© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vyriausybės posėdyje pirmadienį pritarta, kad sprendžiant migrantų krizę Viduržemiojūroje, Lietuva galėtų priimti iki 250 Europos Komisijos skirstomų pabėgėlių.

Tokį skaičių pabėgėlių iš Europos Sąjungosvalstybių bei trečiųjų šalių Lietuva galėtų priimti iki 2018 metų birželio 30 dienos, nurodoma Vyriausybė nutarime.

Posėdyje tiek socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė, tiek sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė kėlė klausimą dėl papildomo finansavimo poreikio valstybės biudžete, tačiau premjeras Algirdas Butkevičius pabrėžė, kad kol kas priimamas “politinis sprendimas”, o pinigų bus ieškoma vėliau.

“Čia yra kol kas politinis sprendimas, mes jį priimame dėl to, kad bus Europos Vadovų Taryba (EVT), išsakome savo nuomonę dėl solidarumo, dėl organizavimo, o pinigų tikrai tada bus ieškoma”, – per posėdį sakė premjeras.

Vėliau žurnalistams Seime jis sakė, kad dėl pabėgėlių perkėlimo finansavimo tikriausiai bus kalbama artimiausiame Europos Vadovų Tarybos posėdyje.

Apie tai, kad Lietuva galėtų priimti iki 250 pabėgėlių, prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė dar tada, kai Ministrų kabinetas laikėsi pozicijos dėl 50-ies pabėgėlių priėmimo.

Galutinį sprendimą dėl pabėgėlių perskirstymo Europos Sąjungoje priims EVT.

Pabėgėlių perkėlimą finansuojant Europos Komisijai ir jai taikant vienkartinės išmokos mechanizmą, pabėgėlius priimanti valstybė vykdytų perkėlimą savo lėšomis, o vienkartinė išmoka būtų mokama tik “tinkamai atsiskaičius” Europos Komisijai. Ji yra paskelbusi, kad už vieno pabėgėlioperkėlimą priimančiai valstybei mokėtų po 6 tūkst. eurų.

Skaičiuojama, kad pabėgėliointegracijos Lietuvoje laikotarpis, priklausomai nuo asmens pažeidžiamumo, Pabėgėlių priėmimo centre gali trukti nuo 8 mėnesių iki metų, o savivaldybės teritorijoje – nuo 13 iki 60 mėnesių.

Vieno asmens išlaikymas integracijos laikotarpiu Pabėgėlių priėmimo centre gali kainuoti nuo maždaug 5 iki 7,4 tūkst. eurų, o savivaldybės teritorijoje – nuo 8 tūkst. iki beveik 37 tūkst. eurų.

Europos Komisija paprašė valstybių narių per dvejus metus priimti 20 tūkst. Sirijos pabėgėliųir paskirstyti dar 40 tūkst. į Italiją ir Graikiją plūstančių prieglobsčio prašytojų iš Sirijos ir Eritrėjos prašymų. Pagal Briuselio siūlymus, Lietuva priimtų 207 pabėgėlius ir turėtų apsvarstyti 503 prašymus dėl pabėgėliostatuso suteikimo.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: