(c) Kaunas.lt archyvo nuotr.

Kauno apygardos teismas rugsėjo 28 dienos nutartimi trisdešimčiai dienų sustabdė neterminuotą troleibusų vairuotojų streiką.

Nuo rugsėjo 29 dienos AB „Autrolis“ galės dirbti įprastu darbo ritmu, tačiau įtampa bendrovėje dar vis jaučiama. Per minėtas 30 dienų bendrovės administracija ir streiką inicijavęs Kauno troleibusų vairuotojų profesinės sąjungos komitetas turi susitarti dėl minimalios paslaugos tenkinimo, kad būtų išvengta pavojaus žmonių saugumui ir sveikatai, jei profesinė sąjunga dar tęstų neterminuotą troleibusų vairuotojų streiką, pasibaigus teismo nustatytam 30-ties dienų terminui.

Kauno troleibusų vairuotojų profesinė sąjunga, vadovaujama pirmininko Petro Balčaičio inicijavo ir paskelbė neterminuotą troleibusų vairuotojų streiką rugpjūčio 24 d. ir jį vykdė atsitiktinai pasirinktomis dienomis, apie tai iš anksto nepaskelbusi bendrovės administracijai. Tokie streikui vadovaujančio Petro Balčaičio veiksmai kėlė didelę įtampą ir nuovargį tarp darbuotojų, nes jie nežinodavo, ar atėję į darbą galės ramiai dirbti, ar profesinės sąjungos komitetas juos vers streikuoti.

Po teismo sprendimo sustabdyti neterminuotą streiką troleibusų vairuotojai išdrįsta garsiai pasakyti, kad juos streikuoti vertė Kauno troleibusų vairuotojų profesinės sąjungos komitetas ir aktyvieji nariai, o profesinei sąjungai nepriklausantys darbuotojai, baimindamiesi dėl savo sveikatos, siekdami išvengti moralinio spaudimo, pasirinkdavo streikuotojo kelią arba tiesiog susirgdavo ir pan.

Bendrovės administracija turi įtarimų, kad Kauno troleibusų vairuotojų profesinės sąjungos pirmininkas P. Balčaitis vilkins derybas dėl minimalių poreikių užtikrinimo streiko metu ir dėl neterminuoto streiko nutraukimo. P. Balčaitis, neatsižvelgdamas į sunkią bendrovės ekonominę padėtį ir į tai, kad jau 260 troleibusų vairuotojų sutiko dirbti už mažesnį darbo užmokestį, rugsėjo 28 dieną pareiškė, kad darbo užmokestis troleibusų vairuotojams turėtų mažėti tik 4 procentais, ir kad streiko jis nežada nutraukti, nebent administracija patenkintų jo reikalavimus.

Profesinės sąjungos pirmininkas P. Balčaitis gauna ne fiksuotas, o procentines pajamas nuo troleibusų vairuotojų darbo užmokesčio, todėl yra asmeniškai suinteresuotas neatsižvelgti į bendrovės ekonominę būklę. Jis rūpinasi tik savo asmeniniais interesais, todėl bendrovės žlugdymas, prisidengiant neterminuotu troleibusų vairuotojų streiku, yra kažkieno interesų tenkinimas.

AB „Autrolis“ administracija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: