Vilniaus sinagoga © Wikimedia Commons nuotr.

Lietuvos žydų bendruomenė pasigenda Pasaulio tautų teisuoliams skirto įamžinimo Lietuvoje, Vilniaus valdžia kol kas konkrečių idėjų nesvarsto.

Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky teigiamai įvertino visuomenininkų pasiūlytą iniciatyvą statyti paminklą žydų gelbėtojams Izraelyje, bet mano, kad tokio įamžinimo pirmiausia reikėtų Vilniuje.

“O kodėl reikia Izraelyje statyti, o ne Lietuvoje?Ar Lietuvoje nereikia pagerbti gelbėtojų?Aš nežinau, galbūt per daug nebus, jei Izraelyje atsiras tokia skulptūra. Galvoju, kad yra išeivių iš Lietuvos, kurie liko gyvi, jei apskritai kas nors liko gelbėtojų dėka. Manau, kad žmonės neprieštaraus dėl šito. Bet gal reikėtų pirmiausia Lietuvoje susitvarkyti”, – BNS sakė F.Kukliansky.

Vilniaus meras Remigijus Šimašius sutinka, kad pagerbiant žydų gelbėtojus Lietuvoje reikėtų “labai daug pasistūmėti” – jis atkreipė dėmesį, jog Izraelyje, Jad Vašem memoriale Pasaulio tautų teisuoliams iš Lietuvos yra pasodinti medžiai, tuo metu Vilniuje, naujos tarybos iniciatyva, pernai viena sostinės gatvių pavadinta ryškiausios lietuvių teisuolėsOnos Šimaitienės vardu.

“Bet aš manau, kad reikės ir daugiau tokių ženklų, ypač, kai šiais laikais primenama, kad nemažai lietuvių prie žydų naikinimo prisidėjo. Reikia neužmiršti ir to, kad labai daug lietuvių ir žydus gelbėjo (…). Manau, kad Vilniuje irgi reikėtų įamžinimo”, – BNStvirtino R.Šimašius, tačiau kol kas negalėjo atsakyti, ar savivaldybė prisidės prie to.

F.Kukliansky taip pat priminė, jog anksčiau svarstyta statyti memorialą Kaune, kurį būtų projektavęs žymus žydų kilmės JAV architektas Danielis Libeskindas, tačiau tai ir liko tik idėja.

Organizacija ” Vilnoja”, kuriai vadovauja Vilniaus politikas, mero R.Šimašiaus kolega iš Liberalų sąjūdžio Vidmantas Martikonis, pirmadienį atviru laišku kreipėsi į Izraelio ambasadorių Lietuvoje Amirą Maimoną, kuriame pasiūlė statyti Tel Avive paminklą Lietuvos žmonėms, gelbėjusiems žydų gyvybes per Holokaustą. Laiškas taip pat adresuotas Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkei Fainai Kukliansky, premjerui Algirdui Butkevičiui, kultūros ministrui Šarūnui Biručiui.

Izraelio ambasada BNSpatvirtino, jog laiškas yra gautas ir ambasadorius artimiausiu metu susipažins su jo turiniu.

Pats V.Martikonis sako, jog idėjos statyti skulptūrą Vilniuje nesvarstantis, nes pirmiausia nori žinią apie Lietuvoje gyvenusius žydų gelbėtojus paskleisti pačiame Izraelyje.

“Izraelio gyventojų akyse mūsų, Lietuvos vaizdas šiek tiek pagerėtų, nes dabar dominuoja Efraimo Zuroffo (Simono Wiesenthalio centro direktoriaus)propaganda. Suprantu, kad žmogus iš to galbūt gyvena, bet čia būtų supratimas visos žydų bendruomenės. Tikslas – kad atsirastų Izraelyje. Lietuvoje mes patys pastatyti galime ir dešimt, šimtą – galų gale, jau yra panašaus pobūdžio atminimo ženklų, bet noriu, kad žinotų pasaulis”, – sakė jis.

V.Martikonis teigia operatyviai gavęs Izraelio ambasados patikinimą, kad susitikimas su ambasadoriumi A.Maimonu bus organizuojamas. Politikas taip pat sako esąs pasiruošęs surasti, kas sukurtų memorialą ir jį įrengtų savo lėšomis.

Pastarosiomis savaitėmis diskusijos apie Holokaustą ir lietuvių vaidmenį jame suaktyvėjo Rūtai Vanagaitei išleidus knygą “Mūsiškiai”, kurioje pasakojama apie žydų žudynėse dalyvavusius lietuvius.

Per Holokaustą žuvo apie 90 proc. iš 208 tūkst. Lietuvos žydų. Žudant žydus, Lietuvą okupavusiems naciams neretai talkindavo vietos kolaborantai.

Pasaulio tautų teisuoliais yra pripažinta daugiau nei 800 Lietuvos piliečių, Antrojo pasaulinio karo metais gelbėjusių žydus nuo nacių genocido.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: