pexels.com nuotr.

Vilniaus savivaldybėje iki 2020-ųjų turėtų nelikti globos įstaigų – jose šiuo metu esantys ir ateityje be tėvų globos liksiantys vaikai bus perkeliami į šeimynas ir šeimas.

Tai numatoma socialinių įstaigų pertvarkos plane, kurį trečiadienį turėtų pradėti svarstyti Vilniaus savivaldybės taryba.

Kaip BNS sakė savivaldybės Socialinių reikalų ir sveikatos departamento direktoriaus pavaduotoja Rasa Laiconienė, pertvarkos siekis yra skatinti vaikų globą šeimose ir šeimynose.

“Dabartiniai vaikų globos namai pertvarkomi, t. y. iš vienos institucijos jie yra išskaidomi, išformuojami ir vaikų šeimynos apgyvendinamos bendruomenėje, priklausomai nuo to, kokias mes patalpas randame:ar tai bus butas, ar namas, ar atskiras kotedžas. Bet vaikai, kaip didelė gausi šeimyna gyvena bendruomenėje”, – tikino ji.

Pasak jos, pertvarka jau pradėta – Pilaitėje, buvusios poliklinikos patalpose, suremontavus butus, įsikūrė vaikai.

Taip pat plane numatyta teikti vaikų auklėjimo žinių ir psichologinę pagalbą dabartiniams globėjams, kai kai kurie globojami vaikai sulaukę paauglystės tampa itin problemiški – esą dabar problemos sprendžiamos ir atiduodant vaikus į globos įstaigas.

“Įstaigų turėtų nelikti tokių, kokios jos dabar yra, t. y. po 40-50 vaikų – mes jas išformuojame, o naujai iš tėvų paimamiems vaikams ieškosime globėjų. Įstaiga, kaip juridinis asmuo, dar lieka – šeimynoms įsikūrus butuose, juridinis asmuo liks globos namai, bet vaikas jau auga artimai šeimai aplinkoje, be centralizuotos virtuvės, centralizuoto sandėlio”, – sakė savivaldybės atstovė.

Globos namų patalpos būtų atlaisvinamos – čia ketinama kurti darželius. Tai jau šiemet savivaldybė ketina padaryti Žolyno gatvėje. Dar keturių savivaldybės valdomų globos įstaigų, išskyrus Vilniaus miesto vaikų ir jaunimo pensioną, kuriame gyvena turintys negalią vaikai, planuojama atsisakyti per penkerius metus.

Savivaldybės duomenimis, globos įstaigose gyvenančių vilniečių mažėja: 2013 metų pabaigoje įstaigose gyveno 361 vaikas, praėjusių metų pabaigoje – 330 vaikų. Iš jų pernai ir užpernai 31 vaikas gyveno įstaigose vaikams su negalia.

Tuo metu Vilniaus miesto sutrikusio vystymosi kūdikių namuose 2013 metais buvo apgyvendinti 49, o pernai – 50 vilniečių vaikų.

Taip pat mažėja kasmet naujai sostinės globos įstaigose apgyvendinamų vaikų skaičius: 2012-aisiais buvo apgyvendinti 126, 2013-aisiais – 108, o pernai – 74 vaikai.

Vilniaus mieste 2012 – 2014 metais buvo įsikūrusios dvi šeimynos, kuriose 2013 metais buvo globojami aštuoni vaikai, pernai – dešimt vaikų, likusių be tėvų globos.

Pastaruosius dvejus metus Vilniuje veikia 16 įstaigų, kuriose apgyvendinami be globos likę vaikai, iš jų penkios priklauso Vilniaus savivaldybei. Tai Žolyno, Minties, Antakalnio ir “Gilės” vaikų socialinės globos namai bei Vilniaus miesto vaikų ir jaunimo pensionas. Dar dvi įstaigos priklauso Švenčionių savivaldybei, trys – valstybei, taip pat Vilniuje vaikų globa rūpinasi šešios nevalstybinės įstaigos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: