Filmo „Ar žmogus, kuris yra aukštas, laimingas?“ kadras

Prancūzų režisierius, gerai žinomų filmų „Jausmų galia“ ir „Miego mokslas“ autorius, Mišelis Gondri neseniai pristatė savo naują darbą – animacija iliustruotą pokalbį su amerikiečių lingvistu, filosofu ir politiniu veikėju Noamu Chomskiu.

„Ar žmogus, kuris yra aukštas, laimingas?“ (angl. Is the man who is tall happy?), tai dokumentinis pusantros valandos filmas, kurio metu režisierius kalbasi su Noamu Chomskiu. Didžioji pokalbio dalis yra koncentruota į mokslininko veiklą lingvistikos ir filosofijos srityse, duodant jam laisvę paaiškinti savo teorijas neakademinės srities auditorijai. Filmas, tai tarsi savotiški Chomskio memuarai, mat režisierius pašnekovo prašo pasidalinti savo vaikystės prisiminimais, šiek tiek nukrypdamas ir į asmeniškumus. Pokalbis nepastebimai, bet labai skandžiai laviruoja nuo vienos temos prie kitos. Filosofas pateikia įdomių įžvalgų apie mokslą, pasaulio suvokimą, evoliuciją, įkvėpimą, religiją, žmonių santykius ir netgi mirtį. „-Tokia ta egzistencija, poto atsisveikinimas. Jokio pomirtinio gyvenimo, nieko“,-savo mintis juostoje dėsto Chomskis.

Filmo „Ar žmogus, kuris yra aukštas, laimingas?“ kadras

Reikia suprasti teisingai, filme nėra peršamos Noamo Chomskio tiesos, tai tiesiog ilgas pokalbis, kurio metu interviuojamasis dalinasi savo patirtimi, mintimis ir idėjomis, tarsi pasakodamas vieną ilgą istoriją. Pokalbio metu retkarčiais įterpiami paties Mišelio Gondri pamąstymai ar komentarai apie filmo kūrimo eigą bei iškilusius sunkumus, netgi galima išgirsti nuoširdų atsiprašymą už režisieriaus silpnus anglų kalbos įgūdžius. Visas dokumentinis filmas, tai ranka piešta animacija, kuri pasak Gondri, padėjo iliustruoti sudėtingas idėjas ir supaprastintai perteikti informaciją žiūrovams. Visgi, keliose scenose galima išvysti pokalbio eigoje užfiksuotus Chomskį ir Gondri, trumpai įsikomponavusius į animacinę erdvę.

Pokalbio pabaigoje, atskleidžiama filmo pavadinimo kilmė. Ji yra paremta galvosūkiu, kurį pats Noamas Chomskis iškėlė savo veikale „Sintaksinės struktūros“. Jame svarstoma, kokiu būdu, sudėtingo sakinio vertimas klausimu, yra ne kas kita, kaip instinktyvios ir nelogiškos gramatikos procesas. Šį, iš pažiūros sudėtingą konceptą, lingvistas nuosekliai aiškina filmo kūrėjui, kuris savo ruožtu iliustruoja paaiškinimą žiūrovams.

„-Pasaulis yra labai paini vieta. Jei tu nesi pasiryžęs spręsti galvosūkio, tu tiesiog tampi kažkieno kito proto kopija“,- filme kalbėjo filosofas Noamas Chomskis.

Verdiktas 9/10

„Ar žmogus, kuris yra aukštas, laimingas?“ – lengvai ir žaismingai apie rimtus dalykus. Moderniai pateikta dokumentika, skirta atsidavusiems jos mėgėjams ir tiems, kurie domisi psichologinėmis ir mokslinėmis įžvalgomis.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: