© Lauros Matkutės nuotr. / KaunoZinios.lt

Gegužės pabaigoje Lietuvos zoologijos sodo gyventojų būrį papildė juodanosis avinukas Teodoras bei nendrinių kačių porelė, kuriems vardus rinks zoologijos sodo lankytojai.

Šveicarų veislės juodanosis avinukas atvyko iš privataus Latvijos „Dobuli“ mini zoologijos sodo, o nendrinės katės – iš Talino. Šiuo metu be naujakurių bei seniau sode gyvenančių gyvūnų galima pamatyti ir žavių, įvairių gyvūnų rūšių jauniklių – ožiukų, kengūriukų, lapiukų, kumeliuką, pelikanų bei kitų.

Įrengti nauji Mončio namai

Tačiau kiekvienas naujas zoologijos sodo gyventojas reikalauja papildomo pasiruošimo bei finansinių išlaidų.

„Visada prieš atvykstant naujiem gyventojams, turime jiems paruošti narvus. Štai nendrinėms katėms turėjome narvą atlaisvinti ir pritaikyti būtent joms bei jų poreikiams. Teodorui ožių kaimelyje taip pat specialiai atskirtas plotas, kad jis galėtų apsiprasti su savo kaimynais“, – pasakoja Lietuvos zoologijos sodo direktorius Aurimas Didžiokas.

© Lauros Matkutės nuotr. / KaunoZinios.lt

Specialūs darbai vykdomi ne tik ruošiantis priimti naujus gyventojus – gyvenimo sąlygos gerinamos ir zoologijos sodo senbuviams.

Šiais metais didžiausia rekonstrukcija beprecedentės akcijos „Pirk dramblį“ bei privačių rėmėjų lėšomis atlikta beždžionyne – viename iki tol buvusių problematiškiausių voljerų zoologijos sode. Grotuotas voljeras lankytojams buvo labai nepatrauklus, o pačioms beždžionėms jis nebuvo saugus. A. Didžiokas pasakoja, jog beždžionės čia gyveno prastomis sąlygomis ir jų pačių buvo tiesiog per daug.

© Lauros Matkutės nuotr. / KaunoZinios.lt

„Beždžionyne iki rekonstrukcijos gyveno tikrai daug, tiksliau per daug beždžionių, todėl 10 jų atidavėme Jaukos zoologijos sodui. Dabar, po rekonstrukcijos, beždžionėms gyventi yra daug erdviau bei patogiau, o stiklinė siena apsaugo jas nuo triukšmo. Naujuoju beždžionynu dabar džiaugiasi ir lankytojai, ir beždžionės“, – sako A. Didžiokas.

Išplėstame bei įstiklintame beždžionyne apsigyveno ir zoologijos sodo darbuotojų numylėtinis, kapucinas Muntis, kuris lig tol glaudėsi administracijos pastate.

Keisis iš esmės

Šiemet zoologijos sode atnaujintas ne tik beždžionynas bei naujakurių voljerai – pakeistos tvoros šiaurietiškiems elniams, pastatytas baseinas tapyrams, sutvarkyti snieginių leopardų voljerai, kuriems uždėti stogai. Remontuojami šalia žirafų esantys mediniai pelėdų nameliai, o ožkų kaimelis ne tik aptvertas nauja tvora, bet ir padidintas.

Tačiau daugiausia darbų numatoma ateityje – šiuo metu zoologijos sode intensyviai vystomas 2012 metais prasidėjęs projektas „Lietuvos zoologijos sodo teritorijos galimybių studijos ir detaliojo plano parengimas“, kurio metu rengiama gamtamokslinio švietimo strategija, tvarkomi želdiniai, įrengiami du arteziniai gręžiniai ir rengiami techniniai projektai zoologijos sodo rekonstrukcijai. Rekonstrukcijos metu, kuri, kaip planuojama, prasidės 2016 metais, bus pastatyta veterinarijos klinika, karantinavimo patalpos, tropikariumas-akvariumas, nauji voljerai, restauruojami senesni voljerai, vidinės patalpos, leisiančios lankytojams stebėti gyvūnus ir šaltuoju sezonu.

Savo augmenija žavintis zoologijos sodas šiuo metu inventorizuoja teritorijoje esančius medžius ir krūmus, pradėti jų genėjimo bei tvarkymo darbai. Taip pat jau pradedami kasti du arteziniai gręžiniai, kurie išspręs vandens trūkumo problemą atsiradus naujiems voljerams.

© Lauros Matkutės nuotr. / KaunoZinios.lt

Gamtamokslinio švietimo strategijoje numatoma prisidėti prie neformalios edukacijos, kadangi zoologijos sodas yra mokslo žinias populiarinanti įstaiga. Planuojama, jog naujai pastatytose patalpose atsidarys zoo mokyklėlės, kuriose vyks įvairios edukacinės veiklos jaunimui bei vaikams.

Per ateinančius 3 metus zoologijos sodo teritorija bus aptverta nauja, tvirtesne tvora, taip užtikrinant gyvūnų bei žmonių saugumą, bei išvengiant nelegalių apsilankymų zoologijos sode.

Numatoma, jog po kelių metų zoologijos sodas pasitiks lankytojus pasikeitęs iš esmės – su naujais voljerais, takais, sutvarkytais želdynais, įvairiomis edukacinėmis veiklomis ir, kas svarbiausia, su geresnėmis sąlygomis gyvūnams.

Daugėja lankytojų

Panašu, jog Lietuvos zoologijos pastangos gerinti gyvūnų gyvenimo sąlygas nelieka nepastebėtos – šiais metais sulaukiama daugiau lankytojų nei pernai. Lankytojus vilioja ir lankstesnės bilietų kainos.

„Gerinant gyvūnų gyvenimo sąlygas daugėja ir lankytojų – visa tai susiję. Mes labai stengiamės ir stengsimės gerinti tas sąlygas pagal visas turimas galimybes. Taip pat jau antrą kartą metuose mes peržiūrėjome bilietų kainas šeimoms, darome nuolaidas“, – pasakoja vienintelio Lietuvoje zoologijos sodo direktorius A. Didžiokas.

© Lauros Matkutės nuotr. / KaunoZinios.lt

Lyginant praėjusių ir šių metų kovo bei balandžio mėnesius, lankytojų šiais metais sulaukta net 3-4 kartus daugiau. Žinoma, prie to prisidėjo ir šiemet ganėtinai anksti pasitraukusi žiema, leidusi lankytojams laisvai vaikščioti visame zoologijos sode. Vis dėlto, labiausiai į zoologijos sodą traukia ne oro sąlygos, o gyvūnai ir tikrai gerinami jų gyvenimai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: