© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV bendrovė “SpaceX” su nepilotuojama krovinine kapsule “Dragon” sėkmingai išsiuntė maisto atsargų siuntą į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), įskaitant ir pirmąjį orbitinį espreso kavos aparatą, bet šios privačios kompanijos trečias mėginimas nutupdyti raketos elementą tiesiai ant specialios plaukiojančios platformos vandenyne vėl nepavyko.

Nešančiosios raketos “Falcon 9” pirmoji pakopa po pakilimo iš JAV karinės oro bazės, esančios netoli Kanaveralo kyšulyje įsikūrusio kosmodromo, nusileido ant futbolo stadiono lauko dydžio baržos per šiurkščiai ir apsivertė.

Inžinieriai tikėjosi, kad po kapsulės iškėlimo į orbitą nešančiosios raketos elemente vėl įsijungs varikliai ir jis leisdamasis vertikaliai sklandžiai nusileis ant platformos.

“Pakilimas buvo sėkmingas. “Dragon” yra pakeliui į Kosminę stotį. Raketa nusileido ant nepilotuojamojo laivo, bet per šiurkščiai, kad išliktų”, – socialinio tinklo “Twitter” paskyroje pakomentavo “SpaceX” vadovas Elonas Muskas (Elonas Maskas).

Nors prieš šį bandymą raketos pakopa ir nusileidimo platforma buvo technologiškai patobulintos, E.Muskas pirmadienį sakė, kad tokio revoliucinio raketos nusileidimo sėkmė yra nedidesnė nei 50 procentų.

“Ne visiškai aišku, kas nutiko, – savo ruožtu sakė “SpaceX” viceprezidentas Hansas Koenigsmannas (Hansas Kenigsmanas). – Bet akivaizdu, kad reikės daugiau padirbėti per kitas kelias misijas.”

“SpaceX” užsibrėžė siekį išsaugoti nešančiąją raketą, nes tai leistų sumažinti kosminio aparato paleidimo kainą. Bendrovė nurodė vėl mėginsianti atlikti šį bandomąjį raketos, kuri kitu atveju nukrenta į vandenyną ir yra prarandama, nutupdymą birželio mėnesį, kai ji pasiųs į TKS kitą NASA parengtą krovinį.

Krovininis laivas gabena į stotį, kurioje šiuo metu yra šeši astronautai, daugiau kaip 2 tonas maisto, mokslo tyrimams reikalingos įrangos ir kitų atsargų. TKS krovininė kapsulė turėtų pasiekti penktadienį.

“Stebėjome gyvai!, – parašė “Twitter” Europos kosmoso agentūros (ESA) borto inžinierė Samantha Cristoforetti (Samanta Kristoforeti). – Nuostabu pagalvoti, kad po trijų dienų “Dragon” pasibels į mūsų duris.”

Krovininė kapsulė išbus prisišvartavusi prie TKS maždaug penkias savaites, o paskui su astronautų parengta įranga grįš į žemę.

Ši misija yra 6-oji iš bent 12 suplanuotų “SpaceX” krovinių gabenimo į TKS skrydžių pagal 1,6 mlrd. dolerių vertės kontraktą su NASA.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: