Kadras iš kino filmo "Vardan..."

63-iojo Berlyno kino festivalio varžybas dėl “Aukso lokio” penktadienį pradėjo lenkų drama apie katalikų kunigą gėjų, kuriam tenka grumtis su savo slapta meile problemiškam jaunuoliui.

Lenkų režisierės Malgoskos Szumowskos (Malgoskos Šumovskos) – vienos iš trijų į “Aukso lokį” pretenduojančių moterų – juosta “Vardan…” (W imie… ) sulaukė šiltų plojimų už pasakojimą apie kunigą Adamą, paskirtą į atokią kaimo parapiją Lenkijoje.

Charizmatiškas ir simpatiškas kunigas, kurį vaidina Andrzejus Chyra (Andžejus Čyra), kaime dirba su prasikaltusiais paaugliais ir tampa populiarus tarp parapijiečių.

Tarp jaunuolių, kuriais jis rūpinasi, yra ekscentriškas vienišius Lukašas, kurį vaidina Mateuszas Kosciukiewiczius (Mateušas Kosciukevičius). Stiprūs kunigo jausmai vaikinukui verčia jį susidurti su faktu, kad jo pasirinkimas dėl kunigystės iš tikrųjų buvo bėgimas nuo savo paties homoseksualumo.

Jo aistros Lukašui jaudulys greitai užleidžia vietą dvasinei nevilčiai ir baimei dėl ateities Bažnyčioje, kuomet kaimo gyventojai atsisuka prieš jį.

Filme vaizduojamas Bažnyčios nesugebėjimas spręsti savo narių žmogiškų silpnybių klausimo, o visi kaimiečiai yra pavaizduoti besigrumiantys su savo pačių demonais.

“Mano pirmas nusistatymas buvo pastatyti filmą apie ilgesį ir meilę”, – prieš nekantriai lauktą pasaulinę juostos premjerą sakė Krokuvoje gimusi režisierė. Jos darbą Vokietijos žiniasklaida išskiria kaip galimą favoritą kovoje už festivalio apdovanojimus, kurie bus išdalyti vasario 16 dieną.

“Manau, kad sunku įsivaizduoti vienišesnį žmogų už kunigą”, – sakė ji, turėdama omenyje celibatą, kuris užkerta kelią kitokiam žmogiškam intymumui.

Pasak M.Szumowskos, ji supranta, kad filmas, kuriame Adamo vidinei kovai perteikti panaudojami Kristaus kančios vaizdiniai, bus prieštaringai įvertintas jos katalikiškoje tėvynėje.

“Staiga lenkų laikraščiuose mūsų filmo tema dabar tapo labai aktuali. Lenkijoje vyksta rimtos diskusijos apie homoseksualumą, apie Bažnyčią, apie kunigus, – sakė ji. – Man tai labai, labai svarbu – suteikti balsą tam tikroms diskusijoms Lenkijoje”.

Jos nuomone, daugelis pastarųjų metų skandalų Katalikų Bažnyčioje kilo iš troškimų slopinimo, kurį primeta “uždara ir netolerantiška” katalikiška doktrina.

“Tai nedera su šiuolaikine visuomene. Tai nedera su dabartiniais laikais. Tai – absoliutus paradoksas. Iš šio konflikto kyla labai blogi dalykai”, – sakė ji.

Tačiau režisierė nurodo sąmoningai vengusi pedofilijos Bažnyčioje temos, nors pastaruosius kelerius metus ši tema buvo nepaprastai rimta. Ji sako norėjusi papasakoti istoriją apie meilę, kuri yra laikoma nuodėme.

Pernai M.Szumowska “berlinarės” šalutinėje programoje “Panorama” pristatė filmą “Elles” su prancūzų aktore Juliette Binoche (Žiuljet Binoš), kuri jame vaidina reporterę, tiriančią studenčių prostituciją.

A.Chyra, vienas garsiausių Lenkijos aktorių, kuris taip pat vaidino “Elles” ir Andrzejaus Wajdos (Andžejaus Vaidos) 2007 metų “Katynėje” (Katyn), sakė, kad M.Szumowska sudarė sąlygas jam jaustis komfortiškai per atvirą sekso sceną.

“Po vienų metų nufilmavome meilės sceną, – sakė jis. – Pagaliau pribrendome tam, kad paliestume vienas kitą”.

11 dienų truksiantis Berlyno kino festivalis ketvirtadienį prasidėjo kinų režisieriaus Wong Kar Wai (Vong Kar Vajaus) kovos menų epo apie kung fu superžvaigždės Bruce’o Lee (Briuso Li) mokytoją iškilminga peržiūra.

Wong Kar Wai, kuris šiemet taip pat vadovauja “berlinalės” vertinimo komisijai, pasinaudojo šiuo festivaliu kaip vieta surengti pasaulinę “Didžiojo meistro” (Yi dai zong shi; The Grandmaster) premjerą.

Penktadienį konkursinėje programoje taip pat bus parodytas JAV režisieriaus Guso Van Santo (Gaso Van Santo) filmas “Pažadėtoji žemė” (Promised Land), kurioje Mattas Damonas (Matas Deimonas), padėjęs parašyti scenarijų, vaidina dujų gavybos kompanijos vadovą, spaudžiantį lėšų stokojančius ūkininkus parduoti savo žemes.

Penktadienį taip pat laukia austrų kino kūrėjo Ulricho Seidlo (Ulricho Zeidlo) prieštaringai vertinamos juostos “Rojus: viltis” (Paradies: Hoffnung), kuri pasakoja apie 13-metę, įsimylinčią keturiais dešimtmečiais vyresnį vyrą, peržiūra.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: