© Lauros Kiršytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Antano Guogos renginyje „IT profesinis lavinimas: kur einame?“ verslo ir švietimo atstovai diskutavo, kaip sukurti naujos kokybės profesinį lavinimą, geriausią skaitmeninių technologijų mokyklą Lietuvoje bei atskleisti technologijų talentus Kaune. Europos Parlamento narys, verslininkas Antanas Guoga pasirašė Ketinimų protokolą su Kauno informacinių technologijų mokykla (KITM).

Renginyje susirinkę švietimo bei verslo atstovai diskutavo skaitmeninių technologijų bei studijų kokybės klausimais. Tai nebuvo paprasta diskusija apie IT profesinį ugdymą, renginyje A. Guoga pareiškė, kad investuos į Kauno informacinių technologijų mokyklą. A. Guoga ir Kauno informacinių technologijų mokyklos vadovas Juozapas Damprauskas pasirašė Ketinimų protokolą, kuriuo sieks gerinti KITM teikiamų studijų kokybę. Be politiko A. Guogos ir KITM vadovo J. Damprausko, diskusijoje dalyvavo IT ir telekomunikacijų bendrovės „Teo“ Web kanalų vadovė Alma Cikanė ir atstovas iš Švietimo ir mokslo ministerijos, Bendrojo ugdymo departamento direktorius Saulius Zybartas.

Pristatydamas paties vadovaujamą profesinio rengimo mokyklą, diskusiją pradėjo Kauno informacinių technologijų mokyklos vadovas Juozapas Damprauskas. Pasak mokyklos vadovo, KITM – tai mokykla, kuri specializuojasi IT srityje. Į šią profesinio rengimo mokyklą priimami mokiniai baigę 10 ar 12 klasių, taip pat mokykla turi gimnazijos skyrių į kurį priimami ir jaunesni moksleiviai. Pasak J. Damprausko, šiuo bendradarbiavimu siekiama sumažinti atotrūkį tarp to, ką gauna moksleivis ir to, ko reikia verslui. „Kitos mokyklos turbūt labai norėtų, kad šalia jų sėdėtų Antanas Guoga, bet jis – šalia mūsų. Manau, kad mūsų komanda puiki ir tikrai pasieksime visus užsibrėžtus tikslus“, – pajuokaudamas savo kalbą baigė KITM vadovas.

Į klausimą, kodėl investavo į šią mokyklą, Antanas Guoga atsakė, kad yra kaunietis ir Kauno aktualijos jam yra labai svarbios. Verslininko svajonė, kad visas pasaulis kalbėtų apie Kauną, kaip technologijų miestą. „Mes turime keisti dabartinę situaciją – Lietuvoje trūksta darbuotojų bei darbo vietų. Reikia labai greitų pokyčių, nes neturime pakankamai gerų, greitai paruoštų specialistų, todėl sieksime šią padėtį ištaisyti“, – teigė europarlamentaras. Pasak A. Guogos, jauni žmonės, kurie mokinsis šioje mokykloje, turi pradėti dirbti ir atlikti praktiką įmonėse kuo anksčiau, kad nereikėtų laukti, kol gaus diplomą. „Ne teorija, bet praktinės žinios yra svarbiausia geram specialistui. Mes norime suteikti jauniems žmonėms pasitikėjimo savimi ir parengti specialistų, kurie atitiktų darbdavių poreikius“, – komentavo A. Guoga.

© Lauros Kiršytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Be švietimo ministerijos pokyčiai tikriausiai nevyktų nei vienoje srityje – nei profesinio ugdymo, nei aukštosios mokyklos. Todėl renginyje dalyvavo atstovas iš Švietimo ir mokslo ministerijos, Bendrojo ugdymo departamento direktorius – Saulius Zybartas. „Kadangi IT srityje mes jaučiame itin didelį verslo spaudimą dėl specialistų rengimo, mes nusprendėme, kad vieną iš mokyklų galėtume specializuoti į IT mokyklą. Taigi, prie mokyklos valdymo pasikvietėme prisijungti Antaną Guogą – vieną iš geidžiamiausių darbdavių. O tai reiškia darbdavių įtraukimą į valdymą, programų, praktikų, darbo su įmonėmis keitimąsi. Tai vienas iš labai svarbių žingsnių artinant profesinį mokymą ir verslo bendradarbiavimą. Darbas kartu, dalyvavimas valdyme, labai daug sunkaus ir kruopštaus darbo – visa tai reikalinga, kad Lietuvos specialistai būtų auksčiau tos kartelės nei yra pasaulio vidurkis“ – savo mintimis dalinosi Saulius Zybartas.

Savo patirtimi tiek įgyjant kvalifikaciją būtent profesinėje mokykloje užsienyje, tiek pritaikant įgytas žinias Lietuvoje veikiančiose IT įmonėse pasidalino IT ir telekomunikacijų bendrovės „Teo“ Web kanalų vadovė Alma Cikanė. „Tuo metu, kai ieškojau kur atrasti save, Lietuvoje nepavyko rasti tokios srities, kurioje galėčiau gauti tokias žinias, kad pabaigus mokslus iškart galėčiau dirbti širdžiai mielą darbą. Taigi išvykau studijuoti į profesinę mokyklą Danijoje“, – teigė „Teo“ Web kanalų vadovė. Pasak A. Cikanės, studijos Danijos profesinėje mokykloje trunka 2 metus, šiose studijose IT studentai daugiau orientuoti į web dizainą bei web programavimą. Studijos paremtos „real life“ principu, tai reiškia, kad nuo pat pirmos dienos studentai gauna labai daug realių užduočių. Tie projektai, kurie daromi kiekvieną dieną mokyklose, jie priverčia galvoti kaip viskas vyksta šiandien versle. „Tikrai verta studijuoti tokius mokslus, nes tu iškart pats sau atsakai kuo tu nori dirbti, ar tau tai patinka. Išėjęs iš mokyklos tu būni padaręs labai daug darbų, todėl baigęs mokyklą gali iškart įsidarbinti. Labai linkiu, kad šiai mokyklai pavyktų įgyvendinti tokį verslo ir mokslo modelį, ir dar kartą pasikartosiu – pavydžiu būsimiems studentams“, – savo patirtimis dalinosi Alma Cikanė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: