© Lauros Aleknavičiūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

Vos už keliolikos minučių nuo Kauno miesto centro, Žemuosiuose Šančiuose, veikia didžiausia Baltijos šalyse paukščių lesykla.

Čia, Nemuno atkarpoje ties Kranto 9-ąją ir 10-ąją gatvėmis, ir netoli Kauno Hidroelektrinės žiemojantys paukščiai yra lesinami nuolat, nes šios upės atkarpos žiemą neužšąla. Būtent čia paukščius padeda lesinti Lietuvos Ornitologų draugijos (LOD) savanoriai.

LOD žiemojantiems paukščiams padeda jau ne pirmus metus – šiemet skaičiuojamas jau penktasis sezonas. Pernai šioje lesykloje savanoriai ir LOD atstovai vandens paukščiams sulesino apie 6 tonas grūdų ir duonos gaminių. Tai – didžiulė pagalba į pietus neišskridusiems paukščiams, kuriems žiemą susirasti maisto yra itin sunku – upių pakrantės užšąla, po vandeniu esantys maisto ištekliai tampa nebeprieinami.

Pernai Šančių lesykloje žiemojo apie 350 gulbių nebylių bei apie 600 didžiųjų ančių. Šiemet tikimasi panašių skaičių, nes jau dabar yra susirinkę apie 300 gulbių ir keli šimtai ančių. Ornitologai ir savanoriai tikisi, kad ir šiemet pavyks sklandžiai susidoroti su užduotimi. Juolab, kad jie ne vieni – miesto gyventojai noriai skiria LOD 2% pajamų mokesčio, taip prisidėdami prie žiemojančių paukščių gerovės.

 © Lauros Aleknavičiūtės nuotr. / KaunoZinios.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: