Fimo „Edge of Tommorow“ plakatas

Praėjęs savaitgalis galbūt ir nepasižymėjo didžiausiais metų filmais, bet jis buvo svarbus dėl vienos priežasties: trys iš keturių išleistų, plataus masto filmų, buvo sukurti remiantis populiariomis knygomis. Šie filmai yra: drama apie šeimos susitikimą „This Is  Where I Leave You“, Liamo Neesono veiksmo filmas „A Walk Among the Tombstones“ ir „The Maze Runner“. Tai reiškia, kad yra pats laikas peržvelgti knygas, kuriomis Holivudas 2014 metais naudojosi (ir kartais išnaudojo).

Šis sąrašas nėra itin išsamus. Jau per daug elektroninio rašalo yra išlieta jaunųjų suaugusiųjų pramogoms (nepyk, „The Maze Runner“), ir mes tikrai nežadame reklamuoti dar vieno Nicholo Sparkso darbą (taip, kalbu apie tave, „Best of Me“), tačiau štai yra devynios, šiais metais i filmus adaptuotos, dėmesio vertos knygos.

Roberto M. Edselio „The Monuments Men“

Filmas: „The Monuments Men“

Išleidimo data: vasario 7

Ar bet kokia, su antru pasauliniu karu susijusi, nuosavybė nuo Holivudo yra saugi? Pasirodo, ne 2014 metais, kai trečdalis šio sąrašo knygų yra šiuo karu paremtos. Tikriausiai sunkiausia užduotis teko G.Clooney, kuris pateikė keistai paviršutinišką, spalvingo Roberto M.Edselio pasakojimo apie vyrus ir moteris, kurie nuo nacių gelbėjo „išsigimėlišką“ meną, adaptaciją.

Nicko Hornbio „A Long Way Down“

Filmas: „A Long Way Down“

Išleidimo data: birželio 5

Su ketinimais nusižudyti, keturios prarastos sielos susitinka ant Londono pastato stogo. Šio susitikimo keistas netikėtumas juos paskatina sudaryti gyvenimo paktą. Birželį pasirodžiusi adaptacija, kurioje vaidina netikėtas aktorių kvartetas – Piersas Brosnanas, Toni Collette, Imogena Poots ir Aaronas Paulas, tyrinėja mirtingumo, ar kažko panašaus, temas.

Hiroshi Sakurazakos „All You Need Is Kill“

Filmas: „Edge of Tommorow“

Išleidimo data: Birželio 6

Jeigu tu esi vienas tų, kurie tiki, jog Tomo Kruzo žvaigždė dar neužgeso, tai turbūt manai, kad mokslinės fantastikos filmas, kuriame Kruzas pergyvena tą pačią kovos su ateiviais dieną, yra visai neblogas „Švilpiko dienos“ perdirbinys. Tiesą sakant, šis filmas yra paremtas japonų rašytojo Hiroshi Sakurazakos, 2009 metais pasirodžiusia kovine novele. Taip, mes suprantame, jog knygos pavadinimas nebuvo nuostabus, tačiau „Edge of Tomorrow“ originalumu tiesiog prilygsta Lady Gagos dainai.

Jonathano Tropperio „This Is Where I Leave You“

Filmas: „This Is Where I Leave You“

Išleidimo data: Rugsėjo 6

Holivudas, praėjusiais metais ieškodamas naujos, geros šeimos susitikimo dramos, pasuko į sceną, tačiau „August: Ossage County“ įspūdžio nepaliko. Šiais metais jis grįžta prie knygų. Jonathano Tropperio novelėje „This Is Where I Leave You“ krizė priverčia šeimyną suorganizuoti susitikimą, kas sukelia nuspėjamai padūkusias pasekmes. Oi, vidurine klase, kokia tu pašėlusi!

Lawrenco Blocko „A walk among the tombstones“

Filmas: „A walk among the tombstones“

Išleidimo data: Rugsėjo 19

Kriminalų rašytojo Lawrenco Blocko dešimtoje Matthew Scudderio knygoje, privačiu detektyvu pavirtęs policininkas tiria kliento žmonos pagrobimą ir nužudymą. Šiuo atveju, savaime aišku, kad vaidmenį reikia skirti Liamui Neesonui, serijiniam keršytojui už smurtą prieš moteris. (Tai yra Scudderio antrasis pasirodymas didžiajame ekrane, po 1986ųjų „8 Million Ways To Die“, kuriame vaidmenį atliko Jeffas Bridges‘as). Vaidindamas šiame detektyviniame trileryje Neesonas pasiremia savo pilnu aktorinių gebėjimų arsenalu – jis nuolatos susiraukęs ir susimąstęs, su grėsmingu įsitikinimu sako tokias frazes kaip: „aš darau žmonėms paslaugas“.

Gillianos Flynn „Gone Girl“

Filmas: „Gone Girl“

Išleidimo data: Spalio 3

Holivudas tiesiog dievina didelio pasisiekimo sulaukusias knygas, ir Gillianos Flynn romanas „Gone Girl“ buvo tokia reta literatūrinio trilerio sėkmė, kad jo kelionė į didįjį ekraną buvo neišvengiama. Režisieriaus Davido Fincherio filmas, išėjo vos 2 metai po knygos pasirodymo, atrodo toks pat sumanus ir nerimą keliantis kaip ir novelė. Čia Benas Affleckas vaidina vyruką, kuris galbūt nužudė savo žmoną (Rosamundą Pyke). Mažiau diskutuojama, bet irgi įdomi yra antrosios novelės, „Dark Places“, adaptacija, kuri taip pat išeis šiais metais.

Rono Rasho „Serena“

Filmas: „Serena“

Išleidimo data: Lapkričio 12

Rono Rasho didžiosios depresijos laikų istoriją apie pavydo ir išdavystės sužlugdytą aistringą santuoką, lydi slogi nuojauta. Ją dar skatina ir tai, kad filmo istorija vyksta Šiaurės Karolinos valstijos kalnuose. Nesuklystume sakydami, kad šioje Susannos Brier adaptacijoje, yra pasiektas panašus blogos nuojautos lygis, nors ir dėl skirtingos priežasties. Net ir turint omenyje, kad čia vaidina tokios įžymybės, kaip Jennifer Lawrence ir Bradlis Cooperis, filmas tik dabar susirado platintoją Amerikoje, dėl ko jo ateitis yra panašiai niūri kaip ir naktis Šiaurės Karolinos miškuose.

Andrew Hodges‘o „Alan Turing: The Enigma“

Filmas: „The Imitation Game“

Išleidimo data: Lapkričio 21

1983 metais Andrew Hodges‘as parašė Alano Turingo biografiją, praėjus 30 metų po to, kai šis nusižudė. Knyga išliko savo žanro klasika. (Pavadinime minima „Enigma“ yra ne tik genialus, besikankintais matematikas, bet ir slaptas vokiečių kodas, kurį, II pasaulinio karo metu, jis padėjo „nulaužti“). Lapkritį pasirodys „The Imitation Game“ – antroji knygos adaptacija, po 90-siais ėjusio televizijos serialo. Alaną vaidins Benedictas Cumberbatchas, kuris ir pats, galima sakyti, yra įsivėlęs į savotišką imitacinį žaidimą (jis vaidino Stepheną Hawkingą, Julianą Assangą, ir dabar- Turingą). Hodges‘as, pats būdamas matematikas, parašė tinkamą Turingo biografiją, ir dabar, už 30 metų, Cumberbatchas atrodo puikiai galintis Alaną prikelti.

Lauros Hillenbrandos „Unbroken“

Filmas: „Unbroken“

Išleidimo data: Gruodžio 25

Kadangi šiame sąraše yra toks nevykęs lyčių pasiskirstymas, mes jaučiame pareigą paminėti knygą, kurią ne tik parašė, bet ir adaptavo moteris. 2010 metais Lauros Hillenbrandos parašyta knyga seka tikrą Louiso Zamperinio istoriją nuo padaužos berniūkščio iki Olimpinio bėgiko iki II pasaulinio karo kalinio. Na gerai, tai dar vienas Holivudiškas II pasaulinio karo epas. Tačiau jo režisierė yra nuostabioji Angelina Jolie, ir ji tikriausiai filmavimo metu nešiojo tą akies raištį iš „Sky Captain and the World of Tomorrow“, todėl suteiksime jai šansą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: