© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Prieš dvidešimt metų įvykdyti mainai, kuomet mainais už Baltarusijai perduotą sanatoriją Druskininkuose Lietuva turėjo gauti Ignalinos atominei elektrinei svarbius hidrotechninius įrenginius, iki šiol neįvykdyti.

Kaip rašo “Lietuvos rytas”, pagal 1995-aisiais pasirašytą dviejų šalių susitarimą, Baltarusijai atiteko Druskininkuose esanti sanatorija “Minsk”. Tuo metu Lietuvai turėjo atitekti hidrotechniniai įrenginiai, kuriais reguliuojamas vandens lygis Drūkščių ežere, tačiau šis įsipareigojimas neįvykdytas.

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius kaimynams tai esą priminė per neseniai vykusį vizitą minskę, tačiau situacija nepasikeitė. Lietuvos ambasadorius Baltarusijoje Evaldas Ignatavičius linkęs manyti, kad mainai įstrigo ne dėl politinių, o dėl biurokratinių kliūčių.

Tuo metu uždaromos Ignalinos atominės elektrinės vadovas Darius Janulevičius patvirtino, kad Baltarusijos teritorijoje esantis ir Lietuvai niekaip neperduodamas objektas vis dar yra svarbus garantuojant Ignalinos atominės elektrinės saugumą – aktualumą jis praras 2022-aisiais, kuomet iš laikinojo baseino bus iškrautas panaudotas atominis kuras.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: