© Grynparkas.lt archyvo nuotr.

Vis dažniau ir dažniau visuomenėje kalbama ne tik apie ekologišką ir tvarią aplinką, bet ir apie ekologišką kultūrą. Kas tai? Ar tai propaguojamas gyvenimo būdas, ar taupiai ir tvariai naudojamos kultūros produktus kuriančios medžiagos, ar tiesiog kitoks menininko santykis su gamta?

Į šiuos klausimus bandoma atsakyti tarptautiniame kultūros ir ekologijos festivalyje GRYNPARKAS 2013, vykstančiame gegužės 10-11 d. Kaune, Nemuno saloje, ir gegužės 12 d. Birštone, Kultūros centro prieigose. Trečią kartą kas du metus organizuojamas festivalis šįmet išplėtė savo erdves ir sudarė galimybę pamatyti unikalius projektus ne tik Birštono ir jo regiono gyventojams, bet ir kauniečiams. Festivalis parodys tarptautinį aplinkos meno projektą „Gamtoje įguldyta“ bei suburs šeštadienį kauniečius į ekologinių produktų mugę, blusturgį, ekologines dirbtuves, sporto ir sveikatingumo akcijas vaikams ir suaugusiems.

Ekologinėse dirbtuvėse kartu su Vytauto Didžiojo universiteto aplinkos studijų klubu „Disoma“ ir organizacija „Galvok žaliai“ dalyvaus tautodailininkai ir ūkininkai, prekiaujantys ekologiškais dirbiniais. Aktyvūs festivalio svečiai galės dalyvauti „Galvok žaliai“ akcijose: mokytis pinti indus iš reklaminės spaudos, daryti šlepetes iš padangų. „Vaikų kampelyje“ bus lankstomi origami, piešiama ir spalvinama ant panaudoto popieriaus ir gaminami „Grynparko“ antspaudai. O tuo metu „Anutės ūkio dirbtuvėlėse“ dalyviai sužinos, kokie eteriniai aliejai padeda atbaidyti vabzdžius ir kaip pasigaminti eterinių aliejų mišinuką, kuris atbaido erkes ir vabzdžius.

Blusturgyje bus galima pirkti, parduoti ar išmainyti senus, pabodusius daiktus. Juk kiekvienas daiktas turi savo istoriją, o kartais vienam nereikalingas daiktas gali būti nepakeičiamas turtas kitam. „Knygų turguje“ festivalio svečiai apsikeis senai perskaitytomis knygomis. Neturinčius ką parduoti ar išmainyti kviečiame užsukti apsipirkti, pasigrožėti, pasižmonėti, pabendrauti ar tiesiog pasivaišinti garuojančia arbata ir kitais skanumynais.

Sporto dirbtuvėse, kurias organizuoja Lietuvos sporto universitetas, bus galima dalyvauti „Sveikatingumo programoje“. Čia bus konsultuojama, kaip teisingai atlikti pratimus prie lauko treniruoklių „Stiprūs raumenys – sveiki kaulai“. „Sveikatos kodo metu“ bus įvertinti sveikatos rodikliai, testuojamas pajėgumas, nustatytas fizinis aktyvumas, išmatuota kūno kompozicija, arterinis kraujospūdis, gliukozės kiekis kraujyje ir kita. Taip pat vyks programa „ Pasivaikščiojimas linksmai“ – tai šiaurietiškas ėjimas su užduotimis, Tai chi mankšta bei linksmosios estafetės vaikams ir jaunimui. Festivalio dalyvių laukia ir įvairūs žaidimai, virvės traukimas, vaikščiojimas kojokais bei lobio ieškojimas.

© Grynparkas.lt archyvo nuotr.

Aplinkos meno projektas „Gamtoje įguldyta“ – tai unikalus gyvų instaliacijų, performansų bei interaktyvių situacijų maršrutas Nemuno saloje ir Birštono Nemuno pakrantėje. Maršruto metu festivalio svečiai galės mėgauti vokiečių, prancūzų, Didžiosios Britanijos ir, žinoma, lietuvių menininkų sukurtomis improvizacijomis, kurias į viena sujungė vokiečių režisierius Rolfas Dennemann‘as. Projekte dalyvauja virš 100 dalyvių, kiekvienas savaip išreikšdamas santykį su gamta.

Tai pirmasis Lietuvoje tokio dydžio tarptautinio kūrybinio bendradarbiavimo pavyzdys, kuriame skirtingų menininkų kūryba susijungs į vieną, visą festivalio idėją atspindinčią programą. Festivalio renginiai nemokami. Daugiau informacijos www.grynparkas.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: