© Justinos Markuckytės nuotr. / KaunoZinios.lt

Vizitas į zoologijos sodą – ne tik didelis džiaugsmas vaikams ir jų tėveliams, bet ir puiki pramoga draugų kompanijoms. Bet ar kada nors lankėtės zoologijos sode žiemą? Ypač Lietuvoje, kur žiemiško oro sąlygos palankios toli gražu ne visiems gyvūnams? Pamatyti, kaip sekasi keturkojams šaltuoju metų laiku traukiame į Kauno zoologijos sodą

Atvykus prie zoologijos sodo kasų, neatrodo, kad žiemą įstaigoje virtų gyvenimas. Lauke vis dar gausu sniego, temperatūros stulpelis – žemiau nulio. Maloni kasininkė paaiškina, jog lankytojų antplūdžio tokiomis dienomis sodas nesulaukia – nors jau popietė, mes šiandien pirmieji svečiai.

Traukiame prie gyvūnų aptvarų, tačiau išvysti keturkojų gausos nepavyksta, pamatome tik nendrinės katės snukutį, kyšantį iš šiaudų. Matyt, dėl žemos temperatūros gyvūnai laiką leidžia viduje, kur lankytojams juos stebėti nėra galimybės. Einame toliau. Viename aptvarų išvystame pelėdą. Šie paukščiai pripratę prie žiemiško klimato, todėl lietuviška žiema jų negąsdina, ko nepasakysi apie iš šiltų karštų pas mus atkeliavusias papūgas ir beždžionėles. Jų aptvarai tušti, papūgas galima pamatyti tik įėjus į viduje esančius jų aptvarus, o primatų gerbėjams teks nusivilti – žiemą jų išvysti zoologijos sodas nesuteikia galimybės.

Kita vertus, ne visiems zoologijos sodo gyventojams žiemą tenka slėptis šiltose kertelėse. Temperatūrai nukritus žemiau nulio, prie tokio klimato pratusiems gyvūnams čia – tikras rojus. Tiek vilkai, tiek lapės, tiek ruonis šaltyje jaučiasi puikiai ir smalsiai akimis nulydi visus, atvykstančius prie jų gyvenamosios vietos. Šalčio nebijo ir Kamerūno ožkos. Nors lentelėje šalia jų aptvaro rašoma, jog šių ožkyčių kilmės šalis – Afrika, joms lietuviška žiema, regis, nebaisi. Gyvūnai ne tik aktyvūs, bet ir žaismingi – priėjus prie jų aptvaro, veržiasi bendrauti su žmonėmis.

Prie šalčio prisitaikę ir lamos bei kupranugariai. Pastarųjų gyvenamojoje teritorijoje temperatūra vyrauja nuo 30 laipsnių šalčio iki 40 laipsnių karščio, todėl išgyventi lietuvišką žiemą šiems gyvūnams nėra sudėtinga, juolab kad juos šildo ne tik tanki vilna, bet ir kuprose sukauptos riebalų atsargos.

Visgi šilčiausiai žiemą zoologijos sode gyvena žuvys ir ropliai – dauguma jų pratę prie drėgno oro ir tropinio klimato, todėl būtent tokias sąlygas jiems ir stengiamasi sudaryti. Gyvūnų prižiūrėtojų teigimu, įstaigai netrūksta rėmėjų, todėl keturkojai visada yra sočiai pavalgę ir kruopščiai prižiūrimi, tačiau pagrindinė problema zoologijos sode tiek žiemą, tiek kitais metų laikais – gyvenamo ploto trūkumas. Mūsų apsilankymo įstaigoje metu buvo įrenginėjamas gyvenamasis plotas kaimanui – krokodilų šeimos atstovui, galinčiam išaugti iki 1,5 metro ilgio. Nors prižiūrėtojai kaip įmanydami stengiasi sudaryti gyvūnams kuo palankesnes gyvenimo sąlygas, narvo erdvė, atsižvelgiant į būsimo gyventojo dydį, atrodo mažoka.

Erdvės problema aktuali ir žirafai. Vasarą galinti laisvai bėgioti jai skirtoje nemažoje teritorijoje, žiemą ji leidžia nedideliame uždarame aptvare, o pamatyti gyvūną galima tik iš viršaus pro šešėlius atspindintį langą. Kitam egzotiškam zoologijos sodo gyventojui – Amūro tigrui – regis, erdvės judėti netrūksta. Jo aptvaras turi moderniai įrengtą stebėjimo aikštelę, kur gyvūną pamatyti norintys įstaigos lankytojai gali tą padaryti per didelį langą, leidžiantį į tigrą pažvelgti iš arčiau.

Apibendrinant žiemišką vizitą Kauno zoologijos sode, galima teigti, jog šaltuoju metų laiku jis labiau pritaikytas gyvūnų, bet ne lankytojų poreikiams. Iš 250 įstaigoje gyvenančių gyvūnų rūšių pavyko pamatyti toli gražu ne visas. Vienodai palankios galimybės tiek šaltuoju, tiek šiltuoju metų laiku yra pamatyti paukščius, roplius ir žuvų akvariumus. Pamatysite daugumą kitų gyvūnų, ar ne, priklauso nuo lauko temperatūros ir jų noro pasirodyti svečiams. Pavyzdžiui, lūšies taip ir nepamatėme, nors šaltas klimatas jai nėra neįprastas reiškinys. Nuo šalčio zoologijos sodo gyventojai slepiasi uždarose patalpose, o daugumos jų įstaigos lankytojai išvysti negali arba gali tai padaryti ne pačiomis geriausiomis sąlygomis (pavyzdžiui, pro minėtą atspindžių nestokojantį langą). Taigi, jei norite pamatyti laukinius gyvūnus Kaune žiemą, nusiteikite, jog kelionė į zoologijos sodą gali ir nepateisinti jūsų lūkesčių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: