© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Saulės sistemoje yra mažiausiai dar dvi neatrastos planetos už Plutono orbitos, mano ispanų ir britų astronomai.

Oficialiai mūsų sistemoje yra aštuonios planetos, iš kurių labiausiai nuo Saulės nutolęs yra milžinas Neptūnas.

Už jo esantį Plutoną Tarptautinė astronomų sąjunga (IAU) 2006 metais “pažemino” iki nykštukinės planetos, nors kai kurie toliau tvirtina, kad būtent Plutonas yra labiausiai nuo mūsų žvaigždės nutolusi planeta.

Britų žurnale “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society” skelbiamo straipsnio autoriai teigia, kad už Plutono turi būti dar “mažiausiai dvi” planetos.

Jų teorija yra pagrįsta skaičiavimais, susijusiais su neįprastomis labai atitolusių ekstremaliųjų transneptūninių objektų (ETNO), koiperidų, prie kurių priskiriamas ir Plutonas, orbitomis.

Teoriškai, ETNO turėtų sudaryti žiedą maždaug už 150 av (astronominių vienetų) nuo Saulės. Astronominis vienetas – palyginamasis vienetas, nurodantis, kiek kartų atstumas iki objekto yra didesnis už atstumą tarp Žemės ir Saulės, kuris sudaro beveik 150 mln. kilometrų.

ETNO turėtų būti maždaug toje pačioje orbitinėje plokštumoje kaip ir Saulės sistemos planetos.

Tačiau daugiau nei dešimties ETNO stebėjimas parodė ką kita, rašo straipsnio autoriai.

Jeigu skaičiavimai teisingi, jie leidžia manyti kad ETNO yra išsibarstę daug plačiau – už 150-525 av, o jų orbitos plokštumos posvyris yra maždaug 20 laipsnių.

Aiškindami šią anomaliją mokslininkai teigia, kad ETNO kaimynystėje turėtų būti labai didelių objektų – planetų, kurių gravitacinė jėga veikia daug mažesnius netoliese esančius ETNO.

Šiai anomalijai paaiškinti studijoje daroma prielaida, kad labai dideli objektai, planetos, turėtų būti kaimynystėje ir kad jų gravitacijos jėga veikia aplink jas esančius žymiai mažesnius ETNO kūnus.

“Šie papildomi objektai su netikėtais orbitų parametrais verčia mus tikėti, kad kažkokios nematomos jėgos kaitalioja” ETNO kūnų pasiskirstymą, sakė Carlosas de la Fuente Marcosas (Karlosas de la Fuente Markosas), dirbantis Komplutensės universitete Madride.

“Tikslus jų kiekis nežinomas, nes turime ribotus duomenis, tačiau mūsų apskaičiavimu yra mažiausiai dvi planetos, bet gali būti ir daugiau, mūsų Saulės sistemos ribose”, – taip, anot Ispanijos mokslo naujienų agentūros “Sinc”, sakė šis mokslininkas.

“Jei tai pasitvirtins, mūsų rezultatai bus tikra revoliucija astronomijoje”, – pridūrė jis.

Kol kas nėra tiesioginių faktų, kurie pagrįstų šią teoriją.

C.F.Marcoso grupė, kurioje dirba ir Kembridžo universiteto astrofizikai, sukūrė modelį pagal pokyčius, anksčiau stebėtus kometos “96P/Machholz 1” orbitoje, kai ji priartėjo prie Jupiterio, didžiausios planetos Saulės sistemoje.

Šiuo modeliu remdamiesi jie teigia, kad ETNO judėjimą atitinka viena planeta, esanti už 200 av, ir kita – maždaug už 250 av.

Pernai moderniu teleskopu ALMA sausu oru pasižyminčioje Atakamos dykumoje Čilėje buvo aptikta planetų kitų žvaigždžių sistemose, kur jos skrieja nutolusios nuo savo žvaigždės per šimtus astronominių vienetų.

Neptūno orbita vidutiniškai yra už 30 av, o Plutono su savo ekscentriška orbita skrieja aplink Saulę vidutiniškai už 40 av.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: