(c) Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Lietuvos energetika savo istoriją skaičiuoja jau daugiau kaip šimtmečiu. Nuo pirmosios 1892 m. balandžio 17 d. kunigaikščio Bogdano Oginskio dvare Rietave įsižiebusios elektros lemputės iki modernių energetikos sistemų bei atominės elektrinės.

Naujai atidarytoje ekspozicijoje pasistengta atspindėti visą Lietuvos ir ypač Kauno energetikos istoriją. Tarp eksponatų – senosiose elektrinėse naudoti prietaisai, lempos, komutatoriai; centrinio šildymo prototipo – krosnies iš kunigaikščio Aleksandro Masalskio rūmų maketas, Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės maketas ir netgi garvežio, kuris gamino garą, maketas, taip pat apie energetikos istoriją pasakoja ir stendai su istorine medžiaga.

Be abejonės, didžioji dalis eksponatų dar saugomi bendrovės fonduose, tačiau, kai bus surastos ir įrengtos tinkamos patalpos, jie bus pristatyti visuomenei.

Muziejaus įkūrimą iniciavo Kauno m. savivaldybės sudaryta technikos muziejaus įkūrimo darbo grupė, vadovaujama miesto tarybos nario, Antikorupcijos komisijos pirmininko Raimundo Kaminsko.

Ekspozicija veiks nuolat ir bus atnaujinama periodiškai.

Remiantis AB „Kauno energija” informacija

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: