lsdp.lt archyvo nuotr.

Lietuvos premjeras pareiškė, kad pritarus idėjai Lietuvoje statyti naują Visagino atominę elektrinę (AE), dar kartą gali būti atsiklausta visuomenės nuomonės. Algirdas Butkevičius, antradienį Seime skaitydamas metinę Vyriausybės veiklos ataskaitą, pabrėžė, kad branduolinės energetikos plėtra yra viena alternatyvų, šaliai apsirūpinant elektros energija.

“Derybos dėl Visagino atominės elektrinės projekto sudaro galimybę užtikrinti geresnes finansavimo sąlygas, kurias visoms suinteresuotoms šalims pristatė strateginis investuotojas “Hitachi” kartu su Japonijos eksporto kreditų agentūrų atstovais. Tai didina projekto konkurencingumą ir daro jį priimtinesnį. Tačiau mūsų partneriams Latvijai ir Estijai buvo iškilę klausimų. Lietuva jau pateikė savo poziciją, dabar laukiame jų nuomonės”, – kalbėjo A.Butkevičius.

“Jeigu būtų pritarta idėjai Lietuvoje statyti naują atominę elektrinę, rasime būdų, kaip dar kartą atsiklausti visuomenės nuomonės dėl naujo jėgainės projekto”, – rašoma A.Butkevičius kalboje, tačiau premjeras šio sakinio Seime neperskaitė.

A.Butkevičius vėliau BNS teigė, kad kalba buvusi paprasčiausiai trumpinama: “Trumpinau kalbą”.

“Galiu ir šiandien čia pasakyti atvirai, kad jeigu bus susitarta su Latvija ir Estija, tikrai mes ieškosi kelių, kaip atsiklausti visuomenės, tikrai nebus daroma prieš jos valią”, – pridūrė A.Butkevičius.

“Yra įvairiausių formų, tame tarpe ir referendumas”, – sakė premjeras, paklaustas, kokiais būdais būtųdar karta atsiklausta visuomenės nuomonės.

Lietuvos energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius kovo pabaigoje teigė matantis daug galimybių įgyvendinti VAE projektą. Tuomet jis sakė, kad jis nebus įgyvendinamas “bet kokia kaina”. Ministro teigimu, dabar siekiama, jog projektas taptų konkurencingas, kad jame realiai – investuojant savo lėšas – dalyvautų regioniniai partneriai.

Vyriausybei tebesiderant su regioniniais partneriais ir Japonijos koncernu “Hitachi” dėl projekto pagerinimo, jokie sprendimai iki šiol nepriimti.

Lietuvos Energetikos ministerija pernai pristatė bendrą trijų Baltijos šalių energetikos įmonių ir “Hitachi” poziciją, kad ankstesnės Vyriausybės pradėtą naujos branduolinės jėgainės projektą galima iš esmės pagerinti. Teigiama, jog trys Baltijos šalių įmonės kartu su “Hitachi” peržiūrėjo projektą ir rado galimybių jį pagerinti, tačiau vis dar lieka atvirų klausimų.

2012 metų spalį patariamajame referendume projektas nesulaukė Lietuvos gyventojų paramos.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: