Plakato fragmentas

Kiek tik save prisimenu, mane visada žavėjo tai kaip šviesos spinduliai atsimuša į spalvotus paviršius, simetrinių formų žaismas ir besikeičiančios spalvos.

Augau Kenijoje. Nors buvau mažas, gerai pamenu tėvų draugą, kuris užsiėmė brangiųjų akmenų prekyba. Kai pamatydavau jį ir jo žmoną, negalėjau atitraukti akių nuo jos dėvimų žiedų brangakmenių. Buvau hipnotizuojamas  nuostabių žybsnių, kurie atsirasdavo šviesai perėjus akmenį.

Kai buvau septynerių metų, sugalvojau piešti ant stiklo su skaidriomis spalvomis. Tai buvo įvairūs mandalų stilistikos, simetrinių formų darbeliai. Pardavinėjau juos tėvų draugams. Taip gimė pirmasis mano amatų verslas.

Paauglystėje pradėjau daryti fotografijas. Per šią veiklą atsiskleidė mano susidomėjimas šviesos lūžiais, apšvietimu darant nuotraukas bei besikeičiančia tikrove.

Kai man buvo dvidešimt metų, įstojau į universitetą ir pradėjau studijuoti architektūrą. Studijų metu labai daug kūrėme, dirbome su meno ir amatų priemonėmis. Vienas, iš įmantriausių mano kurtų darbų, buvo pagamintas iš veidrodžių. Šiuo projektu prasidėjo mano pažintis su kaleidoskopu. Neužilgo pagaminau savo pirmąjį kaleidoskopą. Man tai suteikė didelį malonumą.

Vėliau sukūriau seriją mažų kaleidoskopų ir pradėjau ją rodyti įvairiose Izraelio meno galerijose.

Galerijų lankytojai mano darbus įvertino pozityviai. Teigiami atsiliepimai skatino mane kurti toliau.

Po pirmųjų sėkmingų parodų, pradėjau dar labiau gilintis į kaleidoskopų kūrimo subtilybes. Ne kartą keliavau į konferencijas JAV, kurios buvo organizuojamos kaleidoskopų kolekcionierių ir jų kūrėjų. Jų metu turėjau progą susipažinti su šių prietaisų kūrimo metodais bei konstrukcijų variacijomis.

Grįžęs į Izraelį, su savimi parsivežiau ir neįkainojamą įžvalgą. Kaleidoskopai  – mano arkliukas! Suvokęs tai, mečiau studijas ir nuo to laiko jau dvidešimt metų kuriu kaleidoskopus.

Šiuo metu Tel Avive turiu savo studiją, kurioje ir gimsta mano kaleidoskopai. Joje taip pat ruošiu specialius projektus muziejams ir galerijoms.

Kaleidoskopas – tai atgaiva sielai! Jis atpalaiduoja ir lavina vaizduotę.

Roy Cohen

Paroda veiks lapkričio 20 – 2014 sausio 9 d.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: