(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius vyksta darbo vizito į Briuselį dalyvauti Europos Vadovų Tarybos (EVT) sesijose. Vasario 3-4 d. EVT susitikimų darbotvarkės pagrindiniai klausimai skirti energetikai ir inovacijoms.

“Šioje EVT bus patvirtinti svarbūs planai energetinio saugumo srityje, diegiantys EK energetikos direktyvos trečiąjį paketą ir kuriantys bendra konkurencija pagrįstą ES energetikos rinką. EVT teikiamose išvadose yra nuostata, jog iki 2015 m. Europos Sąjungoje neturi likti energetinių salų. Tai labai svarbu Lietuvai ir visoms Baltijos šalims, kurių elektros sistemos sinchroniškai bus sujungtos su ES elektros sistema, o dujų sektoriuje Lietuvoje bus pastatytas suskystintų dujų terminalas ir tiekimo įvairovę užtikrinantis dujotiekis su Lenkija”, – prieš išvykdamas vizito į Briuselį pažymėjo Premjeras A. Kubilius.

Pasak Premjero, EVT išvadų projekte, kurios bus tvirtinamos sesijų metu, iš esmės atsižvelgta į visus svarbiausius Lietuvos interesus, susijusius su ES vidaus energetikos rinka. Tai ir konkreti data (2015 m.), iki kada turi būti panaikinta ES valstybių narių energetinė izoliacija, ir nuostata dėl viešojo finansavimo galimybės tiems energetinio saugumo požiūriu svarbiems projektams, kurie negalės būti įgyvendinami vien tik rinkos priemonėmis, bei nuostata dėl trečiojo ES energetikos paketo įgyvendinimo svarbos. “Lietuva yra suinteresuota ir tuo, kad būtų užtikrinta koordinuota ES išorinė energetikos politika”, – sakė A. Kubilius.

EVT išvadų projekte inovacijų srityje akcentuojama jų svarba užtikrinant darbo vietų kūrimą ateityje bei pabrėžiamas inovacijų vaidmuo sprendžiant tokius socialinius iššūkius kaip sveikatos apsaugos problemos, maisto ir energetikos tiekimo saugumas, klimato kaita, senstanti visuomenė. Premjero nuomone, labai svarbu pasiekti, kad būtų užtikrintas inovacijų srities iniciatyvų suderinamumas visais lygiais – ES, makroregioniniu, regioniniu ir nacionaliniu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: