© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nerūpestingas geidulingumas veržėsi pro kiekvieną porą, kai Brigitte Bardot (Brižit Bardo), kuriai sekmadienį sukanka 80, mambo šokio žingsniu kilo į šlovę, kai vyrams nuo jos linko keliai ir susiformavo ištisa karta išsivadavusių jaunų moterų.

Praėjus pusei amžiaus ta aukšta, žaviai netvarkingų sruogų šukuosena ir smėlio laikrodžio siluetas, kuriuos įamžino šis 6-ojo dešimtmečio sekso simbolis, ir toliau įkvepia dizainerius visame pasaulyje, nors tikrame gyvenime B.Bardot buvimą dėmesio centre jau seniai iškeitė į kovą už gyvūnų teises.

“Ji buvo stabas ištisai moterų kartai”, – sakė neseniai “BB” vadinamos aktorės biografiją išleidusi Marie-Dominique Lelievre (Mari Dominik Leljevr).

“Ji buvo siaubingai garsi ir tas mitas tik didėjo nuo to laiko, kai ji dar prieš savo 40-metį nutraukė karjerą”, – sakė M.-D. Lelievre.

1956 metais B.Bardot nušvietė ekraną filme “Ir Dievas sukūrė moterį” (Et Dieu créa la femme), kurį nufilmavo jos tuometinis vyras Roger Vadimas (Rožė Vadimas) ir kuris yra viena garsiausių iš penkiasdešimt kelerių jos trumpos karjeros juostų, įskaitant ir daugelį nesėkmingų.

Klasika tapusi scena, kurioje ji, segėdama besiplaikstantį, iki pat juosmens prarėžtą sijoną, aistringai šoka mambo, atnešė į didįjį ekraną naują nežabotos seksualinės energijos lygmenį ir greit užsitraukė JAV cenzorių rūstybę.

Griežtos 6-ojo dešimtmečio moralės sergėtojams B.Bardot su lėliškai vaikišku veidu, patemptomis lūpomis, smėlio laikrodžio formos figūra ir išlaisvintu požiūriu kėlė grėsmę.

“Savo laikų mergina, laisva nuo bet kokio kaltės jausmo, bet kokio socialinio tabu”, – taip ją yra pavadinęs R.Vadimas.

POSŪKIS KRAŠTUTINIŲ DEŠINIŲJŲ LINK

Su amžiumi B.Bardot pasuko kraštutinių dešiniųjų pažiūrų link ir vis dažniau reikšdavo netolerantiškas pastabas apie gėjus, musulmonus ir imigrantus. Ji yra penkiskart teista už rasinės neapykantos kurstymą – teismas už tai jai skirdavo nemažas baudas.

Būdama 80-ies ji tęsia kovą už gyvūnų teises ir vykdo kampanijas už ruonių, dramblių ir valkataujančių šunų gelbėjimą.

Neseniai interviu AFP ji sakė, kad pensija jai atrodo “bauginanti”.

“Pradedi mirti iš nuobodulio. Štai kodėl žmonės miršta iš nuobodulio”, – sakė ji.

Tačiau dabartinė B.Bardot persona slepia laisvamaniškos, laisvai mylinčios jaunos kartos simbolio šlovę.

Pakviesta susitikti su tuometiniu prezidentu Charles’iu De Gaulle’iu (Šarliu De Goliu), ji atvyko su kelnėmis ir švarku – tai buvo negirdėtas dalykas buržuaziniuose to meto Prancūzijos sluoksniuose.

B.Bardot augo tradiciniuose katalikiškuose namuose, bet “gera mergaitė” užleido vietą bohemiškam gyvenimo būdui, kuris apėmė keturis vyrus, įvairius meilužius ir aprangą, nė iš tolo neprimenančią to meto Holivudo žvaigždžių rafinuotumo.

“DARO, KĄ NORI”

“Ji vaikšto basa, atsuka nugarą elegantiškam prisižiūrėjimui, papuošalams, kvepalams, makiažui, visiems tiems triukams, – pritariamai komentavo prancūzų feminizmo ikona Simone de Beauvoir (Simon de Bovuar). – Ji daro, ką nori, ir tai kelia tokį susirūpinimą”.

Sen Tropezas, ramus prancūzų žvejų kaimelis, kuriuo B.Bardot žavėjosi ir kuriame tebegyvena, virto pasiturinčiųjų susibūrimo vieta.

Bobas Dylanas (Bobas Dilanas), kaip kalbama, paauglystėje pačią pirmą savo dainą parašė apie B.Bardot, o Johnas Lennonas (Džonas Lenonas), teigiama, taip nervinosi prieš susitikimą su ja, kad griebėsi LSD.

B.Bardot šlovė skatino bendraamžes masiškai kopijuoti jos stilių, o tai, kaip ją persekiodavo paparacai, įkvėpė Louis Malle’o (Luji Malo) filmą “Privatus gyvenimas” (Vie privee).

B.Bardot stilius ir šiandien “lieka plačiai kopijuojamas”, sakė jos biografė, kuri mano, kad ir Kate Moss (Keit Mos), ir Claudia Schiffer (Klaudija Šifer), ir Kylie Minogue (Kaili Minoug), ir Madonna (Madona) vienu ar kitu metu sėmėsi įkvėpimo iš jos gundymų.

Tačiau B.Bardot atsisakė leisti Madonnai didžiajam ekranui adaptuoti jos memuarus, nes dainininkė neatsisako nešioti kailių.

BB mados palikimas dar kartą apsireiškė šį mėnesį, per Diane Von Furstenberg (Dianės Fon Fiurstenberg) šou Niujorke, kuriame buvo mėlynai ir baltai dryžuotų žvejo marškinėlių, balerinos batelių, langelių ir aukštų šukuosenų.

Šiais laikais B.Bardot atmeta mados ir kino pasaulius, ir išdidžiai atsisako naudotis plastikos chirurgų paslaugomis.

“Mitas? Tai žodis, kuris manęs neapleisdavo ir kuris nieko nereiškia”, – 2010 metais žurnalui “Marie-Claire” sakė B.Bardot.

Tačiau po dvejų metų jos per interviu buvo paklausta, kuri prancūzų aktorė galėtų suvaidinti ją kokiame nors filme.

“Nė viena. Nė viena negalėtų to padaryti. Ko joms trūksta? Mano asmenybės”, – kandžiai atsakė BB.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: