V. Matijošaitis, A. Perednis ir A. Kupčinskas. „Žinių radijo“ nuotr. Publikuota www.ziniuradijas.lt

Po pirmojo tiesioginio merų rinkimų turo įtampa tarp konkurentų stipriai išaugusi. Politiniuose debatuose „Žinių radijo“ laidoje susitikę dabar jau du likę kandidatai į Kauno merus nešykštėjo vienas kitam aštrių replikų, pašaipių klausimų ir provokuojančių komentarų.

Pirmajame rinkimų ture daugiausiai rinkėjų balsų gavę kandidatai į Kauno mero postą „Vieningo Kauno“ lyderis Visvaldas Matijošaitis ir jau trečią kartą tapti meru pretenduojantis Tėvynės Sąjungos atstovas Andrius Kupčinskas susitiko politiniuose debatuose „Žinių radijo“ laidoje „Kauno ringas“. Čia jie turėjo galimybę stoti akistaton su savo oponentu ir atsakyti į piliečių užduodamus klausimus.

Įžanga į debatus tapo laidos vėdėjo kandidatams į merus užduoti žaibiški klausimai, į kuriuos politikai turėjo atsakyti vienu žodžiu arba sakiniu. Paaiškėjo, jog Andrius Kupčinskas stipriausia savo savybe laiko darbo patirtį, silpniausia – mažai jo komandos narių, turinčių mandatus Kauno savivaldybėje. Didžiausia savo kadencijos nesėkme miesto meras pripažino Aleksoto tilto koncesiją, o pagavęs auksinę žuvelę paprašytų Dievo pagalbos Kauno miestui. Nors sąlyga buvo atsakyti kuo trumpiau, Kauno merui tai nelabai sekėsi – stengdamasis kuo išsamiau ir iš visų pusių apžvelgti situaciją, A. Kupčinskas pademonstravo per dvi miesto vadovo kadencijas įvaldęs gebėjimą užkalbėti dantis. Tuo tarpu Visvaldas Matijošaitis, atsakinėdamas į greituosius klausimus, buvo kur kas lakoniškesnis ir netruko paleisti pirmąją strėlę oponento pusėn – paklaustas, ką mano apie konservatorius, visuomenininkas pareiškė nepritariantis pensijų sumažinimui.

Prasidėjus debatams, kandidatai į Kauno merus stengėsi oponentui pažerti kuo daugiau kritikos, kuri laidos eigoje darėsi vis aršesnė, netrūko aršių ginčų ir vienos pusės kitai adresuotų priekaištų. Ko gero, nieko nenustebino pirmasis V. Matijošaičiui užduotas klausimas – jau ne kartą buvo svarstoma, kam turtingam ir daug pasiekusiam verslininkui reikalingas mero postas. Atsakydamas į šį klausimą, V. Matijošaitis toliau laikėsi puolimo taktikos: „Kažkas turi padaryti darbus, kurie yra būtini. Kiek galima girdėti pašaipas ir važinėti po netvarkingą miestą?“. Akivaizdu, jog replika buvo skirta A. Kupčinskui, tačiau šis neliko skolingas pareiškęs, jog V. Matijošaičiui mero postas tėra prestižo reikalas. A. Kupčinskas taip pat nepraleido progos pakritikuoti „Vieningo Kauno“ rinkiminę kampaniją – esą jos biudžetas smarkiai viršijo leistiną sumą. Paminėjus finansus, oponentų diskusija išsirutuliojo į V. Matijošaičio kaltinimą A. Kupčinskui rinkiminės kampanijos išlaidoms padengti leidžiant mokesčių mokėtojų pinigus. Trumpą akimirką debatai priminė peštynes, kuriose priešingos pusės stengėsi parodyti priešininką kaip įmanoma blogesnėje šviesoje. Į pašaipią V. Matijošaičio repliką „Per 7 metus baseiną pastatėte?“ A. Kupčinskas atrėžė: „Meluojate, durninate žmones“ ir šią frazę debatuose Kauno meras vėliau panaudojo dar ne kartą.

Trečią kartą į miesto vadovo postą pretenduojantis A. Kupčinskas nepraleido progos patikrinti, ar nesikerta oponento V. Matijošaičio privatūs ir politiniai interesai. Jis apkaltino V. Matijošaitį 12 milijonų litų padidinus Žalgirio arenos statybos kainas norint ten įrengti verslininko valdomo restoranų tinklo picerijas. Į šį teiginį V. Matijošaitis atsakė nuostabos kupinu šūksniu „Fantastika!“ ir skolingas neliko – vėliau, A. Kupčinskui paminėjus religingumą ir lankymąsi bažnyčioje, verslininkas išsišaipė iš politiko, taip primindamas prieš kurį laiką nuskambėjusią istoriją, kai A. Kupčinskas išsimokėdavo pinigus sau už sekmadienio mišių lankymą kaip už bendruomeninius renginius, o kilus skandalui, dalį sumos grąžino į biudžetą atgal.

Antrojoje laidos dalyje klausytojai turėjo galimybę skambinti į radijo studiją ir užduoti kandidatams į Kauno merus rūpimus klausimus. Vienas klausytojų uždavė klausimą, kaip kandidatai žada tvarkytis su viešųjų paslaugų įmonėmis, valdomomis politikų, pavadindamas jas „pinigų plovyklėlėmis“. V. Matijošaitis atsakė, jog savivaldybių įmonių depolitizavimas – jo planuose, taip primindamas apie A. Kupčinsko bandymą depolitizuoti „Kauno vandenis“ sukūrus stebėtojų tarybą, kurios pirmininku tapo jis pats, taip sukeldamas kritikos laviną. Taip pat V. Matijošaitis teigė, jog 2013-ųjų gruodžio mėnesį pakeltos šiukšlių išvežimo kainos buvo sumanus sprendimas, nes pakėlus kainas prieš pat rinkimus tai iššauktų negatyvią gyventojų reakciją, kuri atsispindėtų rinkimų rezultatuose.

Paklausus abiejų kandidatų į Kauno merus, ką pirmiausia nuveiktų, jei būtų išrinkti į šį postą, abu atsakė panašiai. V. Matijošaitis visų pirma susidėliotų prioritetus, didelį dėmėsį skirdamas jau anksčiau pradėtiems darbams, o A. Kupčinskas patikino, jog visi darbai bus atlikti, kaip ir žadėta, laiku. Pirmą kartą debatuose oponentų nuomonės sutapo, jie antrino vienas kitam.

Tiesa, neilgai. Nuskambėjus klausimui, ar įmanomas    „Vieningo Kauno“ ir Tėvynės Sąjungos bendradarbiavimas po rinkimų, V. Matijošaitis pareiškė, kad jam nepriimtini konservatorių „pastaliniai žaidimai“, o A. Kupčinsko komanda neturėjo nė vienos geros idėjos, jai stinga operatyvumo. Atsikirsdamas A. Kupčinskas pareiškė, jog niekada neprieštaravo bendradarbaivimui su „Vieningu Kaunu“, tačiau sulaukdavo priešingos reakcijos – esą po rinkimų 2011-aisiais V. Matijošaitis nusispjovė į rinkėjų balsus ir sudarė koaliciją su kita politine partija.

Neapsieita ir be gyventojų klausimų apie Kauno gatves bei miesto apšvietimo modernizavimą. Čia kandidatų nuomonės vėl išsiskyrė – A. Kupčinskas linkęs investuoti į darbų kokybę ir plėsti miesto apšvietimo sistemą, tuo tarpu V. Matijošaičio nuomone, svarbiausias yra kainos ir kokybės santykis, mat už miesto renovaciją mokama iš mokesčių mokėtojų pinigų.

Debatų „Žinių radijo“ eteryje tikslas buvo kandidatams kuo geriau pristatyti save, deramai atsikirsti į oponento replikas ir įtikinti rinkėjus balsuoti už juos. Šiandien aišku viena – tiek A. Kupčinskas, tiek V. Matijošaitis turi savo viziją, kas geriausia ir naudingiausia Kauno miestui, ir jų vizijos kardinaliai skiriasi. Na, o kuriam pavyko palenkti rinkėjus į savo pusę, sužinosime jau visai netrukus – antrasis merų rinkimų turas vyks kovo 15-ą dieną.

Laidos garso įrašas

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: