© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Williamas Hague’as (Viljamas Heigas) pirmadienį netikėtai paskelbė atsistatydinantis, konservatorių premjerui Davidui Cameronui (Deividui Kameronui) nusprendus pertvarkyti vyriausybę prieš ateinančiais metais numatytus rinkimus.

“Šįvakar po ketverių metų aš atsistatydinu iš užsienio reikalų sekretoriaus pareigų, kad galėčiau dirbti Bendruomenių Rūmų vadovu”, – socialiniame tinkle “Twitter” parašė buvęs Konservatorių partijos lyderis W.Hague’as.

Jis pridūrė, kad nesieks vėl būti išrinktas į parlamentą kitų metų gegužę vyksiančiuose visuotiniuose rinkimuose.

Per vyriausybės pertvarkymą, kuris buvo didesnio masto nei tikėtasi, postų neteko daugiau nei dešimt jos narių, tarp jų keli kabineto veteranai. Šios permainos atspindi poslinkį į dešinę Konservatorių partijoje ir griežtesnę poziciją Europos Sąjungos atžvilgiu.

Į atsilaisvinusius postus kabinete turėtų būti paskirti jaunesni politikai, taip pat prognozuojama, kad jame bus daugiau moterų.

Ši pertvarka yra pirmasis D.Camerono perrinkimo kampanijos žingsnis, jam reaguojant į spaudimą, kurį išprovokavo euroskeptiškos Jungtinės Karalystės nepriklausomybės partijos (UKIP) sustiprėjimas.

Nacionalinis transliuotojas BBC pranešė, kad 53 metų W.Hague’ą gali pakeisti dabartinis gynybos sekretorius Philipas Hammondas (Filipas Hamondas), kuris paprastai laikosi griežtesnės pozicijos Europos atžvilgiu.

Ph.Hammondas yra sakęs, kad numatytame referendume, kurį D.Cameronas žada surengti 2017-aisiais, jei bus perrinktas, jis balsuos už Britanijos pasitraukimą iš ES, jei žlugs pastangos išsiderėti geresnių narystės sąlygų.

Opozicinė Leiboristų partija vyriausybės pertvarką pavadino “nuosaikiųjų skerdynėmis” ir atsitraukimu nuo Europos Sąjungos.

Konservatorius politikos veteranas Kennethas Clarke’as (Kenetas Klarkas), kuris savo garsiai deklaruojama parama šalies narystei ES užsitraukė nemažos dalies partijos kolegų nemalonę, taip pat paskelbė, jog traukiasi iš ministro be portfelio pareigų.

Energetikos ir klimato kaitos ministras Gregory Barkeris (Gregoris Beikeris), laikomas modernizavimo šalininku ir siejamas su D.Camerono pažadu vadovauti “pačiai žaliausiai vyriausybei”, kurį jis davė 2010-aisiais tapęs premjeru, irgi atsistatydino, patvirtindamas Konservatorių partijoje įvykusį poslinkį į dešinę.

Postų kabinete taip pat neteko konservatoriai universitetų ir mokslo ministras Davidas Willettsas (Deividas Viletsas), tarptautinės plėtros ministras Alanas Duncanas ( Alanas Dankanas), Artimųjų Rytų reikalų ministras Hugh Robertsonas (Hju Robertsonas), Bendruomenių Rūmų vadovas George’as Youngas (Džordžas Jangas) bei Šiaurės Airijos reikalų ministras Andrew Robathanas (Endrius Roubatanas).

Kairiosios pakraipos britų dienraštis “Daily Mirror” savo pirmajame puslapyje vyriausybės pertvarką pavadino “skerdynėmis”, o liberaliosios pakraipos “The Independent” – “kostiumuotų vyrų išbrokavimu”.

D.Cameronas sakė, jog nori atiduoti didžiulę duoklę W.Hague’ui, pabrėždamas, jog buvęs užsienio reikalų sekretorius toliau liks jo “de facto politiniu pavaduotoju” ir atliks svarbų vaidmenį kitais metais vyksiančių rinkimų kampanijoje.

Bendruomenių Rūmų vadovo pareigas W.Hague’as eis iki rinkimų.

Bendruomenių Rūmų vadovas yra ministrų kabineto narys, kuris atsakingas už vyriausybės reikalus žemuosiuose parlamento rūmuose ir glaudžiai bendradarbiauja su vyriausiuoju partinės disciplinos prižiūrėtoju.

W.Hague’as, kuris parlamento nariu yra jau 26 metus, užsienio reikalų sekretoriaus postą užėmė pastaruosius ketverius metus. Jam teko susidurti su nelengvais iššūkiais, tarp jų Arabų pavasariu, pilietiniu karu Sirijoje, krize Ukrainoje bei stiprėjančiu britų visuomenės nusistatymu prieš narystę ES.

W.Hague’as pirmą kartą partijos dėmesį į save atkreipė būdamas vos 16-os, kai pasakė entuziastingą kalbą Konservatorių partijos suvažiavime 1977 metais, kuri sulaukė nuoširdžių tuometinės opozicijos lyderės Margaret Thatcher (Margaret Tečer) plojimų.

Jorkšyre gimęs ir Oksfordo universitetą baigęs W.Hague’as sulaukęs 36 metų tapo Konservatorių partijos vadovu, tačiau atsistatydino, kai partija 2001-aisiais visuotiniuose rinkimuose pralaimėjo leiboristams.

2005 metais prie partijos vairo stojus D.Cameronui, W.Hague’as vėl tapo viena įtakingiausių konservatorių figūrų ir laikomas neoficialiu partijos vadovo pavaduotoju.

K.Clarke’o pasitraukimas iš ministro be portfelio pareigų taip pat yra svarbus žingsnis partijai.

Alui ir džiazui neabejingas 74 metų K.Clarke’as užėmė svarbius finansų ministro ir vidaus reikalų ministro postus, tačiau jam taip ir nepavyko tapti partijos lyderiu, nors tai padaryti jis mėgino ne tris kartus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: