(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Antradienį Kauno miesto savivaldybės tarybos posėdžio metu buvo pritarta Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų Aviacijos bazės Antrojo paieškos ir gelbėjimo posto perkėlimui iš Aukštosios Fredos į S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo teritoriją.

Lapkričio 20 dienos Vyriausybės pasitarimo Kauno miesto savivaldybėje metu buvo pritarta žemės sklypą ir nekilnojamojo turto objektus Europos pr. 29 perduoti Kauno miesto savivaldybei, tuomet, kai Savivaldybė perduos kitą žemės sklypą Veiverių g. 132 su tinkamai, pagal Lietuvos kariuomenės karinių oro pajėgų reikalavimus, įrengta infrastruktūra ir kitais statiniais. Žemės sklypas privalo būti ne mažesnis nei 4 ha.

Vykdant posto veiklą, sraigtasparnių skrydžiai vyksta bet kuriuo paros metu – tai sukelia Aleksoto gyventojų nepasitenkinimą. Be to, paieškos gelbėjimo postas yra įsikūręs miesto pirmaeilės plėtros zonoje. Šioje zonoje numatytos pramonės, komercinės, visuomeninės teritorijos. Todėl buvo nuspręsta ieškoti galimybių, iškelti šį postą.

Kauno miesto savivaldybė dar nėra tiksliai numačiusi tiesioginės vietos paieškos ir gelbėjimo postui S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome. „Yra svarstomi keli variantai, tačiau galutinis sprendimas dar nėra priimtas“, – sakė Urbanistikos skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius.

Tarybos narių nuomonės šiuo klausimu išsiskyrė. Kai kurie parengtam sprendimo projektui nepritarė, nes, jų manymu, ne tik Savivaldybė turėtų skirti lėšas perkeliant postą į aerodromą ir įrengiant reikalingą infrastruktūrą karinėms oro pajėgoms. Dalis Tarybos narių mano, kad Krašto apsaugos ministerija taip pat turėtų prisidėti. Be to, perkėlus postą į aerodromą, triukšmo nepavyks išvengti. Taip pat nuskambėjo pasiūlymas postą iškelti į Karmėlavos oro uostą.

Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkė Edita Gudišauskienė informavo, jog Savivaldybė biudžeto lėšomis negalėtų finansuoti posto perkėlimo projekto į Karmėlavą, nes tai nėra Kauno miesto teritorija. „Turto mainai tarp Krašto apsaugos ministerijos ir Savivaldybės galėtų įvykti tik tuo atveju, jeigu Savivaldybė įsipareigotų įrengti aerodrome reikiamą infrastruktūrą paieškos ir gelbėjimo postui. Tuomet mes galėtume 30 ha teritorija panaudoti miesto reikmėms, išvystyti šią teritoriją“, – teigė E. Gudišauskienė.

Kauno miesto meras Andrius Kupčinskas tarybos nariams priminė, jog šis klausimas nagrinėjamas jau nuo šių metų pradžios. Buvo ieškoma optimaliausio sprendimo, svarstomi įvairiausi variantai, jog nenukentėtų paieškos ir gelbėjimo postas, o Kauno miestas atgautų nemažą teritoriją, kurioje galėtų vystytis pramonės, komercinės ir kitokios paskirties veiklos.

„Socialdemokratų frakcija palaiko šį sprendimą, jog paieškos ir gelbėjimo postas būtų iškeldintas į aerodromo teritoriją. Tai yra vienas geriausių Tarybos sprendimų, priimtų šiais metais“, – kalbėjo Kęstutis Kriščiūnas.

Perkėlus paieškos ir gelbėjimo postą į aerodromo teritoriją, posto veikla būtų suderinta su šiuo metu vykdoma aerodromo veikla, nesukeltų jokių nepatogumų gyventojams. Kauno miesto savivaldybė galės efektyviai išnaudoti 30 ha teritoriją miesto plėtrai.

Trečiadienį Kolegijos posėdžio metu  bus svarstomas klausimas dėl lėšų skyrimo galimybių studijos parengimui, kuri įvertintų ir pateiktų visus ekonominius pagrindimus, kaip būtų galima išvystyti ir plėtoti buvusią aviacijos gamyklos teritoriją, kurioje šiuo metu įsikūręs paieškos ir gelbėjimo postas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: