Organizatorių archyvo nuotr.

2014 metų gegužės 16–18 dienomis gausus 40-ies studentų būrys rado būdą savaitgalį praleisti neįprastai, unikaliai ir naudingai. Vytauto Didžiojo universiteto Rytų Azijos kalbų ir kultūrų pirmo ir antro kurso studentai bei dvišalių studentų mainų dalyviai, atvykę iš Pietų Korėjos, Japonijos bei Kinijos, susirinko istorinėje vietoje – Česlovo Milošo tėvų gimtinėje, Šetenių kaimelyje, – ir tris dienas turėjo įvairiausios pačių suorganizuotos veiklos.

Toks studentų organizuojamas renginys – pirmasis šioje studijų programoje. „Rytų Azijos studijos yra kaip medis, kurį nuolat reikia laistyti. Kai studentai imasi tokios iniciatyvos, matau, kad šis medis žydi,“ – džiaugėsi VDU Azijos studijų centro vadovas Dr. Aurelijus Zykas.

Penktadienio vakaras buvo skirtas lietuvių studentams susipažinti ir komandoms formuoti. Šeštadienį nuo pat ankstyvo ryto į Česlovo Milošo muziejų atvyko svečių, tokių kaip jo ekscelencija Kinijos Liaudies Respublikos ambasadorius Zengwen Liu kartu su žmona, taip pat Vilniaus Universiteto, Konfucijaus instituto direktorė Donghui Zhang, Vytauto Didžiojo Universiteto Azijos studijų centro darbuotojai, universiteto kinų kalbos dėstytojos ir kiti. Visi dalyviai turėjo puikią galimybę dalyvauti diskusijose ir daugiau sužinoti apie Kinijos–Lietuvos santykius, ateities perspektyvas, planus, Azijos studijų programos vystymąsi ir didėjantį susidomėjimą jaunų žmonių rate. Žinoma, tiek lietuvių studentai, tiek užsieniečiai turėjo pakankamai laiko neformaliai veiklai: vyko komandiniai žaidimai, savęs pažinimo simuliacijos, – tai padėjo nugalėti drovumą ir geriau susipažinti, dalytis tarptautine patirtimi vieniems su kitais, išmokti kažko naujo apie Rytų Aziją bei pristatyti Lietuvą.

Organizatorių archyvo nuotr.

Taip pat Vytauto Didžiojo Universiteto Azijos studijų centro darbuotoja Daiva Repečkaitė, atsakinga už Korėjos ir Indonezijos projektus, vedė simuliacijas, kaip kuo geriau rašyti CV ir motyvacinius laiškus, pristatė, kokių klaidų reikia vengti.

Organizatorių archyvo nuotr.

Šeštadienio popietę dalyviai sulaukė ir absolvento Igno Sakalausko, kuris dalinosi savo sėkmės istorija, kurią pradėjo keliaudamas po pasaulį. Pasakojimuose jis atskleidė įvairių subtilybių apie Japonijos, Kinijos, Taivano bei JAV kultūrų skirtumus ir panašumus, pristatė, kokią naudą gavo kiekvienoje šalyje, kaip jautėsi ten būdamas ir kurdamas gyvenimą svetur. Kiekvienos šalies atstovai, dalyvavę forume, šeštadienio vakarą paruošė pristatymus, atitinkamai apie Japoniją, Korėją, Kiniją bei Lietuvą. Pristatymų tikslas buvo atskleisti vienas kitam kuo įdomesnę, netradicinę, aktualią jaunimui temą ir pristatyti savąją šalį nauju kampu. Buvo rodomi ir tradiciniai žaidimai, apranga, šokiai ir kita.

Organizatorių archyvo nuotr.

Sekmadienį vyko simuliacijos, kuriose lietuviai diskutavo ir svarstė apie galimybes bei VDU Rytų Azijos studijų programos perspektyvas, o užsieniečiai čia pat diskutavo ir lygino Vytauto Didžiojo universitetą su Azijos mokslo institucijomis. Per visas tris dienas skirtingų šalių studentai nuolat bendravo, atliko įvairias užduotis, šoko, dalijosi gera nuotaika, o informatyvūs, bet kartu žaismingi pristatymai šiam forumui suteikė jaukią atmosferą ir leido prasmingai bei originaliai praleisti savaitgalį aktyviausiems studentams.

Organizatorių archyvo nuotr.

Kai kurie užsienio studentai džiaugėsi, kad šis savaitgalis buvo įsimintiniausios dienos, praleistos Lietuvoje. „Neįtikėtina, jog Korėja, Japonija, Kinija bei Lietuva Rytų Azijos forumo metu turėjo galimybę būti drauge ir dalintis tarptautine patirtimi, plėsti akiratį tokioje nuostabioje lenkų rašytojo, Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaro gimtinėje ir praleido čia visas tris dienas, per kurias turėjo puikią galimybę sužinoti daugiau apie Rytų Aziją ir tapti maža studentiška šeima, kuri turėtų išlikti ir forumui pasibaigus. Trys dienos praėjo beprotiškai greitai, tapome artimi draugai. Tikiuosi, jog šis Rytų Azijos forumas, kuris vyko pirmą kartą istorijoje, taps tradiciniu ir toliau liks tęstinumas bendraujant tarpusavyje su Rytų Azijos bei lietuvių studentais,“ – teigia studentų iniciatyvinės grupės atstovė, organizatorė Kornelija Vydmantaitė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: