bert-firebert.blogspot.com nuotr.

„Stomp“ – kasdienybės ritmu

Mėgstate bliuzą, džiazą, bet nekenčiate roko, o gal klausotės tik pop muzikos? Stomp nėra nė vienas iš šių dalykų, bet tuo pačiu metu sugeba reprezentuoti  vieną sudedamąją dalį, be kurios neapsieina nė vienas muzikinis stilius – ritmą.

O prasidėjo viskas nuo Luke Creswell, vaikino iš Brighton, Jungtinės Karalystės, nuo vaikystės mėgusio tarškinti įvairius daiktus, derinti neįprastus garsus. Savamokslis perkusininkas su kompozitoriumi, aktoriumi režisieriumi ir, žinoma, draugu Steve McNicholas 1991 metais sukūrė projektą „Stomp“, susilaukusį dėmesio visame pasaulyje. 1997 metais televizija „HBO“ išleido 45 minučių trukmės seriją, pavadinimu „Stomp gyvu garsu“ („Stomp out loud“), kuri susilaukė net 4 „Emmy“ nominacijų. 2002 metais grupė nusifilmavo trumpametražiame dokumentiniame filme „Stomp: pulso odisėja“ („STOMP: A Pulse Odyssey“), kalbančiame apie tai, jog pasaulis turi pulsą, kasdieniame gyvenime egzistuojančius ritmus, į kuriuos tereikia įsiklausyti.

Grupė pasirodė ne tik daugelyje tarptautinių teatrų, bet ir spėjo nusifilmuoti tokių firmų kaip „Coca-Cola“, „Toyota“, „Seat“ reklamose. Taip pat pasirodė ir 2012 metų Londono olimpinių žaidynių uždarymo ceremonijoje. „Buvo rizikinga pradėti šou, kuris didžiąja savo dalimi yra ritminis, manėme, kad taip atbaidysime daug poterncialių žiūrovų, ir greičiausia tik mažai grupei žmonių tai bus įdomu“, – prisimena Steve. „Studentai, meno žmonės buvo pagrindinė mūsų auditorija, bet neilgai trukus jie sugrįždavo ir kartu atsivesdavo savo mamas, vaikus, draugus“, – kalba Luke. Šiuo metu šou pasirodo vienuolika talentingų išskirtiniais aktoriniais ir muzikiniais sugebėjimais pasižyminčių asmenybių (John Angeles, Alan Asuncion, Marivaldo Dos Santos, Dustin Elsea, Frytzlyn Hector, Brad Holland, Stephanie Marshal, Keith Middlelton, Jason Mills, Ivan Salazar, Penelope Wendtland).

Pasirodymuose grupė naudoja buitinius daiktus: šluotas, darbo įrankius, kibirus, vamzdžius, viską, ką rastumėte namie ir greičiausiai niekada nepagalvotumėte panaudoti muzikavimui, tačiau pabrėžiama, jog daiktai atidžiai parenkami pagal skambesį, atitikimą apgalvotai melodijai. Bet kokių daiktų skambesį papildo pačių atlikėju išgauti garsai: klapsėjimas, spragsėjimas plojimas ir panašiai, dėl to dažnas pasirodymas atrodo tarsi ritmingas šokis. Ritmiškai išpildytą pasirodymą papildo ir teatrališka vaidybą, auditorijos įtraukimas, humoristiški momentai. Visas pasirodymas reikalauja didelio susikoncentravimo, komandinio susiklausymo, nes kaip pabrežia atlikėjai, jų pasirodymuose viskas vyksta gyvai, neegzistuoja atsarginis įrašas, kurį būtų galima paleisti, kam nors suklydus.

„Stomp“ tai ekspresyvi garso, judesio ir vaidybos sintezė, įtraukianti, prajuokinanti, priverčianti judėti, ar bent jau linkčioti į taktą. Savo ritminga energetika ir išradingumu grupė ne tik sukuria nepamirštamą šou, bet ir originaliai išreiškia save muzikoje.

 

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: