(c) Stock.xchng archyvo nuotr.

Ateinantis sekmadienis jau bus trečiasis, kai vidurdienį iš Kauno į Kulautuvą ir atgal plaukia laivas. Pirmieji du reisai su kaupu pateisino maršruto atnaujintojų – Kauno rajono ir Kauno miesto savivaldybės vadovų – lūkesčius. Laivas “Tolstojus” nesutalpino visų norinčiųjų praleisti laisvalaikį ant vandens.

Kelionė trunka tris valandas. Dvi valandas keliautojai gali pramogauti ar iškylauti Kulautuvoje. Kelionė prasideda nuo prieplaukos, esančios prie Vytauto bažnyčios, bilietas suaugusiems į abi puses kainuoja 10 litų, vaikams penkis. Kitą dalį išlaidų dengiaKauno rajono savivaldybė ir Kauno miesto savivaldybė.

Vakar Kauno rajono ir Kauno miesto savivaldybės surengė atnaujinto maršruto ,,Kaunas – Zapyškis – Kulautuva – Kaunas“ pristatymą žurnalistams. Laive juos pasitiko tarpukario Kauno ponai. Kai Vidaus vandens kelių direkcijos vadovo Gintauto Labanausko vairuojamas ,,Tolstojus“ jau buvo įplaukęs į rajono teritoriją, kontrolierius aptiko čigonę be bilieto.

Tačiau ši, keleivių užtariama, nebuvo išlaipinta už borto, nes pasisiūlė paburti kortomis ir iš delno linijų. Kontrolierius, tiesa, perspėjo saugoti pinigus ir vertingus daiktus, vis pasekdavo, ar čigonė elgiasi kaip pridera. O ji negailėjo patarimų ir pranašysčių tiek žurnalistams, tiek valdžios atstovams…

Po valandos plaukimo laivas sėkmingai prisišvartavo Kulautuvos prieplaukoje. Čia antra diena veikiančioje kavinėje svečių jau laukė ne tik jos šeimininkas Audrius Zakarauskas, bet ir tarpukario Kulautuvos mišrus kvartetas.

A.Zakarauskas sakė, kad po poros savaičių į Kulautuvą atvykę turistai jau galės išsinuomoti dviračius. ,,Pradžioje jų bus dešimt, tačiau jei bus didesnis poreikis, pirksiu daugiau. Nuomojantis dviratį pateiksime ir galimų maršrutų sąrašą. Baigiame tvarkyti septynvietį katerį, kuriuo rengsime pažintines keliones“, – planais dalijosi kulautuviškis.

Jo iniciatyva netrukus prieplaukoje bus įrengta paplūdimio tinklinio aikštelė. Verslininkas svajoja pirkti žirgą, karietą ir roges, kad į Kulautuvą atvykusius svečius galėtų pavėžinti bet kuriuo metų laiku. ,,Turiu galybę idėjų, tačiau visoms įgyvendinti trūksta jėgų ir lėšų. Todėl kiekvieną savaitę perku Teleloto bilietą ir viliuosi išlošti. Kulautuvos atnaujinimu bandau užkrėsti ir kitus bendruomenės narius, siūlau jiems kepi duoną, rūkyti lašinius ir žuvį ir visa tai pardavinėti“, – pasakojo A. Zakarauskas.

Jei Kulautuvoje atsirastų dar keletas tokių veiklių ir verslių žmonių, vilties, kad sugrįš aukso amžius ir tarpukaryje pelnyta šlovė, būtų daugiau. Vieną miestelio pusę juosiantis Nemunas, jo paplūdimiai, tyras oras ir graži gamta tarpukario vasaromis pritraukdavo iki 5000 poilsiautojų per savaitgalį. Apie 1936 metais sutvarkytą Nemuno krante esantį paplūdimį sklido legendos. Gamtos mėgėjus traukė baltas ir smulkus smėlis, įrengtos persirengimo kabinos, kavinė ir kino teatro salė, poilsiautojus maršrutu Kaunas–Kulautuva ir atgal plukdė garlaivis. Per dieną savaitgaliais septynis reisus įveikdavęs garlaivis plaukiojo iki 1939 metų.

Dabar Kulautuvos vardas tapatinamas su dainuojamosios poezijos festivaliu ,,Akacijų alėja“. 1933 – 1939 metais išgyvenusi aukso amžių, šiandien Kulautuvai siekiama sugrąžinti kurorto statusą ir tikimasi miestelio renesanso.

Praėjusiais metais sutvarkytas Kulautuvos parkas: išlyginti ir suformuoti takai, užsėta žolė, pastatyti suolai ir nukreipiamieji ženklai, įrengta vaikų žaidimo aikštelė, takai padengti skalda. Šiemet ketinama įrengti automobilių stovėjimo aikštelę bei lauko estradą.

Kulautuvoje įrengta kilnojamoji prieplauka ir atidarytas Kauno rajono turizmo informacijos centras. Iki naujosios prieplaukos išasfaltuota gatvė, šalia pastatyta pavėsinė, tualetas, staliukai, įrengtas apšvietimas.

,,LEADER“ projekto lėšomis bus atnaujinta krepšinio aikštelė, rekonstruotas šaligatvis V.Augustausko gatvėje. Projekto ,,Kulautuvos miestelio gyvenamosios infrastruktūros gerinimas , pritaikant bei atnaujinant gamtos ir kultūros paveldo objektus viešam naudojimui“ paraiška atiduota vertinti. Gavus lėšų būtų sutvarkytas tvenkinys ir paplūdimys, kuris atitiktų Mėlynosios vėliavos kriterijus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: