaus reikalų ministerija, rengusi migracijos procesų optimizavimo ir migracijos sistemos pertvarką, jai pateikti siūlymai, padėsiantys efektyviau organizuoti imigracijos procesų valdymą. Apie tyrimo metu nustatytas problemas valstybės kontrolierius A. Dulkys informavo Seimo Audito komitetą, taip pat Seimo Žmogaus teisių komitetą ir Seimo Migracijos komisiją. Valstybės kontrolė prie šio klausimo grįš 2016 m. ir dar kartą analizuos, kaip pertvarką vykdžiusioms institucijoms pavyko įgyvendinti užsibrėžtus tikslus ir ar imigracijos procesai valdomi efektyviau, o užsieniečių laikino apgyvendinimo problemos nevilkinamos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: